Fierul sprijina buna dezvoltare a sistemului imunitar si dezvoltarea cognitiva a micutilor. Descopera mai multe in cele ce urmeaza despre rolul fierului in alimentatia bebelusilor de la medicul pediatru dr. Irina Costache.
Fierul si importanta lui in alimentatia celor mici
Fierul este unul din mineralele care se gaseste din abundenta in organismul uman, in sange, dar si in maduva osoasa, ficat sau splina.
Acesta este folosit la formarea hemoglobinei – o proteina din globulele rosii, care are rolul de a tansporta oxigenul de la plamani la toate celulele si tesuturile intregului organism. Prin oxigenarea corecta sunt intretinute: buna dezvoltare a sistemului imunitar, sanatatea sistemului cardiovascular si dezvoltarea cognitiva.
Fiind in plina perioada de crestere, copiii consuma foarte mult fier. In primele 6 luni sursa principala de fier o reprezinta laptele matern, dupa varsta de 4 luni rezervele de fier incep sa scada, iar dupa diversificare o sursa de fier o reprezinta alimentatia complementara.
Anemia feripriva
Anemia feripriva este probabil cea mai raspandita anemie si cea mai frecvent intalnita carenta alimentara din lume. Anemia este o afectiune cauzata de scaderea calitativa sau cantitativa a hemoglobinei sau a celulelor rosii din sange.
Copiii nascuti la termen au rezerve de fier care le ajung pentru primele 6 luni de viata, in timp ce cei prematuri sau cu greutate mica au rezerve de fier suficiente doar pentru primele 2 luni.
O alta situatie intalnita este cea a copiilor alimentati cu lapte de vaca. Laptele de vaca este un aliment deficitar in micronutrientii esentiali dezvoltarii lor corecte.
Copiii cu anemie feripriva nu au simptome vizibile de la inceput pentru ca rezervele de fier se epuizeaza de obicei lent, dar odata ce fierul din organism este din ce in ce mai putin, putem observa:
- Iritabilitate
- Oboseala
- Lipsa poftei de mancare
- Paloarea tegumentara
- Neliniste
- Agitatie
Alimentele care au continut ridicat de fier
In alimente exista doua tipuri de fier:
- Fierul hemic – care se gaseste in produsele de origine animala(carne rosie, pui, curcan, peste, ficat) si care se absoarbe usor
- Fierul nonhemic – care este de origine vegetala si se gaseste in soia, tofu, linte, fasole, spanac. Acesta are o absorbtie intre 2 si 10%
Fierul nonhemic isi creste absorbabilitatea prin prezenta vitaminei C, dar si prin prezenta fierului hemic.
Rolul alimentelor fortifiate in preventia anemiei feriprive
La nivel global, 4 din 10 copii sufera de anemie feripriva. (WHO Global database on anemia. World wide prevalence of anemia 1993-2005. Edited by deBenoist, McLean E., Egly I., Cogswell M. WHO 2008)
Ultimul studiu efectuat in Romania pe un esantion de sugari cu varste intre 6 luni si 12 luni a aratat ca procentul in tara noastra poate ajunge pana la 48%. Din aceste motive, pentru copilul mai mic de 3 ani sunt recomandate alimentele imbogatite cu fier, sau suplimentarea medicamentoasa, aceasta din urma doar la recomandarea medicului.
Cel mai des intalnit aliment fortifiat cu fier sunt cerealele speciale pentru copii, bogate in Vitamina C, care ajuta la absorbtia acestuia.
Cerealele fortifiate au fost gandite special pentru a preveni carenta de fier si si-au dovedit eficienta in timp, scazand necesitatea administrarii suplimentare de fier.
Acestea mai contin si alte minerale cum sunt Calciul, Zincul, Iodul, dar si vitamine:A, D, acidul folic si vitaminele din grupul B.
Draga mamica, nu uita: cand ai nelamuriri, #intreabaspecialistul!