Oua de prepelita: informatii nutritionale pentru mame responsabile

Oua de prepelita: informatii nutritionale pentru mame responsabile

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ouale de prepelita sunt utilizate din ce in ce mai des atat in alimentatia copiilor, cat si a adultilor. Ce contin exact, care sunt beneficiile concrete pe care ni le ofera, dar si cum putem consuma ouale de prepelita vom afla in continuare.

Oul de prepelita este recunoscut drept un aliment cu proprietati curative. Inca din vechime, practicienii chinezi de medicina le foloseau in tratamentul rinitei, astmului, febrei de fan, tusei convulsive, dar si pentru afectiuni ale pielii cum sunt eczema si psoriazisul.

Ce contin ouale de prepelita

Aceste oua sunt pline de vitamine si minerale astfel ca, in ciuda dimensiunii lor reduse, valoarea lor nutritionala este de trei ori mai mare decat cea a oualor de gaina. Ele contin 13% proteine in comparatie cu 11% in cazul celor de gaina, proteinele fiind extrem de importante in consolidarea sistemului muscular si ca sursa de energie pe termen lung. De asemenea contin 140% vitamina B1 in comparatie cu 50% in cazul oualor de gaina (raportat la cantitatea zilnica recomandata), aceasta vitamina este cunoscuta sub denumirea de tiamina, lipsa ei conducand la afectiuni extrem de severe. In plus, ofera de 5 ori mai mult  potasiu si, tot prin comparatie cu ouale de gaina, nu s-au dovedit a provoca alergii sau diateza (predispozitia unei persoane de a contracta anumite boli). De fapt, ele chiar contribuie la ameliorarea simptomelor cauzate de alergii datorita proteinei ovomucoid pe care ooua de prepelita contin.

Spre deosebire de oul de gaina, cel de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor (o componenta esentiala a vietii, parte si din AND si ARN care formeaza toate membranele celulare), de 7 ori mai mult fier (femeile si copiii sunt cei mai predispusi la lipsa de fier al carui mecanism este situat chiar in tractul gastro-intestinal), de 15 ori mai multa vitamina B2 (cunoscuta drept riboflavina, lipsa ei conduce la crapaturi la coltul gurii, fotofobie si dermatita).
 
In plus, oul de prepelita contine intregul complex de vitamine A (vitamina A joaca un rol important in vedere, transmiterea genelor, dezvoltarea embrionului si reproducere, metabolismul oaselor, sanatatea pielii si a celulelor si in activitatea antioxidanta), vitamina D3 (lipsa vitaminei D3 conduce la multe afectiuni inclusiv osteoporoza, scleroza multipla si mai multe tulburari imunitare si chiar mentale), vitamina E, precum si calciu (extrem de important pentru mentinerea si fortificarea sistemului osos), zinc, sulf, seleniu (seleniul activeaza enzimele de care tiroida are nevoie pentru a functiona) si potasiu (o deficienta usoara este dificil de observat, dar in cazuri grave poate sa se prezinte ca slabiciune musculara, crampe musculare si/sau constipatie).

Beneficiile oualor de prepelita

Consumul de oua de prepelita s-a dovedit eficient in combaterea problemelor digestive cum este ulcerul stomacal si anemia prin cresterea nivelului de hemoglobina din organism, eliminand in acelasi timp toxinele si metalele grele (de aceea sunt recomandate de medici persoanelor care au fost expuse la radiatii pentru un timp indelungat sau celor care locuiesc in zone ecologice defavorizate). De asemenea, contribuie la fortifierea sistemului imunitar (studiile efectuate asupra copiilor au dovedit ca acestia au prezentat mai putine afectiuni de origine infectioasa), la sanatatea memoriei, la sporirea activitatii cerebrale si la stabilizarea sistemului nervos.

Daca suferiti de pietre la rinichi, ficat sau vezica biliara, ouale de prepelita pot ajuta in prevenirea sau indepartarea lor. La barbati, datorita fosforului pe care il contin, ajuta functia prostatei, iar in cazul femeilor s-a observat o imbunatatire a aspectului tenului si intarirea parului, de aceea multe produse cosmetice contin oua de prepelita.

