Astfel, draga mamica, te poti inspira si poti sa ii oferi celui mic cele mai diverse, mai sanatoase si mai gustoase preparate:
ZIUA 1: Traditie romaneasca
Mic dejun: Omleta cu telemea
reteta propusa de Hermine Ungureanu, parintiatasati.blogspot.com
Ingrediente pentru 2 adulti si 2 copii: 6 oua, 100-150 gr telemea
Ouale se bat bine. Telemeaua se da pe razatoare. In tigaia antiaderenta am pus intai telemeaua. Cand aceasta s-a topit am adugat oule. Amestecam si lasam pe foc pana obtinem consistenta dorita ( mai tare sau mai moale). Noi am servit alaturi de castraveti si ardei rosu.
Pranz: Ciorbita de legume
reteta propusa de Iuliana Gheorghe – nasterea-amintiredenesters.blogspot.com
Se pune apa la fiert cu sare si cand clocoteste se pun 2 cepe taiate marunt,1 morcov mare si 1 pastarnac date pe razatoarea mare,o mana de mazare verde,o mana de fasole verde rupta bucati mici,un dovlecel mic taiat cubulete mici,un ardei verde taiat si el marunt,o rosie mare data pe razatoare,o mana de orez bine spalat,un cartof taiat si el tot cubulete.Dupa ce s-au fiert toate legumele se acreste ciorbita cu bulion de zarzare dupa gust,se pune leustean verde taiat marunt si o lingura de ulei de masline ! Pe cuvantul meu ca-i buna !
Cina: tocanita de pui in paine
reteta oferita de Miha Simiuc, dulciurifeldefel.blogspot.com
Mod de preparare tocanita:
Pentru aluat: 150 ml apa, 5 g drojdie uscata, 1 lingurita sare, 1 lingurita zahar, 2 linguri ulei, ~ 250-300 g faina
Se dizolva drojdia cu putina apa calduta, se adauga uleiul, sarea, zaharul si restul de apa. Faina se adauga cate putin si se framanta aluatul pana se dezlipeste de castron. Aluatul se lasa la crescut cca 30 minute.
Sau puteti folosi masina de paine, la programul de framantare+dospire.
Pentru tocanita: 2 pulpe intregi de pui, piper boabe, ienibahar boabe, coriandru boabe, 1 frunza de dafin 1 ceapa mare, 1 cana suc de rosii, 2 linguri ulei de masline, 1 morcov, 1/2 capatana usturoi, sare si piper, oregano
Pentru uns: 1 galbenus, 2 linguri lapte
Pulpele spalate si curatate se pun la fiert in apa in care am pus boabe de piper, coriandru, ienibahar, frunza de dafin si putina sare. Se fierb pana carnea se desprinde usor de pe os. Se scot pulpele pe o farfurie, se lasa sa se racoreasca putin, apoi scoatem carnea de pe oase si o taiem bucatele.
Intr-o tigaie calim usor ceapa tocata marunt si morcovul dat pe razatoarea cu ochiuri mici. Cand s-au inmuiat “stingem” cu sucul de rosii si lasam sa dea in clocot. Adaugam carnea si omogenizam.Daca este nevoie punem si putina apa. Potrivim gustul de sare si piper si presaram si putin oregano. Se lasa sa fiarba pana tocanita ajunge la consistenta dorita, dar de preferat ar fi sa aiba putina zeama. Aproape de final adaugam si usturoiul pisat. Dam tigaia deoparte si lasam sa se racoreasca. Aluatul il rasturnam pe masa usor infainata si il intindem intr-o foaie de cca 0.5 cm grosime.
Turnam tocanita intr-un vas termorezistent si acoperim cu foaia de aluat. Decupam aluatul pe margini, la marimea si forma vasului. Din restul de aluat facem floricele sau orice alta forma dorim, pentru a da farmec mancarii noastre si copilasii sa se bucure de joaca in aluat. Galbenusul il desfacem cu lapte rece si ungem tarta foarte bine, chiar cu simt de raspundere as spune. Dam la cuptor la foc mediu, pana se rumeneste frumos deasupra. Se serveste calda.
ZIUA 2: Delicii latino
Mic dejun: Ciuperci umplute cu nuci
reteta oferita de Cristina Popov, ozzy.ro
Ingrediente: 6-8 ciuperci, o mina de nuci sau alte seminte (eu am folosit vreo 5 nuci de Brazilia si jumatate de pumn de seminte de dovleac crude), un dovlecel mic/mediu, 2-3 catei de usturoi, o ceapa mica, o legatura de patrunjel, sare, ulei de masline, 2-3 lingurite de zeama de lamiie.
Se scot piciorusele ciupercilor, se spala si se pun intr-un vas termorezistent/tava cu foaie de copt. Se pregateste un sos din cateii de usturoi pisati, zeama de lamiie, sare si putin ulei de masline. Se stropesc ciupercile, uniform, cu acest sos. Separat, pregatim umplutura, ceva foarte complicat adica, punem in robotul de maruntit: dovlecelul, ceapa, patrunjelul si nucile, o lingura de ulei de masline si putina sare. Credeti-ma, umplutura asta e atit de buna, incit poate fi mincata si asa. Dar nu, ne abtinem si umplem ciupercile cu ea. Bagam la cuptor maxim 15 min, nu am vrea sa distrugem toate vitaminele. O varianta si mai buna ar fi sa le puneti in tava, pe foaie de copt si sa le lasati in cuptor, la foc mic si cu usa un pic deschisa vreo ora, asa.
