Colțulcu
activități

Cum se joaca un bebelus

Cum se joaca un bebelus

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe masura ce se dezvolta, bebelusii devin din ce mai dornici sa cunoasca lumea din jur. Una dintre cele mai simple modalitati de a interactiona cu ceilalti si cu obiectele pe care le vad este jocul. Daca intre 2 si 4 luni bebelusii sunt atrasi in special de jucariile zgomotoase si cat mai colorate, precum si sa priveasca expresiile faciale si gesturile celor apropiati, dupa varsta de 6 luni incep sa fie tot mai fascinati de modul in care obiectele pot fi folosite (de exemplu, bebelusilor le place sa apese pe butoane, sa miste jucarii care pot produce sunete puternice, sa darame cuburile cu care se joaca etc.), incepand sa realizeze conexiunea cauza-efect, sa inteleaga ce inseamna "inauntru"/"in afara", precum si sa gaseasca primele "solutii" in rezolvarea "problemelor". Din articolul de mai jos vei afla cum se joaca un bebelus, din primele luni de viata pana in jurul varstei de 1 an. Ofera-i lui bebe dragostea si atentia ta, dar nu uita nici de "recuzita" necesara. Vei fi uimita sa vezi cat de frumos se poate juca!

I. Cum se joaca un bebe pana la varsta de 6 luni

I.1." Ce se-aude oare?"

Pe masura ce se dezvolta, bebelusul devine tot mai receptiv la sunetele din jurul sau.
Ofera-i posibilitatea sa auda sunete cat mai inedite si sa inceapa sa inteleaga relatia cauza-efect.
Tot ce ai de facut este sa-i oferi bebelusului o jucarie zgomotoasa si cat mai colorata. Atunci cand i-o arati, spune-i: "Ce se-aude? Uite, e o/un.... (si ii arati jucaria). Arata-i si cum trebuie miscata jucaria respectiva pentru a produce sunete. Sigur va fi dornic sa te imite si o va lua chiar el in manuta.

Joc Ce se-aude

I.2. "Concertul de gangureli"

Incepand cam de pe la 3 luni, bebelusii devin mai interesati in a interactiona cu ceilalti. Pe masura ce bebe devine tot mai vocal, incearca sa intelegi sunetele pe care le scoate si sa-i raspunzi si tu.
Ia-l in brate si repeta sunetele pe care le-ai auzit la el, incurajandu-l totodata sa-ti raspunda. Zambeste-i permanent, mangaie-l si nu te sfii in a modifica putin sunetele pe care le scoate, in sensul in care poti, de exemplu, sa le lungesti (cum ar fi, in loc de "ua!" sa spui "uaaa!").
Cu certitudine ca veti incepe amandoi sa radeti, iar bebelusul tau va incepe sa devina tot mai vorbaret.

Concertul de gangureli

I.3."Vine, vine peste mine!"

Lasa-l pe bebelus sa urmareasca cu privirea diverse jucarioare, pe care le vei plimba in fata sa.
La un moment dat, ia in mana una dintre ele, ridica ambele brate sus si spune-i: "Ia uite cine vine peste tine!". Jucarioara din mana ta va trebui sa "aterizeze" pe bebe, de exemplu pe burtica sa.
Micutul va incepe sa te imite, va lua isi el jucaria in manuta, va ridica bratele si va incerca sa si-o aseze pe el.

Joc Vine peste mine

I.4. "Ce-avem noi aici?"

Atunci cand il schimbi sau il imbraci pe bebe, ai posibilitatea nu numai de a-l distra, dar si de a incepe sa-l inveti partile corpului.
Pur si simplu, in momentul in care ii scoti manuta bagata pe o manecuta sau un piciorus pe care i l-ai bagat pe cracul unor pantalonasi, vei striga: "Ce-avem noi aici? E manuta/ piciorusul lui .... (spune numele copilului).
Bebelusul va deveni tot mai curios sa vada ce iese din articolele de imbracaminte, va ganguri si va deveni mai receptiv la instructiunile pe care i le vei da in timp ce il imbraci/il schimbi (de tipul: "Acum imi dai manuta ca sa intre pe manecuta" sau "Manutele sus!").

