- 1. "Distractie cu bilutele pocnitoare multicolore"
- 2.''Unde este mingiuta?"
- 3."Numaram si asociem cu ajutorul capacelor de plastic"
- 4."Marionetele elefant"
- 5."Curcubeul din capace ne invata sa recunoastem denumirea culorilor"
- 6."Vanatoarea de mirosuri"
- 7."Safari acasa"
- 8. "Tenis cu palete din farfurii de hartie"
1. "Distractie cu bilutele pocnitoare multicolore"
Chiar si celor mai micuti (incepand cu varsta de 2 ani si jumatate-3 ani) le va face o deosebita placere sa se joace cu manutele in acuarele si sa auda cum pocnesc bilutele "pocnitoare" (de pe un sac sau de pe o punga mare din material plastic).
Pentru a va juca veti avea nevoie de urmatoarele materiale:
• tempera de cat mai multe culori
• pensule
• o coala de hartie (ideala ar fi una in format A3)
• multe bilute "pocnitoare"
Incepe prin a pune tempera in mai multe castronele. Invita-ti copilul sa inmoaie pensula in ce culoare doreste si sa picteze cateva bilute "pocnitoare". Daca isi doreste, il poti lasa chiar sa picteze cu degetelele bilutele.
Ii vei face si o mica demonstratie: vei lua in mana materialul cu bilutele deja pictate si le vei suprapune pe acestea pe coala de hartie pentru a obtine niste buline colorate. Le vei putea pozitiona oricum.
Ajuta-l pe copil sa faca acelasi lucru, stimulandu-i imaginatia in a obtine o imagine cu buline cat mai originala.
2.''Unde este mingiuta?"
Pentru a ne juca acest joc vom avea nevoie de:
3 pahare de plastic
o mingiuta
Jocul se va desfasura astfel: copilul nu va avea voie sa se uite, in timp ce tu vei ascunde mingiuta sub unul dintre pahare. Daca va ghici, va fi randul sau sa te roage pe tine sa ghicesti unde este mingiuta. Datorita acestei activitati, copilul va invata sa fie rabdator si atent la ceea ce se intampla in jur.
3."Numaram si asociem cu ajutorul capacelor de plastic"
In vederea desfasurarii jocului veti avea la indemana:
• cat mai multe capace de plastic de dimensiuni si culori diferite
• un capac de la o cutie de pantofi
• markere
• niste stickere cu numere
Va veti putea juca in mai multe moduri:
• Prima data veti realiza contururile capacelor in interiorul capacului cutiei. Cele de o anumita culoare vor fi colorate in culoarea respectiva, iar copilul va trebui sa ia capacul/ capacele in culoarea corespunzatoare si sa le suprapuna peste contururile din cutie. Se vor aplica pe capace si stickere cu numere, iar in contururile lor se vor nota numerele corespunzatoare. "Misiunea" copilului va fi sa aseze fiecare capac pe conturul lui, in functie de numarul de pe ele.
• Selecteaza capacele de dimensiuni cat mai diferite, contureaza-le in cutie si roaga-l pe copil sa puna capacul de plastic pe conturul corect (in functie de dimensiune).
• Sortati capacele tot in functie de acelasi criteriu (marimea), familiarizand copilul cu conceptul de "mare", "mjlociu" si "mic". Amesteca-le ulterior si spune-i copilului sa le grupeze, pe capacul cutiei, tot in functie de dimensiune.
Variantele de joc prezentate sunt adecvate copiilor de la 4 ani in sus, familiarizandu-i cu concepte matematice de baza, imbunatatindu-le capacitatea de concentare si de atentie.
4."Marionetele elefant"
Copiii vor fi incantati sa "defileze" prin casa sau pe-afara cu niste marionete-elefant inedite.
Pentru confectionarea lor veti folosi:
• pungi mari de hartie
• coli de carton (cu lungimea de aprox. 60 de cm)
• coli de hartie
• banda adeziva lata
• lipici
• culori (creioane colorate, carioca sau acuarele)
Baza fiecarei "marionete" va fi punga de hartie (partea cu laturile cele mai inguste). De aceasta va fi atasata corpul elefantului, conturat in prealabil pe coala de carton. Dupa aceea, conturul va fi colorat si decupat, neuitand sa confectionati, din colile de hartie, trompele elefantilor (fie prin desenare si decupare, fie prin simpla rulare a foilor). Acestea vor fi colorate si lipite pe capetele elefantilor, ce ocupa partea superioara a pungilor de hartie.
Tot din hartie vor fi facute si urechile elefantilor, ce vor fi colorate, lipite cu banda adeziva, de o parte si de alta a capetelor, situate pe cele doua laturi inguste ale pungilor de hartie. Puteti sa desenati si decupati si niste colti pentru elefanti.
La final, fiecare va avea propria "marioneta", cu care isi poate crea un joc de rol.
Activitatea este adecvata copiilor mai mari de 3 ani, stimulandu-le imaginatia.
5."Curcubeul din capace ne invata sa recunoastem denumirea culorilor"
Pregateste cat mai multe capace de plastic, de culori diferite (sa aiba culorile curcubeului).
