ZIUA 1: Delicii colorate
Mic dejun: Cute food - Vacuta Hochland
Reteta oferita de Adina Ciocalau, www.mittinita.blogspot.com
La noi s-a terminat cu
sandwichurile banale,de acum inainte o sa am nevoie de multa inspiratie
si
cercetare. Noroc ca ies si legumele ca multe se mai pot face cu
ele.
Ingrediente:
1 felie de franzela
1 felie de
salam uscat german
2 triunghiuri de branza topita Hochland
1 maslina
verde
1 maslina neagra
Cu un pahar sau cu o forma rotunda de fursecuri
se taie doua rondele.
Se unge o rondea cu un triunghi de branza topita.
Se
unge si cealalta rondea si se pastreaza doua bucatele pentru urechi.
Se taie
o felie din maslina verde.
Din maslina neagra se taie bucatele pentru
nas,ochi si urechi.
Se pune felia de salam peste primul cerculet si se
asambleaza sandwichul.
Se pune intr-o forma de briosa si se leaga cu o
funie.
Pranz:
Felul 1: Supa cu galusti
Reteta oferita de Nicoleta Dragomir, www.okey.ro/lila
Intr-o oala mare pun carnea de pasare, acopar cu apa (cam trei sferturi din vas) si pun la fiert. Dupa ce incepe sa fiarba pun o ceapa si 2-3 morcovi, curatati dar intregi. Andrei mananca morcovul doar crud, din supa il scoate, asa ca il scot eu inainte de a pune supa in bol.
Pentru galusti sparg 3-4 oua intr-un bol, le bat cu furculita, apoi adaug gris si amestec bine pana se ingroasa compozitia, dar nu trebuie sa fie foarte tare pentru ca nu se vor mai fierbe. Nu am cantarit grisul, pur si simplu observ consistenta aluatului – sa nu fie moale ca al ciulama, sa se poata forma galustile insa cu grija sa nu fie tare.
Cand carnea e aproape fiarta pun galustile la fiert. Adaug intai putina apa, pentru a domoli clocotele, inmoi lingurita in supa fierbinte apoi iau compozitie de galusti si o pun in oala. Am grija ca de fiecare data sa pun lingurita intai in supa fierbinte si apoi in aluat, astfel se va desprinde in intregime de pe lingurita. Las sa fiarba la foc mediu, cam 15-20 min, apoi incerc sa tai o galusca. Daca e pufoasa la mijloc atunci e gata. Adaug putina sare si gata.
Felul 2: Sufleu de dovlecel cu smantana si ou
* marar, patrunjel sau alte ierburi (dupa plac);
Gustare: Briose cu jeleu de portocale
Reteta oferita de Anca Mihaela Draghici, laancuta.blogspot.com
Ingrediente: 3 oua, 150 g zahar, 40 g unt, 300 g faina, 200 ml smantana, coaja rasa de la 2 portocale, esenta de vanilie, 1 praf de copt
Jeleu de portocale: 1 plic budinca cu gust de vanilie, 400 ml suc proaspat de portocale, 3 linguri zahar
Mod de preparare:
Pregatim jeleul de portocale. Dizolvam praful pentru budinca in cateva linguri de suc de portocala. Restul il punem pe foc impreuna cu zaharul. Cand s-a incalzit sucul adaugam praful de budinca dizolvat si lasam pe foc, pana se ingroasa. Amestecam continuu ca sa nu faca cocoloase.
Dam deoparte si lasam la racit, amestecand din cand in cand, pentru a nu face pojghita.
Pentru aluat mixam bine ouale cu un praf de sare apoi adaugam zaharul si mixam pana se albesc.
Cina: Orezul carutasilor
Reteta oferita de Monica Bizau, http://bizarii-s-worldblogspotcom-monu.blogspot.com/
O reþetã simplã, pe care dacã o citiþi sigur aþi fãcut-o în diverse variante. Aºadar, avem nevoie de ceapã, pe care o cãlim în ulei. Adãugãm apoi carnea de vitã tãiatã cuburi.
Lãsãm la prãjit carnea pânã când are acea culoare albã, semn cã este un pic coaptã, dupã care adãugãm roºiile decojite ºi tãiate cuburi.
Lãsãm pânã la punctul de fierbere ºi se adaugã ardei graºi – cei de culoare roºie sunt cei mai aromaþi
Se mai lasã 10 minute ºi se adaugã orez cu bobul lung, pus înainte sã stea în apã. Eu am mai adãugat ºi boabe de porumb (pentru cã le place foarte mult copiilor)
Se mai lasã pe aragaz încã 20-25 de minute. Vasul trebuie sã fie acoperit cu capac. Iese o minunãþie de mâncare simplã ºi gustoasã. Nouã ne-a plãcut. La fel ºi fetelor mele.
