1."Ingeri in zapada"
Pentru a va simti ca niste adevarati "ingeri" ce "plutesc" prin zapada nu aveti nevoie decat de haine groase si de un loc plan, cu zapada curata, nebatatorita.
In cazul in care sunt mai multi participanti, trebuie sa va aliniati la suficienta distanta astfel incat, daca intindeti bratele in lateral, sa nu va atingeti unul pe celalalt. Veti putea deveni "ingerasi" urmand urmatoarele etape:
• Intindeti-va pe spate in zapada
• Miscati-va bratele deasupra capului
• Miscati si picioarele, indepartandu-le unele de altele; tineti-le bine departate pentru a forma urme pe zapada
• Repetati miscarile (atat cu bratele, cat si cu picioarele)
• Ridicati-va din zapada, avand grija sa nu calcati pe conturul in forma de "inger".
2."Bulgari de zapada la tinta"
Vor fi necesari cat mai multi participanti.
Mai intai veti face bulgari de diferite dimensiuni. Veti alege o "tinta", cum ar fi o gramada de lemne sau busteni.
Se vor forma doua echipe: una va trebui sa arunce la "tinta" (de la o distanta stabilita in prealabil), iar cealalta va sta in spatele acesteia. Echipele vor schimba pe rand "rolurile".
Va castiga echipa care a reusit sa nimereasca "tinta" de cele mai multe ori.
3."Picnic inghetat"
Puteti sa organizati un "picnic" in zapada, la care sa "serviti" cateva "gustari" inedite.
Pentru a le obtine veti avea nevoie de niste forme de briose, de tarte sau de orice alte forme pentru prajituri. Acestea vor fi umplute cu zapada cat mai intarita, preferabil cu ace de gheata, in asa fel incat "gustarile" sa reziste cat mai bine.
Este o activitate ce poate fi desfasurata si cu cei mai micuti (sub varsta de 4 ani), dar indiferent de varsta trebuie sa aveti grija ca participantii sa fie foarte bine imbracati (sunt obligatorii manusile, caciulile si hainutele de fas).
4."Urme in zapada"
Alegeti un loc cu zapada cat mai afanata. Asezati-va in cerc sau pur si simplu in linie dreapta si pasiti prin zapada, incercand sa obtineti urme cat mai vizibile. Fiecare va trebui sa tina minte locul in care si-a lasat urmele.
Imprastiati-va apoi, iar "misiunea" fiecaruia va fi sa calce numai pe urmele lasate de ceilalti, evitandu-le pe ale sale. Cine va calca pe propriile urme va fi scos afara din joc.
Va castiga cel ce va reusi sa calce pe cat mai multe urme "straine".
5."Prinde-ma daca poti!"
Un asemenea joc nu necesita decat prezenta mai multor participanti si o suprafata plana, cu zapada curata, afanata.
Initial veti face un cerc urias, pur si simplu batatorind zapada cu picioarele. Urmeaza sa-l divizati in 8 "felii", plus un cerc mai mic in mijloc, pe care sa le obtineti tot prin acelasi demers.
Se va alege un jucator, care va trebui sa prinda cat mai multi dintre cei ce se afla pe "urmele" din cerc (conturul "feliilor"), cu exceptia celor ce se afla in apropierea cercului mic (asa-numita "zona libera", unde ceilalti nu pot fi prinsi).
Jocul nu va avea un anume castigator, putand continua pana cand cei mici obosesc sau se plictisesc.
6."Avalansa!"
Veti avea nevoie de:
• cutie mare de carton
• manusi
• apa rece
• multa zapada
Imbracati cat mai gros, intr-o zi rece, veti taia marginile cutiei de carton, fixand-o cat mai bine pe o suprafata usor inclinata. Udati cutia la unul dintre capete si lasati-o afara pentru a ingheta. Odata ce aceasta a inghetat, udati-o din nou pentru a obtine un nou strat de gheata. Dupa aceea intindeti un strat de zapada peste partea cu gheata.
Veti observa ca zapada va aluneca pe suprafata inghetata si ca nu va fi nevoie decat de sa impingeti cutia pe suprafata inclinata pentru a crea o "avalansa" in miniatura.