Impreuna cu copilul, desenati conturul acestora (cu creioane in culorile respective) pe o foaie de hartie, incercand sa obtineti o forma similara curcubeului. Dupa aceea vei scrie in fiecare contur denumirea culorii, pastrand tot creionul in culoarea respectiva, avand grija sa repeti de mai multe culorile. Pune capacele separat.
Spune-i copilului urmatoarele: "In fiecare cerc de pe hartie se afla cate un cuvant ce ne va ajuta sa ne dam seama ce culoare de capac vom pune in cercuri. Fiecare cuvant este colorat. De exemplu, uitat-te la cercul acesta (arata-i un contur rosu). In el este un cuvant scurt, scris tot cu rosu. Acest cuvant este chiar "rosu" (pune un capac rosu in conturul corespunzator). Ce zici, putem incerca sa gasim un alt cuvant "rosu" pentru a mai putea aduce inca un capac rosu?"
Repetati pentru mai multe culori, ajutandu-l astfel pe copil (de la 4 ani in sus) sa invete sa asocieze culoarea unui anumit obiect cu denumirea propriu-zisa a culorii respective, chiar daca nu stie inca toate literele.
6."Vanatoarea de mirosuri"
Aceasta activitatea este foarte simpla si il va ajuta pe copil (de la 3 ani in sus) sa cunoasca mai bine lumea prin intermediul simtului olfactiv.
Intr-o prima faza ii vei da copilului sa miroasa esente cat mai diferite (de exemplu, de lamaie, de visine, de vanilie, de scortisoara etc.), impregnate p cate o bucatica de vaat, spunandu-i denumirea acestora.
Vei face apoi un amestec din amidon alimentar si apa, pana cand obtii un fel de pasta. Pune pasta in capacele de la paharele de plastic pentru salata (de tipul celor in care se servesc salate la "McDonald's"), adaugand in fiecare cateva picaturi din esentele prezentate copilului.
La sfarsit va fi incantat ca a descoperit mirosuri noi, iar tu poti incerca urmatorul truc: da-i copilului sa miroasa un borcan gol. Cand il vei intreba "A ce miroase?", sigur vei primi un raspuns original.
7."Safari acasa"
Pregatind un "safari" chiar la voi acasa, copilul (de la 3 ani in sus) va avea ocazia sa-si dezvolte imaginatia, perspicacitatea si sa-si imbogateasca vocabularul (prin invatarea denumirilor unor animale salbatice).
Inainte de a incepe joaca propriu-zisa veti avea nevoie de:
• doua tuburi goale de carton (provenite de la prosoapele de bucatarie sau de la hartia igienica)
• lupa
• coli de hartie
• creioane/markere/carioci
• modele de urme de animale (luate de pe Internet)
• hartie colorata
• banda adeziva
• foarfeca
Mai intai, confectionati urmele de animale, fie decupand sabloanele gasite pe Internet, fie desenand voi (pe hartie) astfel de urme (ajutandu-va de aceleasi sabloane), colorandu-le cum doriti. Nu uitati sa aveti urme cat mai diferite, cum ar fi de elefant, de hipopotam, de girafe/ zebre, de leu etc..Decupati-le ulterior.
Imprastiati-le in mai multe locuri din casa, lipindu-le, acolo unde se poate, cu banda adeziva.
Confectionati si un binoclu, prin simpla alipire a doua tuburi goale de carton, eventual invelite in hartie colorata sau decorate asa cum doreste copilul.
Vizita prin "savana" poate sa inceapa, iar analizarea urmelor de animale cu ajutorul lupei va poate indica cele mai ciudate locuri in care ar putea sta ascunse animalele. De exemplu, hipopotamii stau in cada din baie, leii se tolanesc pe hol, iar elefantii s-au ascuns dupa canapea. In plus, binoclul va ajuta si mai mult sa descoperiti "peisajul inedit".
8. "Tenis cu palete din farfurii de hartie"
Aceasta modalitate originala de a juca tenis poate fi adoptata si in casa, ajutand participantii (de la 4 ani in sus) sa-si dezvolte coordonarea mana-ochi, dar si creativitatea.
"Recuzita" va fi pregatita cu:
• doua farfurii intinse din hartie
• bete de inghetata (sa fie cat mai lungi)
• banda adeziva
• creioane/ carioci
• baloane
Decorati farfuriile de hartie asa cum vreti. Lipiti cate un bat de inghetata pe spatele farfuriilor, obtinand rachetele.
Umflati cateva baloane (pentru a avea o rezerva in cazul in care vreunul se va sparge).
Puteti incepe jocul: fiecare va lua in mana cate o "racheta" si veti lovi cu ele balonul, incercand sa il dati de la unul la altul. Cine il va da pe jos va pierde cate un punct.
http://lalymom.com/2014/09/three-cup-twisting-fine-motor-games.html
http://mykidcraft.com/paper-plate-tennis/
http://teaching2and3yearolds.com/painting-with-bubble-wrap/
http://theeducatorsspinoit.com/learning-to-read-color-words-with.html
Ruth& Steve Bennett, Inchide televizorul! 365 jocuri pentru copilul dumneavoastra in locul privitului la televizor, Editura Hiparion&Alexandra, 1998
Surse poze:
www.youtube.com