ZIUA 2: Tarte savuroase
Mic dejun: Tarta cu oua, rosii si branza
Reteta oferita de Violeta Postolache, www.caietulcuretete.com/Postolache Violeta
Ce ti-ai putea dori mai mult decat sa oferi copilului la micul dejun oua, branza, rosii? Combina-le intr-o tarta delicioasa, si mai ales sanatoasa, fiind preparata la cuptor, pentru a diversifica micul dejun si a iesi din rutina de zi cu zi
Ingrediente:
4 oua
2 rosii mari
200 gr telemea
sare, piper
Mod de preparare:
Batem ouale cu sarea si piperul . Adaugam telemeaua data pe razatoare
Dam rosii le pe razatoare , le adaugam peste oua si mestecam usor ca sa
se omogenizeze. Ungem o tava cu margarina sau unt si turnam compozitia.
Dam la cuptor , la foc potrivit pana se desprinde usor de marginile
tavii.
Lasam sa se raceasca apoi portionam.
Ingrediente pentru cca 4 portii:
150grame naut fiert,
150grame boabe de mazare verde ,congelata,
2 cartofi taiati cuburi mici,
1 tulpina de telina,julien,
150grame buchetele desfacute de conopida,
1 ceapa rosie,taiata marunt,
1 morcov mare,taiat bucati mai mari,
1 pastirnac,taiat cuburi,
1 dovlecel mic,taiat cuburi,
50 grame de paste farfalline,
2 linguri ulei de masline,sare,piper,patrunjel verde tocat marunt.
Punem la inmuiat toate legumele, in cele 2 linguri ulei de masline +1-2 linguri de apa, la foc iute, amestecam din cind in cind, iar cind legumele s-au inmuiat, completam cu apa cu cca 4-5 cm deasupra nivelului lor, lasind focul mai moale.
Cind incepe fierberea adaugam si pastele, acoperim oala cu un capac si fierbem cca 15-20 minute, potrivim de sare si piper iar la sfirsit, dupa ce am inchis focul, adaugam patrunjelul verde.
Felul 2: Tarta cu mazare si branza
Reteta oferita de Anca, laancuta.blogspot.com
Ingrediente:Aluat: 250 g faina, 125 g unt, 1 ou, 1 lingurita rasa zahar, 1 lingurita rasa sare
Umplutura: 250 g branza de vaci, 2 oua, 2 cesti mazare proaspata, 200 g sunca, 100 g cascaval, 4 catei de usturoi, patrunjel, cimbru, 2 linguri ulei de masline, sare, piper
Mod de preparare:
Pentru inceput pregatim aluatul. Cernem faina intr-un castron si adaugam untul taiat cubulete. Presaram zaharul si sarea pe margine iar in mijlocul gramezii de faina spargem oul.
Framantam bine pana rezulta un aluat omogen, nelipicios.
Formam o bila si o invelim in folie alimentara. Dam bila de aluat la frigider, 30 de minute.
Intindem apoi aluatul pe masa usor infainata. Decupam un cerc cat fundul tavii si il asezam apoi in tava unsa cu unt.
Din aluatul ramas formam un sul pe care il vom pune pe marginea tavii. Aplatizam apoi sulul si formam astfel marginea tartei.
Dam tava la cuptor, la foc potrivit 10 minute.
Intre timp pregatim umplutura:
Punem mazarea la fiert in apa cu sare timp de 10 minute. Scurgem apoi apa si adaugam usturoiul pisat, patrunjel si cimbru tocate marunt.
Mixam bine ouale apoi adaugam branza si amestecam pana se omogenizeaza. Daca este nevoie puteti adauga 1 lingura de smantana.
Adaugam apoi cele 2 linguri de ulei, cascavalul ras, sunca taiat cubulete si mazarea. Potrivim de sare si piper si punem apoi in tava peste aluatul precopt.
Nivelam si dam la cuptor la foc potrivit timp de 30-40 de minute.
Lasam putin sa se racoreasca apoi portionam. Este tare buna si rece.
Gustare: Clafoutis cu smochine
Reteta oferita de alison-trials.blogspot.com
Ingrediente:
Cina: Musaca de piure cu pui
Reteta oferite de Violeta Postolache, www.caietulcuretete.com/Postolache Violeta
Ingrediente: 1 piept pui, 1 kg cartofi, 2-3 linguri margarina, 1 pahar lapte, 1 ardei gras rosu, 200 gr cascaval, 1 ceapa
Mod de preparare:
Se prepara din cartofi ,margarina si lapte piure-ul.
Se toaca marunt ceapa,ardeiul se toaca cubulete. Se da cascavalul prin
razatoare,iar pieptul de pui se da prin masina de tocat(sau robotul de
bucatarie).
Se caleste ceapa intr-o lingura de margarina doar atat cat sa se inmoaie
putin si se adauga pieptul de pui, ardeii si jumatate din cantitatea de
cascaval. Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia si se asezoneaza
cu putina sare.
Intr-o tava unsa cu margarina sau tapetata cu hartie de copt asezam
jumatate din cantitatea de piure si nivelam uniform pe toata suprafata.
Punem deasupra umplutura de carne.
Deasupra adaugam restul de piure, presaram feliute de ardei gras (eu am
preferat rosu pentru aspect, dar puteti pune de care vreti), apoi presaram
restul de cascaval.
Dam la cuptor la foc potrivit aproximativ o ora, apoi lasam putin sa se
racoareasca ca sa se poata taia frumos.