O mamă a hotărât ca timp de o săptămână familia ei să renunțe la carne
Mama a doi copii a dezvăluit că nu i-a fost ușor să găsească o soluție pentru a-i convinge pe aceștia, dar și pe partenerul ei, să accepte ca, timp de o săptămână, să mănânce vegetarian. Potrivit „The Denver Post”, a povestit că:
„...Dacă mănânci adesea multe legume sau dacă urmezi o dietă vegană, este grozav, dar nu este cazul familiei mele. Am copii mofturoși și carnivori înrăiți, așa că preferințele noastre culinare nu conduc spre alimente vegetariene.
Mai sunt și eu, o persoană omnivoră ce adoră carbohidrații și care în fiecare an eșuează în ceea ce privește rezoluția pentru noul an, aceea de a consuma mai multe legume; mai este fiica mea de 10 ani care adoră carnea de vită, dar care se împarte între dragostea pentru fripturi și dragostea pentru planetă; este și fiul meu în vârstă de 8 ani, care refuză să mănânce brânză, carne de pui, sosuri, tortillas, anumite legume și mai ales alimentele ce încep cu litera M; mai este vorba și de partenerul meu, un carnivor împătimit, ce poate fi cel mai mofturos dintre toți.
Dar eu mă aflu printre persoanele ce preferă alimentarele, de aceea sunt printre opțiunile noastre. Așa că am încercat să găsesc produse făcute în Colorado, produse vegetariene, pentru a le testa. Iată cum ne-am descurcat în săptămâna în care am renunțat la carne.”
A găsit soluții pentru fiecare zi a săptămâni
Încercând să-i mulțumească pe cei dragi cu hrana oferită, mama care a relatat că timp de o săptămână ea și copiii ei au mâncat vegetarian, a fixat un meniu pentru fiecare zi a săptămânii. Din materialul disponibil pe „The Denver Post”, acesta a arătat în felul următor:
Pentru luni: seara de taco
Alături de o variantă de taco obținut cu ajutorul unor burgeri vegetarieni, mama a apelat și la o variantă preparată cu morcovi și cu conopidă:
„Le-am prezentat taco fals copiilor mei în același mod în care ar proceda orice părinte bun: i-am păcălit. Știam că l-ar detesta de dinainte de a-l gusta, așa că am spus: „Aici este un taco de vită, iar acesta este un taco de porc...Nimeni nu a fost însă păcălit. Bucățile de burger pe bază de cânepă semănău cu orezul și cu lintea și aveau și același gust, ceea ce era un avantaj. Au profitat de aromele acelui taco, asezonat cu grijă și mi-am dat seama că așa aș putea să înlocuiesc carnea și din alte preparate. A urmat și complimentul minunat al fiicei mele: „Nu este atât de rău precum peștele.
Taco pe bază de jackfruit afumat, ce imita carnea de porc, nu a fost la fel de bun. Cumva semăna cu carnea de porc, dar textura îl trăda...Câștigul „războiului” cu taco? O îmbinare dintre burgerul cu cânepă și legume.”
Ca desert, familia a gustat ciocolată vegană.
Pentru marți: prânz cu sushi
În ceea ce privește sushi, mama a adus argumentele pentru care preferă sushi vegetarian în loc de acela cu pește: „Așa cum s-a dovedit, sunt îndrăgostită de sushi vegan...Îmi place întrucât era dulceag, condimentat, cremos și crocant deopotrivă, iar toate aceste trăsături îl făceau să fie mai căutat decât varianta obișnuită, cu pește.”
Pentru miercuri: mâncăruri pentru copii
A început prin a veni cu noi argumente care arată cât de mofturoși la mâncare sunt copiii ei, așa cum se vede și din materialul disponibil în „The Denver Post”:
„De exemplu, dacă avem macaroane cu brânză...unul dintre ei nu se atinge de sosul de brânză și mănâncă doar macaroanele. Dacă avem paste cu chifteluțe sau cârnați, unul mănâncă doar pastele, iar altul doar carnea...”.