Joc Ce-avem noi aici

I.5."La plimbare... pe minge"

In jurul varstei de 6 luni, cand bebelusul are brate mai puternice si incepe sa-si imbunatateasca tot mai mult simtul echilibrului, ajuta-l sa se distreze in felul urmator: ia o minge mare, speciala pentru gimnastica si aseaza-l pe ea.
Ai grija sa-l asezi pe burtica, tine-l bine, ia-l de manute si ajuta-l sa le intinda lateral. Dupa aceea plimba-l. Sigur va fi incantat sa "zboare", in timp ce tu ii vei spune: "Ia uite cine zboara!" (spune numele bebelusului).
Odata ce se va obisnui cu acest tip de joaca, va incepe sa-si miste si piciorusele si va rade.

La plimbare pe minge

Citeste si: 10 Jocuri pentru dezvoltarea motricitatii la bebelus

II. Cum se joaca un bebelus mai mare de 6 luni

II.1. "Escaladez muntele"

Jocul este adecvat bebelusilor ce pot deja sa mearga de-a busilea, contribuind la imbunatatirea motricitatii si la stimularea capacitatii de a se orienta in spatiu.
Fa rost de cat mai multe obiecte pufoase, precum perne, scaunele tip "puf", paturi etc. si aseaza-le pe jos sub forma unor "obstacole", dar astfel incat bebelusul sa poata urca pe ele. La capatul acestor "obstacole" vei aseza jucaria sa preferata.
Incearca sa-l fugaresti pe bebe in timp ce acesta merge de-a busilea, dupa care te vei opri si il vei indemna sa faca si el acelasi lucru. Deplaseaza-te astfel incat sa ajungi in preajma jucariei.
"Misiunea" bebelusului sa "escaladeze" "obstacolele" si sa ajunga la jucarie.

 

II.2."Unde e ursuletul?"

Dupa varsta de 5 luni, bebelusul va incepe sa inteleaga ca obiectele exista inca, chiar daca ele nu pot fi vazute la un moment dat (este vorba de asa-numita "permanenta a obiectelor").
Ia un ursulet de plus, inveleste-l in mai multe straturi de hartie si pune-l intr-un saculet de material textil. Pune saculetul intr-o cutie mai mare.
Cutia va fi asezata in fata bebelusului, in timp ce il vei intreba: "Unde e ursuletul?". In timp ce copilul isi cauta cu privirea jucaria, tu vei scoate din cutie saculetul, vei da la o parte primul strat de hartie si vei spune: "Ursuletul e aici?". Impreuna incepeti sa dati la o parte si celelalte straturi, pana cand ajungeti la ursulet.
Bebelusul nu va fi incantat doar sa auda zgomotul hartiei si sa o rupa, ci mai ales de faptul ca isi va redescoperi jucaria.

Joc Unde e ursuletul

Citeste si: 10 jocuri de dezvoltare cognitiva pentru bebelusul de 6 luni

II.3 "Muzica din bucatarie"  Concertul din bucatarie

Distreaza-te alaturi de bebelusul tau chiar si in bucatarie!
Pune-i la indemana cratite, linguri de tot felul, capace si alte vase pentru a improviza o "orchestra".
Supravegheaza-l cu atentie, dar lasa-l sa atinga tot ce doreste si sa faca zgomot.
Va fi un moment numai bun pentru a-i largi orizontul cunoasterii, pentru a incepe sa-l familiarizeze, prin exemple, cu concepte precum "tare", "incet" sau "repede".

II.4. "Atentie ca se daramana!"

Jocurile de constructie le sunt foarte utile bebelusilor mai mari de 6-7 luni, intrucat le dezvolta indemanarea, atentia si primele abilitati de rezolvare a problemelor.
Pune la dispozitia puiului tau mai multe cuburi, preferabil confetionate din material plastic.
Ajuta-l sa construiasca un turn. Suprapuneti cat mai multe cuburi, pana cand turnul se va darama.
Incurajeaza-l sa construiasca un nou turn, dar singur, lasandu-l sa-si aleaga cuburile dorite. De asemenea, lasa-l, prin incercari repetate, sa gaseasca singur o solutie pentru ca turnul sau sa nu se prabuseasca.