Pranz: Chiftelute de pui cu legume la cuptor
reteta oferita de Simona Irimie, altesfaturipentrumamici.blogspot.com
Legumele se fierb si se paseaza. Se adauga restul de ingrediente si carnea. Dupa ce se amesteca se fac chiftele care se dau prin pesmet si se pun pe hartie de copt in tava. Dupa 30 de minute de copt sunt gata
Cina: Pizza din faina integrala cu ciuperci, mozarella si sos pesto
reteta oferita de Daniela Dumitriu, www.viatafrumoasa.ro
Se porneste cuptorul la temperatura maxima. Se amesteca intr-un bol:
-350 gr faina integrala de grau sau spelta
-drojdie uscata ,1 lingura
-sare (de mare sau de salina)
Separat, intr-un bol mic se pun cateva linguri de ulei de masline
pentru gatit si apa calda (aproape fierbinte) ; se amesteca bine si se
toarna peste compozitia uscata. La final trebuie sa obtineti un aluat
elastic , nici moale, nici tare .Amestecati putin cat sa nu fie
cocoloase si lasati vasul langa aragaz (trebuie sa fie cald in bucatarie
) acoperit cu un prosop curat , pentru circa 30 minute , pana creste
cam de 2-3 ori .
Dupa ce a crescut , aluatul se intinde pe o hartie de copt unsa cu ulei de masline , intr-o tava . Se pun deasupra combinatii de legume si branza , dupa dorinta . Sotului meu ii place varianta vegetariana , clasica , cu sos de rosii, rosii cherry, ciuperci , masline , mozarella , oregano , sare si piper.
Dupa care o puneti in cuptorul incins la maxim , se lasa 15 minute pana
cand creste si se rumeneste putin, iar apoi se coboara temperatura ,
pentru ca pizza sa iasa crocanta dar bine facuta in interior si se mai
lasa inca vreo 15 minute.
ZIUA 3: Influente internationale
Mic dejun: Branzoaica
reteta propusa de Miha Simiuc, dulciurifeldefel.blogspot.com
Mod de preparare branzoaice:
2 oua
10 g drojdie uscata
100 g zahar
200 ml lapte
60 g unt
~550 g faina
1/2 lingurita sare
esenta de vanilie
Pentru umplutura:
350 g branza de vaci
150 g zahar
2 oua
esenta de rom
Daca branza este moale se pune numai 1 ou sau se adauga 1-2 linguri amidon. Branza se mixeaza cu blenderul vertical cu oua, zahar si esenta de rom pana devine ca o crema.
Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata. Punem maiaua in cuva masinii de paine (sau intr-un castron daca se framanta cu mana), adaugam apoi ouale, restul de zahar, untul topit si racit, esenta de vanilie, laptele ramas si faina putin cate putin. E posibil sa trebuiasca mai putina faina, in functie de tipul de faina, de gradul ei de absorbtie.
Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul. Impartim aluatul in bucati potrivite ca marime, de cca 70 g fiecare. Fiecare bucata de aluat o intindem cu sucitorul, apoi se cresteaza pe margini, ca si cum am face un X, doar ca nu intersectam liniile. Punem cate o lingura de branza in mijloc, apoi adunam “petalele”, formand un soi de trandafir.
Punem placintele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasam putin la crescut. Un galbenus de ou il desfacem cu 2 linguri de lapte si ungem bine placintele cu o pensula. Dam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc. Se pudreaza cu zahar si se servesc ca atare, calde sau reci sau alaturi de un pahar cu lapte sau iaurt, dimineata la micul dejun.
Pranz: Piure de legume curcubeu
reteta oferita de Ama, ama2675.blogspot.com
Puteti fierbe si o jumatate de kilogram de morcovi – si un
kilogram daca aveti suficiente forme! Curatati-le si fierbeti-le pe aburi sau coaceti-le la cuptor, in
functie de ce pregatiti. De exemplu fierbeti morcovii, fasolea, sfecla etc si puteti coace
cartofii si coace pe plita ardeii. Pasati-le bine cand sunt gata. Cand s-au racit le puneti cu o lingurita in cuburile de gheata. Peste tavita de cuburi trageti o punga si depozitati-le cat mai adanc
in congelator.
Lasati de pe o zi pe alta.
A doua zi pregatiti pungile de congelator si markerul. Scrieti pe fiecare punga data. Scoateti din congelator tavitele cu pireu, pastrati-le acoperite de punga si lasati sa curga pe spate apa rece de la robinet. Asa scoateti mai usor cuburile de pireu. Scuturati cuburile direct in punguta care infasoara tavita si de acolo mutati-le in pungile de congelator cu data pe ele. Puneti-le de indata in congelator!
Decongelarea o puteti face in doua moduri: scotand cubuletele cu o noapte inainte si lasandu-le sa se dezghete in frigider sau dezghetandu-le la cuptorul cu microunde inainte de masa. In ambele cazuri faceti decongelarea in recipiente cu capac! Daca decongelati la cuptorul cu microunde, amestecati bine pireul inainte de a-l folosi pentru a nu ramane zone fierbinti si altele reci.
Iata un mic tabel cu cele 6 culori pe care trebuie sa le acoperim zilnic in alimentatie, fie ca suntem adulti sau copii.
Cina: Salata marocana
reteta oferita de Raluca Contiu, taraluihabarnam.blogspot.com
Ingredientele sunt simple (si aproximative) cartofi si sfecla rosie fierte, castraveti, salata verde, rosii, orez fiert si unul-doua sosuri. Noi le-am facut din iaurt, unul cu putin usturoi si marar, celalalt cu putina branza (de vaca, de burduf, ce este pe langa casa) si cateva picaturi de suc de sfecla (o mancare roz nu poate fi niciodata refuzata, nu-i asa?).
Tu vei incerca aceste retete? Care dintre ele se potrivesc gusturilor copilului tau?