1."Am o bagheta magica"
Daca vrei sa o ajuti pe fetita ta sa fie creativa si sa se simta precum o zana din povesti, apucati-va sa confectionati o "bagheta magica", folosind un material mai special: un bat de frigaruie (cu varful bont).
Luati-va la indema niste fructe proaspete: pepene verde, afine, struguri.
Din miezul de pepene vei decupa (cu ajutorul unor forme de fursecuri sau cu unele speciale pentru aperitive) niste stelute, pe care le veti aseza pe o farfurie.
Alegeti cu grija afinele si boabele de strugure. Puneti-le si pe ele pe un castronel.
Treceti la "proiectarea" "baghetei magice": legati niste panglici subtiri din matase colorata pe batul de frigaruie. De asemenea, le puteti da o forma ondulata cu ajutorul unei foarfeci
Dupa ce "bagheta" este gata, ajut-o pe cea mica sa puneti pe ea fructele. Incepeti cu steluta din pepene, pe care o asezati in varf si continuati cu afinele si boabele de strugure. Abia de acum inainte micuta ta va putea spune cu mandrie ca are o "bagheta magica''.
2. "Testul gustului"
Prin intermediul unui joc foarte simplu, micii "mofturosi" vor invata sa descopere si sa recunoasca diferite gusturi, ajungand treptat sa devina curiosi "sa testeze" fructe si legume.
Pregateste niste fructe si legume, cum ar fi kiwi, mere, capsune, broccoli si morcov. Taie-le impreuna cu cel mic. Roaga-l apoi sa nu se uite atunci cand vei insira bucatele de fructe si legume pe batul unei frigarui (din lemn, careia i-ai taiat capetele ascutite).
Aseaza "frigaruia'' pe o farfurie, leaga-l pe copil la ochi cu o esarfa netransparenta si spune-i sa ghiceasca ce a gustat. Invata-l sa-ti explice cum este gustul, precum si ce culoare au fructele/ legumele respective.
3."O frigaruie speciala"
Cu ajutorul unei cutii de carton, a unor bete de frigarui si a cerealelor de tip "Cheerios", ii poti oferi micutului tau o gustare inedita, dezvoltandu-i totodata motricitatea fina.
Pozitioneaza cutia invers (cu capacul dedesubt), astfel incat sa aveti la dispozitie partea sa inferioara. Gaureste cutia, lasand o anumita distanta intre cele doua gauri. Infige in aceste gauri doua bete de frigarui (carora le-ai taiat varfurile)
Arata-i copilului cum sa "monteze" cereale pe betele de frigarui. Chiar daca la prima vedere este o activitate foarte simpla, tine cont de faptul ca cerealele sunt fragile, putandu-se rupe atunci cand sunt introduse pe bat.
4."Inginerie folosind bete de frigarui"
Propune-i copilului tau un fel de experiment stiintific, ajutandu-l totodata sa devina indemanatic.
Primul pas este sa tai partea superioara a unei cutii de carton. Cu ajutorul unui pahar, veti trasa niste cercuri (4) pe bucata de carton obtinuta si le veti decupa. Lipiti-le cate doua, formand o roata compacta.
Aseaza cutia "in picioare". Urmeaza sa confectionezi un fel de osie, trecand un bat de frigaruie pe la mijlocul a doua dintre cercuri. Veti pozitiona osia obtinuta in cutie. Cu ajutorul unei foarfeci, gaureste cutia (de o parte si de alta). Dupa aceea vei lua cateva bucatele de hartie, cu care vei infasura capetele "osiei".
Treceti la urmatoarele doua cercuri, pe care le veti uni. La fel ca si anterior, vei lua un bat de frigaruie (capetele sale vor fi imbracate in putina hartie) si il vei introduce prin ele. Iar veti pozitiona "osia" (batul de frigaruie) prin doua gauri date de o parte si de alta a cutiei (in partea opusa a cutiei).
Cele doua seturi de cercuri ("rotile") vor fi astfel asezate in unghi drept, fara a atinge insa partea din spate a cutiei. La final le veti putea roti, actionandu-le cu betele de frigarui.
5."Dispozitiv de imprastiat apa"
Pentru urmatoarea "inventie" veti avea nevoie de: un pai (de baut), un bat de frigaruie (din lemn), o foarfeca si banda adeziva.
Folosind foarfeca, vei face o sectiune pe lungimea paiului (cam pe 3/4 din lungime). In mijlocul acesteia vei face o gaura si vei introduce un bat de frigaruie. Cu restul ramas din pai si cu partile taiate vei forma un triunghi (prin care va trece batul). Lipeste varfurile de la capetele laturilor cu putina banda adeziva, dar nu astupa gaurile ramase de la taietura.
