Teama de alăptare este teama de necunoscut
După naștere, bebe Vladimir a fost dus în secția de neonatologie pentru măsurători și verificări, iar eu am fost dusă în rezervă. La puțin timp după, mi-a fost adus să îl alaptez și să îl pot vedea. Panică mare cu alăptatul, dar l-am luat în brațe și l-am pus la sân. Îi era foame și a reușit să se atașeze corect încă de la început. Din ce am înțeles, nu se întâmplă mereu așa, unii bebeluși sunt mai adormiți, mai ales cei care sunt născuți prin cezariană, dar cereți ajutor dacă nu reușiți. Este foarte important că bebelușii să se hrănească cu lapte matern în primele luni de viață. Cât timp bebelușul consumă lapte matern, nu mai are nevoie de nimic. Ține de sete, de foame și mai ales simte lângă el cea mai importantă persoană din viață lui: pe mămică lui iubita.
Mameloanele de silicon - o salvare pentru mine
Încă din spital, deși bebe se atașa bine și se satură cu laptele matern, am început să fac răni la mameloane. Erau destul de dureroase și momentul minunat al alăptării devenea un chin. Am fost vizitată de un consultant în alăptare care mi-a propus mameloane de silicon. Au fost o revelație pentru mine m-au ajutat enorm. Mi-au lăsat timp că rănile să se vindece. După ce le-am folosit doar câteva zile, nu am mai avut nicio problema. Nu aș recomandă să le folosiți mai mult. Bebelușul se poate obișnui doar cu mamelonul de silicon și este posibil să refuze sânul.
Cum scapi de teama de alăptare
- Vă recomand, dacă puteți, să mergeți la un curs de alăptare pentru că ajută foarte mult și va motivează să alăptați exclusiv. Printre primele informații aflate legate de laptele matern la curs a fost că este hrană perfectă pentru bebeluș. Conține tot ce are nevoie pentru că acesta să fie satisfăcut și se schimbă în funcție de nevoile acestuia. De asemenea bebelușii alăptați au o imunitate mai bună și se îmbolnăvesc mai rar.
- Alăptarea "la cerere" - adică atunci când copilul plânge de foame, ziua și noaptea, fără orar de alimentație sau o durata a suptului prestabilite. Această reprezintă modul ideal de a asigura bebelușului o dezvoltare armonioasă. Alăptatul "la cerere" are o serie de avantaje atât pentru mama cât și pentru copil. Alimentația la san a nou născutului - alăptarea "la cerere" -adică atunci când copilul plânge de foame, ziua și noaptea, fără orar de alimentație sau o durata a suptului prestabilite. Această reprezintă modul ideal de a asigura bebelușului o dezvoltare armonioasă. Alăptatul "la cerere" are o serie de avantaje atât pentru mama cât și pentru copil.
Laptele matern:
• se digera ușor, organismul nou fiind puțin solicitat
• conține anticorpi ce protejează nou născutul de infecții atât timp cât este hrănit cu lapte de mama
• este singurul lapte ce poate fi băut crud, nefiert, el fiind steril, ajunge curat la sugar
• scaunele nou-născuților alăptați sunt mai puțîn abundente
• sugarul își poate adapta singur cantitatea de lapte de care are nevoie - suge cât are nevoie
• s-a demonstrat că la nou-născuții hrăniți la san se reduce riscul de apariție a infecțiilor, bolilor, alergiilor
• sugarul scade mai puțîn în greutate (scăderea fiziologică) și recuperează mai rapid
• prin efortul depus la supt se dezvoltă mușchii și oasele fetei
Avantajele alăptării pentru mamă:
• ajută la revenirea uterului în poziția inițială
• s-a demonstrat că previne apariția cancerului de san
• scade riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2
• laptele matern este la îndemână, comod de manipulat, igienic și este la temperatura potrivită: reprezintă și o economie de timp și bani
• producerea laptelui reprezintă un consum de energie pentru organismul mamei, și astfel o ajută să piardă din kilogramele depuse în timpul sarcinii
Laptele matern se produce în funcție de "cerere-oferta"
Am tot văzut mămici care se plângeau pe grupurile de profil, că nu au suficient lapte, așa că completează cu lapte praf pentru că nu se satură bebelușul. Laptele matern se produce în funcție de „cerere-oferta”, important este să ții copilul cât mai mult la sân în primele săptămâni, această este cheia pentru a reuși să produci suficient lapte. Este posibil că mămicile care nasc prin cezariană să aibă un start mai greu cu alăptatul, dar nu renunțați! Atașați bebelușul cât mai des la sân și în scurt timp se va instala lactatia și veți reuși să alăptați exclusiv.
Așa că, dragi mămici, alăptați puișorii voștri, pe lângă faptul că le alinați foamea și setea, se creează o legătură emoțională strânsă între voi. E un lucru minunat să alăptezi bebelușul, iar el să îți mulțumească uitându-se în ochii tăi și mângâindu-ți fața în timp ce mănâncă satisfăcut.
Pentru mai multe articole, vă aștept pe site-ul:https://mamaluivladimir.ro/
Și pagina de facebook: https://www.facebook.com/MamaLuiVladimir
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!
Autorii nostri garanteaza autenticitatea textelor lor, in caz contrar, nu raspundem pentru faptele acestora.