Pentru a-i atrage să guste noi variante ale macaroanelor cu brânză, copiii au primit macaroane cu muștar de Dijon: „Iubitorul de brânză a simțit lipsa brânzei, iar cel ce îndrăgea macaroanele simple detesta aroma muștarului...”.
În aceeași zi, copiii au gustat și nuggets pe bază de jackfruit, care au fost apreciate: „Nuggets, făcute din pulpa de jackfruit, ce imita carnea de porc și pe care o detestasem, erau grozave...Fiica mea a mâncat câteva, la fel și fiul meu...”
Pentru joi: ziua cu mic dejun vegetarian
Cea care a spus că timp de o săptămână a mâncat vegetarian alături de copiii ei a precizat că a optat pentru un mic dejun bazat pe iaurt fără lactoză, cu afine: „Am cumpărat iaurt cu lapte fără lactoză și afine pentru dimineață și, surprinzător, a fost apreciat. A fost descris drept: „cremos, aș mânca iar...”.
Vineri: burgeri și înghețată
Burgerii aleși au fost cu ingrediente vegetariene și nu au fost apreciați de toată lumea, după cum a mărturisit mama:
„...Precum bucățile pe care le-am folosit pentru taco, burgerii sunt formați mai ales din linte, orez brun și cânepă, așa că nu te aștepta să aibă gustul sau textura unui burger. Cu toate acestea, mie și fiicei mele ne-au plăcut...Dar adepții cărnii, precum partenerul meu și fiul meu, nu au fost fani. I-au suportat, dar era evident că și-ar fi dorit să nu mai mănânce niciodată așa ceva. „Carnea trebuie să fie carne”, sunt cuvintele pe care le-am auzit de mai multe ori...”.
Ca desert, a fost încercată o variantă de înghețată vegană, cu fursecuri din ovăz.
Sâmbătă: ziua de ieșit în oraș
Pentru weekend, mama și-a invitat partenerul la o cină din care să lipsească iar carnea. Opțiunea a fost reprezentată de burgeri vegetarieni, așa cum se menționează și în „The Denver Post”:
„Am luat un „Reuben” cu rădăcină de țelină și un „sandviș cu pui”. Mi-a plăcut varianta „Reuben”, care avea aromele bogate caracteristice unui burger adevărat, mai puțin grăsimea. Datorită aromei mai proaspete, cred că aș fi preferat această variantă chiar și în locul celei pe bază de carne de vită sau de pastramă...Textura de „pui” din celălalt sandviș nu prea a fost pe gustul meu, dar chifla și sosul au fost foarte gustoase. Partenerului meu nu i-a plăcut nimic și s-a consolat cu un shake vegan cu Oreo.”
Concluzia după o săptămână în care s-a consumat hrană vegetariană
La finalul unei săptămâni în care și-a convins familia să mănânce vegetarian, mama și-a încheiat confesiunea cu următoarea concluzie:
„Îmi place sushi-ul vegan; îmi plac burgerii cu cânepă; suport și nuggets pe bază de jackfruit. Și fiica mea se află pe aceeași lungime de undă cu mine, dar bărbații din viața mea nu au fost deloc fericiți după o săptămână în care am consumat hrană vegetariană („A fost cea mai rea săptămână din viața mea”, mi-a spus partenerul meu).
Încerc să găsesc în Colorado produse care să poată fi un substitut al cărnii și pe care să le accepte și carnivorii în mod constant, cred că taco pe bază de cânepă nu a ucis pe nimeni. Nu vom renunța la carne pentru întotdeauna, dar cred că am găsit câteva produse locale ce ar putea înlocui carnea și care să nu-mi facă familia prea nefericită. Și vom păstra mereu desertul.” (sursa: „The Denver Post”)
Articolul reprezintă traducerea și adaptarea materialului disponibil pe denverpost.com, scris de Allyson Reeedy
Surse: denverpost.com, greeleytribune.net, mercurynews.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com