Nuggets de pui și piure de cartofi
Nuggets fac parte dintre preparatele favorite ale copiilor, în special datorită faptului că sunt crocante și se mănâncă ușor (sunt „finger food”). Pot fi servite cu cele mai variate garnituri, dar mama care gătește pentru 10 copii a optat pentru piureul de cartofi. Aceștia sunt sursă de vitamina C, de potasiu, de vitamina B6, de proteine, carbohidrați și fibre, iar servirea sub formă de piure este oricând binevenită.
Pentru a economisi timpul, în timpul în care nuggets stau la cuptor, copiii sunt rugați să curețe cartofii pentru piure. Alături de piure, mama obișnuiește să le ofere acestora și o sursă suplimentară de legume (de obicei mazăre și porumb), care vor acompania piureul și carnea.
Piure de cartofi cu sos de carne de pui
Pufos și cremos, piureul se pretează și cu un sos consistent de pui. În vederea preparării acestuia, mama se folosește de partea de sus a copanelor de pui (fără piele și fără oase), pe care le pune la fiert. Carnea și cartofii vor fi puse într-o oală sub presiune. Separat se va topi unt și făină, se vor adăuga lapte, sare și piper. După ce se va amesteca foarte bine sosul, se va lăsa la îngroșat. Cât fierbe sosul, puiul va fi tăiat cubulețe și pus peste sos.
Cartofii sunt și ei gata pentru a fi zdrobiți. Peste piure va fi pus sosul de carne.
Spaghete cu chiftele
Marele avantaj al spaghetelor este că pot fi amestecate cu ingrediente variate, de aceea copiii le îndrăgesc. În ceea ce privește îmbinarea dintre chiftele și spaghete, aceasta se pretează mai bine cu sos de roșii.
După ce spaghetele sunt bine scurse, peste ele se pun chiftelele și sosul, servindu-se și alături de o salată sau de pâine cu usturoi (Aceasta poate fi obținută rapid din chifle unse cu unt, peste care s-a presărat usturoi și care au fost apoi prăjită).
Sandvișuri cu chiftele
Chiftelele sunt „vedete” și când sunt utilizate pentru obținerea unor sandvișuri. Cel mai bine este să se prepare sandvișuri calde, cu sos de roșii și cu chiftele calde, în bucăți de baghetă sau în chifle. Aceste sandvișuri se pot servi și lângă o salată.
Tacos
Mama ce gătește pentru 10 copii a ajuns la concluzia că servirea de tacos va fi mereu primită cu mare bucurie din acest motiv: fiecare poate să-și aleagă ingredientele pentru propriul său taco. De aceea, în intervalul în care copiii își selectează ingredientele și contribuie la prepararea sosurilor, mama va înăbuși carnea cu puțină ceapă și cu mirodenii.
Tacos sunt servite de fiecare dată cu garnituri precum orezul mexican, porumbul sau chips-uri și salsa.
Quesadillas cu brânză
Chiar și un copil mic poate fi implicat în pregătirea acestui fel de mâncare simplu. De pildă, mama a dezvăluit că fiul ei în vârstă de 4 ani o ajută de fiecare dată când pregătește quesadilla. „Misiunea” lui este să împrăștie brânza rasă pe tortilla și să pună quesadillas în cuptorul cu microunde. Cu ajutorul mamei lui, va îndoi mai târziu quesadillas, care vor fi distribuite fiecărui membru al familiei. Lângă ele se servesc legume proaspete sub formă de sticks-uri și eventual un sos alb.
Sandvișuri cu pește
Nici peștele, plin de nutrienți valoroși (precum vitamina D, vitamine din grupul B-urilor, fosfor, proteine de calitate) nu lipsește de pe masa celor 10 copii. Pentru a-i atrage cât mai mult, le sunt preparate sandvișuri cu crochete de pește, adesea pe chifle de hamburger, adăugându-se și maioneză și frunze de salată.
Sandvișurile se vor servi atât cu legume gătite la aburi, cât și cu cartofi prăjiți.
Copane de pui cu cartofi
Prima dată vor fi date copanele de pui la cuptor. Cartofii tăiați cubulețe vor fi și ei dați la cuptor, dar nu înainte de a fi asezonați cu sare, piper și cu ulei de măsline.
Carnea și cartofii bine rumenite sunt de obicei servite cu sosuri variate (barbecue, de portocale, dulce-acrișor etc.), dar și alături de o salată.
File de porc și cartofi
Mama ce gătește pentru cei 10 copii ai ei prepară adesea carnea și cartofii cu ajutorul unui vas special pentru gătirea lentă. Mai întâi este gătită carnea, ce va fi pusă peste cartofi. După ce se frăgezește perfect, iar cartofii sunt și ei bine făcuți, va fi tăiată felii subțiri și servită cu o salată, în special pentru cină.
Carne de vită „corned” cu varză
Carnea de vită „corned” este un preparat realizat din piept de vită, ce se lasă mai întâi la marinat (până la 10 zile) într-un fel de sos cu sare și diverse mirodenii. După aceea se poate găti în diverse tipuri de vase (de exemplu, în oală sub presiune sau în vase speciale pentru gătirea lentă), carnea fiind așezată în acestea cu partea cu grăsime așezată în sus.
Pentru a-i conferi cărnii un gust deosebit, lângă ea se vor pune legume precum morcovi, cartofi și mai ales varză, până când se vor frăgezi și ele bine.
Cârnați și tăiței
În vederea obținerii acestui preparat se vor căuta cârnați groși (ideali sunt cei polonezi), care vor fi însă feliați subțire și rumeniți ușor. Tăițeii se vor da la fiert, iar printre ei se va strecura și mazăre. Odată ce s-au gătit, vor fi adăugați peste cârnați, peste întregul amestec recomandându-se și puțin unt și usturoi.
Esențial este ca felul de mâncare să fie servit cât mai cald. Pentru cine dorește, poate fi acompaniat și de o salată.
Mic dejun pentru cină
Preferata din familia mamei care gătește pentru 10 copii este o cină bazată pe feluri de mâncare ce se servesc de obicei la micul dejun. În general, pentru această cină se pregătesc vafe, clătite (tip pancakes), omletă și bacon rumenit. Atât vafele, cât și clătitele, sunt îndrăgite de toată lumea întrucât se pregătesc rapid și sunt foarte versatile.
Ceea ce o încântă pe această mamă este și că micuții ei se străduiesc să o ajute cât mai mult când pregătesc acest tip de cină. Spre exemplu, una dintre fiicele sale pregătește ouăle pentru omletă în timp ce baconul se rumenește sau unul dintre băieți încearcă să prepare vafele la aparatul special. Totodată, copiii sunt foarte încântați când decorează așa cum vor clătitele sau vafele.
Surse: insider.com, keviniscooking.com, msn.com, mummypages.co.uk, news.yahoo.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com