- I. Jocuri de interior cu sticle de plastic
- 1."Primele mele jocuri cu o sticla de plastic"
- 2."Lava din sticla"
- 3. "Jocul cu cercuri al lui Donald"
- 4. "Balonul buclucas"
- 5. "Orchestra de ocazie"
- II. Jocuri cu sticle de plastic , recomandate pentru exterior
- 1. "Labirintul din sticle de plastic"
- 2. "Bowling cu o nuca de cocos si sticle de plastic"
- 3."Sarpele ce iese din sticla"
- 4."Joaca de-a potcoavele"
- 5. "Apararea tintelor din sticle de plastic"
I. Jocuri de interior cu sticle de plastic
1."Primele mele jocuri cu o sticla de plastic"
Odata ce micutul tau a inceput sa mearga de-a busilea si devine mai receptiv la lumea din jur, ofera-i o sticla de plastic, umpluta cu nisip/pietricele/ mingiute sau cu orice alte obiecte zgomotoase. Rostogoleste sticla catre el si lasa-l sa se bucure de sunete sau sa se joace, impingand sticla de colo-colo.
Este o activitate pe cat de simpla, pe atat de utila in dezvoltarea senzoriala si motorie a bebelusului tau.
2."Lava din sticla"
La fel ca si activitatea de mai sus, si aceasta este recomandata "piticilor", incepand de la 9-10 luni, fiind indicata pentru dezvoltarea senzoriala.
Tot ce trebuie sa faci este sa ai la indemana o sticla de plastic nu prea mare (una de 0,5 sau de 1,5 l), pe care sa o umpli cu apa (cam pana la jumatate). Vei adauga si cateva picaturi de colorant alimentar portocaliu sau rosu.
Arata-i copilului cum sa o agite sau rostogoleste-o catre el, astfel incat sa se poata bucura de bulele formate in lichidul colorat.
3. "Jocul cu cercuri al lui Donald"
Apeleaza la un personaj din desene animate foarte indragit si la cateva sticle de plastic pentru a propune urmatorul joc, ce va dezvolta indemanarea copilului.
Inspirandu-te din imaginea de mai jos, realizeaza chipuri ale ratoiului Donald. Lipeste-le impreuna cu copilul pe niste sticle de plastic, ce au fost taiate in prealabil. Aseaza-le pe o suprafata plana (cum ar fi o masa sau pe podea).
Pregateste niste cercuri, care pot fi unele de tip "hoola-hoop" (din comert) sau facute chiar de voi, din farfurii de unica folosinta din hartie, carora le-a fost decupat mijlocul.
Fixeaza o linie de start, la care se vor aseza participantii. Scopul acestui joc este ca fiecare sa arunce cu cercul, astfel incat acesta sa aterizeze in jurul unei "sticle Donald".
4. "Balonul buclucas"
Realizeaza impreuna cu copilul un mic "experiment" stiintific, care sigur il va uimi.
Va trebui sa folositi: o sticla de plastic, otet alb, praf de copt, o palnie, un balon.
Cu ajutorul palniei, toarna in sticla o jumatate de cana de otet alb.
Clateste palnia si pune cam o lingurita de praf de copt in balon, prin partea sa inferioara, scuturand bine. Tot partea inferiora a balonului va fi trecuta apoi prin jurul gatului sticlei si stransa cat mai tare. Ai grija sa tii capatul inferior al balonului pentru ca praful de copt sa nu cada inca in sticla.
Tine strans si gatul sticlei, apasa pe partea superioara a balonului pana cand acesta se afla in pozitie verticala, iar praful de copt poate ajunge in sticla.
Veti observa ca balonul se va umfla si va ramane fixat deasupra sticlei. Cum s-a intamplat acest lucru? "Vinovata" este compozitia materialului din care este facut balonul, care, datorita presiunii exercitate cu ajutorul sticlei si a structurii prafului de copt, l-a facut sa-si mareasca volumul.
5. "Orchestra de ocazie"
Cu ajutorul unor banale obiecte din casa, ii poti propune copilului tau o activitate inedita, care-i va dezvolta "urechea muzicala" si simtul ritmului. Pentru a o pune in practica veti avea nevoie de: un pieptene, hartie, sticle de plastic, o cutie de cacao.
Din pieptene si hartie vei confectiona un sintetizator. Pieptenele va fi de doua-trei ori infasurat in hartie fina, iar cel ce va dori sa-l foloseasca il va duce la gura si va fredona un cantec.
Sticlele de plastic vor produce sunete grozave daca se va sufla peste ele. Pentru obtinerea unor sunete variate, sticlele vor fi umplute cu anumite cantitati de apa. De exemplu, pentru a avea sunete joase se va turna in sticle o cantitate potrivita de apa.
Din cutia de cacao se va face toba. Veti avea la indemana si o lingura de lemn cu care sa bateti in ea.
De asemenea, daca aveti posibilitatea, puteti sa adaugati "orchestrei" si o trompeta, fie una de jucarie, fie un instrument muzical real.
II. Jocuri cu sticle de plastic , recomandate pentru exterior
1. "Labirintul din sticle de plastic"
Daca ai la indemana mai multe sticle de plastic, de dimensiuni diferite, le poti utiliza pentru a-l implica pe cel mic intr-o activitate in aer liber, ce-l va ajuta sa-si coordoneze mai bine miscarile.
Ia sticlele si aseaza-le (in pozitii diferite) pe o suprafata neteda (un spatiu liber dintr-un parc, de exemplu), formand cu ele un fel de zig-zag. Alterneaza sticlele cu niste cutii goale de carton, precum cele de lapte.
