Tu stiai ca de la varsta de 6 luni si pana la 3 ani, bebelusul tau are nevoie de 31 de vitamine si minerale esentiale pentru a se dezvolta armonios? Descopera in cele ce urmeaza de la medicul pediatru dr. Irina Costache mai multe despre alimentatia copilului la inceperea diversificarii.
Diversificarea
Micutul tau creste pe zi ce trece, intr-un mod alert, iar corpul lui are nevoie, pentru o dezvoltare normala, de o cantitate mult mai mare de micronutrienti esentiali per kg corp (vitamine si minerale). In cazul fierului, necesarul in primii ani de viata este de pana la 5 ori mai mare fata de un adult.
Inceperea diversificarii este o etapa importanta in cresterea bebelusului tau. Este momentul in care descopera gusturi si texturi noi in contextul unor nevoi nutritionale mari in comparatie cu un adult.. Iata care sunt principiile de care trebuie sa tii cont atunci cand incepeti sa introduceti alimente solide in meniul bebelusului o data cu inceperea diversificarii:
- De la varsta de 6 luni si pana la 3 ani, bebelusul tau are nevoie de 31 de vitamine si minerale esentiale pentru a se dezvolta armonios;
- Puiul tau are nevoie de aceleasi minerale si vitamine ca adultii, dar intr-o cantitate mai mare raportat la kg corp;
- Alimentele fortifiate au rolul de a ajuta la prevenirea carentelor care pot aparea in cazul unui aport insuficient de micronutrienti.
Sunt 31 de vitamine si minerale pe care micutul tau trebuie sa le primeasca dupa varsta de 6 luni si pana in varsta de 3 ani, in principal din alimentele solide, tinand cont de:
- Dimensiunea foarte mica a stomacului;
- Necesarul foarte mare de micronutrienti raportat la kg corp;
- Faptul ca dieta celui mic este limitata in aceasta perioada;
- Faptul ca multi micronutrienti nu se gasesc in toate alimentele, sau atunci cand se gasesc sunt in cantitate prea mica, sau au o absorbtie deficitara.
Care sunt vitaminele si mineralele de care au nevoie cei mici?
Copiii au nevoie de aceleasi vitamine si minerale ca si adultii, dar cantitatea raportata la kg corp este mult mai mare in cazul copiilor:
- Necesarul de fier in alimentatia celor mici este de pana la 5 ori mai mare decat in cazul adultilor;
- Necesarul de iod este de aproximativ 4,8 ori mai mare;
- Necesarul de acizi grasi esentiali este de 1,5 ori mai mare;
- Necesarul de vitamina B1(Tiamina) este de 2 ori mai mare;
Asadar, cum putem fi siguri ca un copil primeste toti micronutrientii necesari?
Una dintre solutii o reprezinta alimentele fortifiate. Acestea asigura celor mici micronutrientii care contribuie la o crestere armonioasa si au rolul de a preveni carentele.
Stim ca lipsa de fier poate conduce la anemie feripriva, lipsa vitaminei D la rahitism, iar lipsa vitaminei B1(Tiaminei) la Beriberi.
Cel mai des intalnite alimente fortifiate folosite in alimentatia copilului sunt cerealele speciale, folosite in peste 80 de tari si care au rolul de a preveni carentele care pot aparea in cazul unui aport insuficient de micronutrienti.
Draga mamica, nu uita: cand ai nelamuriri, #intreabaspecialistul!