Joc Atentie ca se darama

II.5."Descopar cutia-minune cu esarfe"  

Iata o activitate care va stimula curiozitatea micutului, contribuind totodata la dezvoltarea sa senzoriala.
Vei face rost de o cutie goala si de cateva esarfe. Acestea vor fi legate unele de altele si vor fi introduse in cutie. Lasa o bucatica din ultima esarfa sa atarne in afara cutiei pentru a-l atrage pe bebelus.
Incepe tu sa tragi de aceasta bucatica de esarfa, in timp ce spui: "Ia uite ce scoate mama afara. Poti sa incerci si tu!". Ofera-i esarfa si lasa-l sa traga de ea pana cand scoate intreg sirul de esarfe.
Pe masura ce se familiarizeaza cu activitatea, poti sa-i arati si cum poate introduce esarfele inapoi in cutie.

Tu te-ai gandit vreodata, in detaliu, la cum se joaca un bebelus? Daca esti mamica si micutul tau a crescut, iti amintesti cum se juca atunci cand era bebe?

Surse:
http://www.babble.com/baby/15-activities-to-play-with-your-9-12-month-old/
http://www.babycentre.co.uk/a554804/games-to-play-with-your-baby-under-12-months
http://www.babycentre.co.uk/a1011509/2-month-old-baby-games-second-week#ixzz3uypct4p0

http://www.babycentre.co.uk/a1011554/5-month-old-baby-games-second-week#ixzz3uypwCK1G

http://www.bubhub.com.au/hubbub-blog/games-to-play-with-baby/
http://www.kidspot.com.au/baby/baby-play-and-gear/baby-play-and-toys/baby-play-9-to-12-months
http://www.kids-sports-activities.com/infant-activities.html
http://lovelivegrow.com/45-things-to-do-with-a-6-month-old-baby/

Surse poze:
www.youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Plânsul fantomă" la bebeluș sau atunci când oboseala și anxietatea postpartum se joacă grav cu mintea ta
    „Plânsul fantomă" la bebeluș sau atunci când oboseala și anxietatea postpartum se joacă grav cu mintea ta

    În primele luni de viață ale bebelușului, mamele sunt în alertă continuă. Fug din duș sau de la bucătărie doar pentru că au auzit un plânset. Când ajung...

    Cum să-ți pregătești copilul pentru venirea în vizită a altor copii. Reguli de aur pentru ziua de joacă
    Cum să-ți pregătești copilul pentru venirea în vizită a altor copii. Reguli de aur pentru ziua de joacă

    Organizarea unei zile de joacă îi oferă copilului tău oportunitatea de a socializa și de a deprinde diverse abilități. Pentru a evita momentele care creează disconfort...

    Micuțul miracol: cum a fost salvat un bebeluș prematur cu o pungă de sandviș
    Micuțul miracol: cum a fost salvat un bebeluș prematur cu o pungă de sandviș

    Un bebeluș prematur născut la 22 de săptămâni a supraviețuit și este acum perfect sănătos după ce a fost salvat cu ajutorul unei ... pungi de sandviș.

    „Copiii fac baie doar joia și duminica și se joaca pe computer doar marțea și joia”. Cum își educa o mamă cei 6 copii
    „Copiii fac baie doar joia și duminica și se joaca pe computer doar marțea și joia”. Cum își educa o mamă cei 6 copii

    Într-o casă cu șase copii, și baia trebuie programată. O mamă deja celebră pe TikTok își expune public programul zilnic al copiilor săi, atribuțiile acestora și...

    A fost un bebeluș miracol care arăta ca un mic extraterestru la naștere. Cum arată acum fetița, la cinci ani
    A fost un bebeluș miracol care arăta ca un mic extraterestru la naștere. Cum arată acum fetița, la cinci ani

    Anumite cupluri își doresc un copil atât de mult, încât recurg și la fertilizarea in vitro. Așa a procedat și un cuplu irlandez, care a avut succes încă de...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare
    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

    Tatăl se poate implica activ în creșterea copiilor chiar din primele zile de viață. Cu multă grijă și suficientă informație, bărbatul își poate susține partenera să...

    Val de cazuri de enterocolită! Locurile de joacă și parcurile neigienizate, focare de infecție pentru copii
    Val de cazuri de enterocolită! Locurile de joacă și parcurile neigienizate, focare de infecție pentru copii

    Tot mai mulți copii ajung la spital mușcați de căpușe sau cu simptome de enterocolită. Weekendul acesta părinţii au stat ore întregi pe holurile camerelor de gardă cu micuții...

    © 2024 Qbebe