Exista si studii care au demonstrat efecte benefice ale consumului de oua in scaderea in greutate si in mentinerea greutatii, aceleasi studii dovedind ca in comparatie cu alte alimente bogate in proteine, acestea contin cea mai bogata varietate de aminoacizi indispensabili pentru cresterea si dezvoltarea copiilor, adolescentilor si tinerilor. In plus, nivelele ridicate de antioxidanti ajuta la prevenirea degenerarii maculare care reprezinta principala cauza a orbirii in tarile dezvoltate.

Un ou de prepelita are in total 14 calorii, oferind 3% din valoarea zilnica de calorii (presupunand ca meniul zilnic include 2000 de calorii). Grasimea reprezinta 9 calorii si proteinele restul de 5 calorii. Multe persoane se intreaba daca nu vor prezenta o cresterea nivelului de colesterol. Se pare ca ouale de prepelita contin colesterol de tip HDL (de tip bun) care il contrabalanseaza pe cel LDL (colesterol de tip rau). Totusi medicii recomanda ca in cazul in care aveti probeleme cu colesterolul crescut sau cu inima, sa consumati oua cu moderatie.

Cum pot fi consumate ouale de prepelita

Desi in multe state ouale de prepelita sunt privite drept delicatesa, in altele reprezinta un aliment comun, folosit chiar in stare cruda ca garnitura. Pentru a beneficia la maxim de proprietatile lor, este de preferat sa le consumam crude, specialistii asigurandu-ne ca nu trebuie sa ne preocupe Salmonella (deoarece prepelitele si oule lor au un continut ridicat de lizozomi care elimina bacteriile). Este indicat sa le spalam totusi cu apa fierbinte pentru a elimina eventualele bacterii de pe coaja si, mai ales, sa le pastram in conditii de temperatura adecvata (de preferat la frigider).

Pentru a ameliora gustul, pot fi amestecate cu suc de rosii sau de portocale. O cura de 60 de oua se recomanda pentru intarirea sistemului imunitar si poate fi urmata si de copii. Pot fi mancate coapte, fierte, crude, prajite, marinate. De asemenea, din oua de prepelita se pot gati omlete, maioneza, salate sau se pot folosi pentru decorarea diferitelor feluri de mancare.

Nu trebuie neglijata nici coaja oualor de prepelita care reprezinta o sursa de calciu, asimilata rapid in organism, si un complex de alte 26 de elemente, printre care: cupru, fluor, fier, mangan, molibden, fosfor, sulf, zinc, siliciu.

Cura cu oua de prepelita

In cazul copiilor, ouale de prepelita trebuie administrate cu precautie deoarece, ca si ouale de gaina, au potential alergen si, de preferat, dupa varsta de 1 an (din cauza albusului pe care il contin si pe care medicii il considera oportun abia dupa aceasta varsta). Astfel, dupa prima administrare (un singur ou) se asteapta 3-4 zile pentru a observa eventualele reactii alergice sau 7 zile daca diversificarea se realizeaza la o varsta mai mica de 6 luni. In cazul in care vrem sa ne asiguram de prospetimea lor inainte de a le oferi celor mici, le putem scufunda intr-un castron cu apa rece (daca sunt alterate, se vor ridica la suprafata).

Momentul zilei ideal pentru consum este dimineata, la prima ora (inainte de micul dejun). Cea mai sanatoasa metoda de consum a oualor de prepelita este, evident, in stare cruda. Insa cei care nu prefera aceasta metoda (inclusiv copiii) le pot servi cu miere de albine sau pulpa de fructe. Pot fi insa preparate termic, fierberea fiind cel mai simplu procedeu. Este important de retinut ca micul dejun trebuie sa survina la aproximativ 2 ore dupa consumul lor (o jumatate de ora in cazul bolilor digestive sau ale anemiilor). In timpul tratamentului, consumul de alcool se pare ca reduce efectele terapeutice cu cel putin 50%. Tratamentul se poate relua dupa trei saptamani de pauza - la adulti, iar la copii - dupa doua, trei luni.