7."Puternici in zapada"
Se vor forma doua echipe.
Faceti rost de o sfoara cat mai lunga si nu prea groasa.
Puneti o bucata de material pe zapada pentru a obtine o "linie de demarcatie" chiar la mijlocul suprafetei de joc.
Ambele echipe vor trage de sfoara, iar cei ce vor reusi primii sa-si traga "adversarii" dincolo de "linia" de mijloc vor fi invingatori.
8. "Cartoful inghetat"
Acest joc este similar "Cartofului fierbinte", numai ca, in loc de o minge sau de alt obiect ce este dat din mana in mana in timp ce se aude muzica, se va folosi un bulgare urias/ o bucata de zapada bine intarita.
Participantii se vor aseza in cerc, iar altcineva va pune muzica. Isi vor pasa de la unul la altul bulgarele/ bucata de zapada atata timp cat este muzica.
In cazul in care cineva are inca in mana "cartoful inghetat" in momentul in care muzica este oprita, va fi scos din joc. Castigator va fi ultimul ce ramane in cerc cu "cartoful" in mana.
9. "Truc cu palaria"
Incepeti sa construiti un om de zapada. Pregatiti un nas de morcov si ochi din bucatele de carbune/nasturi, dar nu-i asezati pe cap o palarie. Veti alege insa o metoda mai neconventionala pentru pune palaria la locul ei: va veti aseza la o anumita distanta de el (aceasta va fi stabilita in functie de varsta si indemanarea participantilor) si veti arunca cu palaria (ca si cum ati arunca cu un frisbee) pentru a-i nimeri capul omului de zapada.
Cine va castiga? Cel ce va reusi sa puna palaria pe capul omului de zapada din cele mai putine aruncari.
10."Construim un iglu"
Cu siguranta ca atat cei mari, dar mai ales cei mici, vor fi incantati sa se adaposteasca intr-un iglu.
Constructia acestuia nu este lucru usor si va dura ceva timp, de aceea este absolut necesar sa va imbracati foarte bine.
Mai intai, veti pregati urmatoarele:
• o lopata
• o galeata/o roaba pentru a cara zapada
• ideal este sa puteti avea forme ca de bucati de caramida pentru a face peretii igluului
Carati cat mai multa zapada bine afanata si faceti din ea un morman mare (aceasta va fi baza constructiei). Daca aveti la indemana formele de bucati de caramida, veti proceda asa: conturati un cerc, in functie de dimensiunea pe care doriti sa o aiba interiorul igluului. Dupa aceea, veti incepe sa montati "caramizile" dupa urmatoarea regula: o "caramida" va fi centrata in partea de sus a altor doua. Le veti monta pentru a obtine o forma rotunjita, similara unui dom. In cazul in care aveti impresia ca "peretii" nu au suficienta stabilitate, apelati cu incredere la niste bete. Acoperiti-le bine cu un strat consistent de zapada.
Nu uitati sa lasati si un loc de o "usita" pentru a putea intra in iglu.
Cand ajungeti sa construiti partea de sus, aveti grija sa faceti si o gaura, ce ar trebui sa fie plasata in centrul acoperisului (forma de dom). O veti umple apoi cu o gramada de zapada, de dimensiuni adecvate.
Dupa ce ati finalizat peretii, incepeti sa lucrati mai mult pe dinafara: faceti mici gauri de "ventilatie" cu ajutorul unui betisor. Acestea au rolul de a mentine in iglu o temperatura nu foarte scazuta, astfel incat sa intrati in el cu mare placere.
Surse:
http://www.activekidsclub.com/winter/recreational/snow-tag.html
http://www.ehow.com/how_518_make-snow-angel.html
http://www.ehow.com/list_6297843_indoor-snow-games-kids.html
http://funfamilyeducation.com/winter/neighborhood-games/68662.html#ixzz3L0onu05M
http://www.instructables.com/id/How-to-build-an-igloo/
http://lifestyle.howstuffworks.com/family/activities/outdoor/snow-activities6.htm
http://www.parents.com/fun/activities/outdoor/snow-activities-kids/#page=9
http://www.popsugar.com/moms/Snow-Games-Kids-33409577#photo-33409586