Cand sunteti gata, cufundati "dispozitivul" intr-un pahar mare de plastic cu apa, avand grija ca varfurile sale sa fie toate in apa. Invartiti apoi batul de frigaruie si veti observa ca "dispozitivul" vostru este numai bun sa imprastie apa.
6. "Marocco'"
Chiar daca in copilarie nu ai jucat "Marocco" ("Mikado"), cu siguranta ca ai auzit de acest joc de la parintii sau prietenii tai.
Ajutandu-te de mai multe bete de frigarui, poti organiza acest joc instructiv chiar la tine acasa. Nu numai ca va veti distra, dar copilul va invata sa se concentreze mai bine asupra unei activitati, isi va dezvolta motricitatea fina si va fi mai receptiv in respectarea regulilor.
Pentru inceput, ia 31 de bete de frigarui si picteaza-le in mai multe culori pentru a marca diferentele de punctaj dintre ele. Pe unul vei desena o spirala. Acesta se numeste "Regina".
Dupa ce culorile de pe bete s-au uscat, treceti la joaca. Unul dintre participanti va lua manunchiul de bete in mana si le va da drumul, la intamplare, pe suprafata de joc (de exemplu, pe o masa). Scopul jocului este ca fiecare sa obtina un scor cat mai mare, luandu-si betele cele mai valoroase din gramada, cu conditia sa nu le miste pe celelalte.
In momentul in care, atunci cand se scoate un bat, se misca unul sau mai multe din jur, jucatorul nu mai poate continua jocul, stand pe loc pana ii vine iar randul.
Atunci cand cineva reuseste sa scoata "Regina" din gramada, se poate folosi de acest bat pentru a scoate si alte bete de care ar avea nevoie.
7. "Mainile suplimentare"
Pregatiti doua bete de frigarui cu varful bont. Infasurati capatul inferior al fiecaruia intr-o bucatica de plastilina, formand un fel de "suport", ce va permite fixarea lor pe o suprafata plana.
Alegeti niste obiecte mici, care sa aiba mici gauri (ideale sunt forme geometrice din lemn, provenite de la diverse jocuri) si puneti-le pe jos sau intr-o cutie. "Misiunea" copilului va fi ca, ajutandu-se de "mainile suplimentare" (betele de frigarui), sa ridice obiectele respective si sa le aseze pe suprafara de joc. In continuare, le va lua de acolo si va trebuie sa le insiruie chiar pe "mainile suplimentare".
Este un joc simplu, dar care-l va ajuta pe copil sa devina indemanatic si sa se concentreze asupra unei activitati.
8. "Catapulta cu bomboane"
Copilul tau va avea o "catapulta" in miniatura, avand ocazia sa o foloseasca si sa devina mai indemanatic. Pentru a o realiza, veti avea la indemana: bomboane gumate mari (tip marshmallow), 7 bete de frigarui (din lemn), un elastic (este vorba despre banalul "zgarci"), o lingurita de plastic si banda adeziva.
Incepe prin a infige cate o bomboana in 3 bete de frigarui. Aseaza-le apoi sub forma unui triunghi. Foloseste-te si de celelalte bete pentru a forma o piramida (pe verticala, asa cum se va putea observa si in imaginea de mai jos), adaugand si ultima bomboana (laturile piramidei vor fi fixate cu putina banda adeziva). Fixeaza elasticul pentru a sustine structura "catapultei".
Monteaza lingurita de plastic in cadrul elasticului. Puneti in ea o bomboana. Apasati pe varful ei pentru a porni "catapulta".
Surse:
http://allfortheboys.com/home/2014/05/15/diy-centrifuge-sprinkler.html
http://www.itsalwaysautumn.com/2013/05/31/easy-marshmallow-catapults-summer-fun-for-kids.html#_a5y_p=1987443
http://www.kiwicrate.com/projects/Fruit-Magic-Wands/2424
http://www.kiwicrate.com/projects/Fruit-and-Vegetable-Kabobs/1134
http://www.kiwicrate.com/projects/Robot-Automaton/363
http://truthtellermom.com/2014/07/diy-rainy-day-activities/
Bennett Ruth, Bennett Steven, Inchide televizorul! 365 de jocuri pentru copilul dumneavoastra in locul privitului la televizor - Idei practice pentru parinti, Ed. Hiparion&Alexandra, 1998
Surse poze:
http://images.kiwicrate.com/
http://images.kiwicrate.com/live/
http://images.kiwicrate.com/
http://zhometeam.files.wordpress.com/
http://truthtellermom.com/
http://allfortheboys.com/
http://artfulparent.com/
http://woodentoys-uk.co.uk/