Cura de 120 de oua in 32 de zile, pentru copii/adolescenti intre 11 si 15 ani:
In primele patru zile - cate trei oua pe zi;
Intre a 5-a si a 30-a zi - cate patru oua pe zi;
In a 31-a zi - trei oua, iar in a 32-a zi - un ou.

Cura de 120 de oua in 26 de zile, pentru adulti si adolescenti intre 16 si 18 ani:
Se respecta schema de mai jos, doar ca in a 25-a si a 26-a zi se iau trei,
respectiv doua oua pe zi.

Cura de 240 de oua in 50 de zile, numai pentru adulti:
In primele doua zile - cate trei oua pe zi;
In a treia zi - patru oua pe zi;
Incepand cu ziua a patra, pana in a 48-a zi inclusiv - cate cinci oua pe zi;
In a 49-a zi - trei oua pe zi;
In a 50-a zi - doua oua pe zi.

De asemenea exista si alte scheme (grafice) de tratament, in functie de varsta si, evident, de recomandarile medicului curant.

Cura de 60 de oua in 30 de zile, pentru copii intre un an si trei ani:
-Se pot administra cate doua oua zilnic.

Cura de 60 de oua in 20 de zile, pentru copii intre 4 si 7 ani:
-Se adminstreaza cate trei oua zilnic.

Cura de 90 de oua in 30 de zile, pentru copii intre 8 si 10 ani:
-Se pot administra cate trei oua zilnic.

Atat copiii cat si adultii pot obtine numai beneficii din consumul acestei minuni a naturii, oul de prepelita. Nu ne pot vindeca de cancer sau de alte afectiuni incurabile, dar consumate constant, cu moderatie, pot ameliora starea de sanatate si pot preveni sau chiar trata numeroase alte afectiuni.

Surse:
www.livestrong.com; www.quailfarm.co.uk; http://en.wikipedia.org
www.ehow.com; http://a-livinghealthy.blogspot.ro; http://prepelite.ro; www.oua-de-prepelita.ro

Articolul urmator
Metoda inedită a unei mame de a opri tantrumul fetiței sale
Metoda inedită a unei mame de a opri tantrumul fetiței sale

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând
    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând

    Există persoane pe care știi că te poți baza în orice moment. La care știi că poți apela oricând pentru un sfat sincer sau o vorba bună. Persoane care, indiferent de...

    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul
    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul

    Oferiți informații adecvate pentru vârsta copiilor, ascultați sfaturile psihologilor, evitați să oferiți foarte multe detalii și nu le spuneți copiilor că un popor ar fi mai...

    Mama mea știa să îmi facă doar ouă fierte și tot a fost cea mai bună mamă din lume
    Mama mea știa să îmi facă doar ouă fierte și tot a fost cea mai bună mamă din lume

    Ieri am ieșit în parc cu Amalia după ce am luat-o de la școală. Este suficient de mare acum să pot să stau liniștită pe o bancă în timp ce ea socializează cu colegii...

    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”
    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”

    Știm cu toții că nașterile nu sunt deloc ușoare, însă pentru unele femei, pot fi de-a dreptul traumatizante. Amber-Lee ne împărtășește experiența nașterii primului...

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112
    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112

    Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați pe 7 decembrie în jurul orei 19.00 de o mamă de 29 de ani din Văleni, jud. Neamț, că în cursul...

    Cum arată debaraua unei mame milionare? Surorile Kardashian răspund la întrebare
    Cum arată debaraua unei mame milionare? Surorile Kardashian răspund la întrebare

    Cauți idei despre cum să îți organizezi eficient debaraua, în așa fel încât să fie mereu ordine și să găsești foarte ușor produsele de care ai nevoie? Ei...

    Mi-am lăsat bebelușa în țară și am plecat în Anglia să muncesc. Am aflat că soacra mea îi dă numai salam cu pâine, ouă fierte și conserve în diversificare
    Mi-am lăsat bebelușa în țară și am plecat în Anglia să muncesc. Am aflat că soacra mea îi dă numai salam cu pâine, ouă fierte și conserve în diversificare

    Sunt unul din miile de părinți care își lasă anual copiii acasă și pleacă în căutarea unui trai mai bun. Sunt o femeie care, până la vârsta de 30 de ani nu...

    © 2024 Qbebe