Fa-i o "demonstratie" copilului, referitoare la modul in care trebuie sa alerge pentru a ocoli toate "obstacolele" din labirint, "deranjand" cat mai putine.
2. "Bowling cu o nuca de cocos si sticle de plastic"
Ajuta-ti copilul sa devina indemanatic si sa se concentreze mai bine asupra unei activitati datorita unui "bowling" inedit.
Cumpara o nuca de cocos. Pune separat sase sticle de plastic. Pentru ca acestea sa fie cat mai asemanatoare popicelor, imbraca-le cu hartie alba si deseneaza la mijlocul lor o dunga rosie.
Afara vei incerca sa amenajezi o "pista" de bowling, urmarind modelul din imagine. Vei avea nevoie de un covoras din "iarba" artificiala si de cateva bucati de lemn (pentru realizarea "rampei" si a gardutului). Aseaza cele sase sticle sub forma unui triunghi, dupa ce ati fixat in prealabil linia de start.
Arata-i copilului cum ar trebui sa arunce nuca de cocos (mingea) pentru a nimeri "popicele" (sticlele de plastic).
3."Sarpele ce iese din sticla"
Distreaza-ti copilul si invata-l sa fie rabdator, pregatindu-i urmatoarea "recuzita": o sticla de plastic, o bucatica de material textil (preferabil o bucata de carpa, foarte curata) si un elastic (din cauciuc).
Initial vei taia partea inferioara a sticlei si vei decupa un cerc din materialul textil. Cu acesta vei acoperi partea taiata a sticlei si o vei fixa mai bine cu ajutorul elasticului.
Prepara un amestec pentru baloane (din detergent de vase si putina apa). Cufunda apoi partea inferioara a sticlei in lichidul obtinut si arata-i micutului cum sa sufle in gura sticlei pentru a iesi pe acolo baloane. Explica-i faptul ca, daca va avea rabdare si va sufla incet, acestea vor lua treptat o forma alungita, asemanatoare unui "sarpe".
4."Joaca de-a potcoavele"
Cateva bete de la inghetata pe bat, niste sticle de plastic mari si diferite markere vor sta la baza unui joc numai pentru timpul petrecut pe-afara. Ca si celelalte jocuri prezentate mai sus, si acesta va contribui la dezvoltarea indemanarii, a creativitatii si a spiritului de echipa.
Intr-o prima faza se vor confectiona "potcoavele", dispunand betisoarele de inghetata asa cum se poate vedea si in imagine. Acestea vor fi bine lipite unele de altele. Participantii isi vor folosi imaginatia pentru a decora cu markere potcoavele fiecarei echipe.
In sticlele de plastic se va pune nisip sau apa pentru a le ingreuna, astfel incat sa ramana fixate mai bine.
Tinand cont de varsta si abilitatile jucatorilor, se va stabili distanta dintre sticle, precum si cea de la care vor fi aruncate "potcoavele". Scopul jocului este ca acestea sa nimereasca sticlele (sa inconjoare gatul sau partea inferioara a sticlelor). In acest sens, se vor acorda 3 puncte pentru "potcoavele" care "tintesc" direct sticlele si 1 punct pentru cele care se apropie (la o distanta stabilita in prealabil) / sau care doar ating sticla.
5. "Apararea tintelor din sticle de plastic"
Ideal pentru a se desfasura intr-un spatiu exterior intins, acest joc este recomandat pentru deprinderea copilului cu miscari coordonate, pentru familiarizarea cu jocurile in echipa si cu respectarea regulilor.
Fiecare jucator va avea cate o sticla de plastic, ce va fi asezata la o anumita distanta (fixata in functie de varsta si aptitudinile copiilor) fata de cele ale celorlalti. In jurul fiecarei sticle va fi conturat (cu creta) un cerc (pe suprafata de joc, de exemplu pe iarba sau asfalt).
Ce se intampla in cadrul jocului: in timp ce unul dintre copii va incerca sa ''tinteasca" cu mingea (nu foarte mare, ideala fiind una usoara) oricare dintre sticlele "adversarilor", acestia vor trebui sa le apere astfel: se vor aseza langa ele si isi vor pune piciorul in interiorul cercurilor ce inconjoara sticlele respective.Practic, sticlele vor fi pazite cu ajutorul picioarelor, unul aflat langa "tinta" si celalalt ce va respinge un eventual "atac" al mingii.
In momentul in care este doborata o "tinta", cel care nu a fost capabil sa o "apere" va trece in locul celui care a avut succes.
Surse:
http://www.cometogetherkids.com/2011/04/bubble-snake-maker.html
http://www.creativekidsathome.com/activities/activity_37.html
http://family.disney.com/activities/donald-ducks-quacky-hoopla-game
http://fun-a-day.com/summer-games-for-kids-bowling-with-coconuts/
http://www.gamestoplaywithbabies.com/games-to-play-with-6-9-month-old-babies
http://increations.blogspot.ro/2008/08/games-with-bottles.html
http://www.icanteachmychild.com/fizzy-balloons/
http://spoonful.com/family-fun/bottle-ball-game
Bennett Ruth, Bennett Steve, Inchide televizorul! 365 de jocuri pentru copilul dumneavoastra in locul privitului la televizor, Ed. Hiparion&Alexandra, 1998
Surse poze:
http://media-cache-ec0.pinimg.com/
http://theimaginationtree.com.gridhosted.co.uk/
http://4.bp.blogspot.com/
http://www.allfreekidscrafts.com/
http://2.bp.blogspot.com/
http://blog.partyworld.ie/wp-content/
http://www.kids-center.org/
http://www.artistshelpingchildren.org/
http://family.disney.com/
http://3.bp.blogspot.com/