I. Idei de jocuri haioase, numai bune pentru „pitici” (începând cu vârsta de 2 ani și jumătate- 3 ani)
1. „Prinde-mă dacă poți!”
Copiii mai mici (de la 2 ani în sus) adoră să fie fugăriți. Așa că încurajează-ți micuțul să fugă, iar tu îl vei prinde și îi vei da o îmbrățisare sau un pupic. Puteți eventual să schimbați rolurile, cu condiția să râzi într-una și să spui „Mă prinde! Ajutor!”. De asemenea, pentru un plus de varietate, nimic nu vă împiedică, atunci când sunteți prinși, să vă prefaceți că sunteți animăluțe și să le imitați.
Pentru mai multă siguranță, este recomandat ca jocul să se desfășoare în aer liber sau într-un spațiu interior, lipsit de „obstacole" (de exemplu, piese de mobilier)
Cu siguranță că vă veți distra și vă veți umple de energie!
2. „Piciorușe lipicioase”
Pentru următorul joc va trebui să faci rost de hârtie transparentă și de bandă adezivă.
Tot ce vei avea de făcut este să iei bucata de hârtie și să o atașezi, cu bandă adezivă, de podea.
După aceea invită-și copilul, cu piciorușele goale, să facă diverse sărituri, să danseze sau pur și simplu să stea pe hârtie. În mod sigur va fi fascinat atunci când va percepe sunetul produs de așezarea și desprinderea tălpițelor sale de pe hârtia transparentă. Cu alte cuvinte, micuțul tău va avea parte de un joc ce-i va stimula dezvoltarea senzorială.
3. „Baia de mingiuțe”
Ce poate fi mai distractiv pentru copii decât să facă o „baie” de mingiuțe colorate!
Pentru a pregăti „baia” te vei folosi de o piscină de copii gonflabilă. Dacă joaca va avea loc într-un spațiu interior, pur și simplu îl vei lăsa pe copil să intre în piscină și să se joace acolo cum vrea. În schimb, dacă vrei să-l lași în aer liber, într-o zi caldă de vară, poți pune în piscină apă și apoi mingiuțe.
Indiferent de variantă aleasă, sigur putem vorbi de un joc haios pentru orice copil!
4. „Îngheață!”
Este un joc de grup, adecvat chiar și la o petrecere aniversară, stimulându-i pe copii să fie atenți și receptivi la ceea ce se întâmplă în jur.
Vei da drumul la muzică, îi vei lăsa pe copii să danseze și, la un moment dat, o vei opri. Copiii vor trebui să rămână nemișcați în poziția în care se aflau când ai oprit muzica. Cei care se vor mișca vor fi scoși din joc.
Poți face jocul mai dificil dacă le vei spune copiilor că vor trebui să rămână nemișcați în poziții diverse, imitând, de exemplu, forme geometrice, animale sau litere.
Citește și: 10 Jocuri pentru petrecerile aniversare ale copilului
5. „Rață, Rață, Gâscă!”
Ca și jocul anterior, și acesta este unul de grup.
Copiii se vor așeza în cerc, iar unul dintre ei se va deplasa în afara cercului, va atinge pe cap câte un participant și îi va spune fiecăruia „rață”. La un moment dat însă, va trebui să-i spună cuiva „gâscă”. Copilul respectiv va trebui să plece de la locul său, să alerge în jurul cercului și să încerce să-l prindă.
Dacă va reuși, atunci acela va deveni automat „gâscă”.
Jocul va continua până când acel copil va fi prins.
II. Sugestii de jocuri haioase, ideale pentru copiii de la 4 ani în sus
1. „Unde a stat jucăria?”
Jocul va fi pe gustul celor care ar vrea să se facă magicieni.
Pur și simplu vei lua o jucărioară, pe care o vei ascunde sub un pahar de hârtie. Va trebui să ai aliniate, pe o masă, trei pahare.
La un moment dat, schimbă locul paharelor, dar fără a le ridica. Întreabă-l pe copil sub ce pahar crede că se află jucăria. De fapt, trucul este următorul: paharele vor fi puse aproape de marginea mesei, iar jucăria va fi rotogolită rapid, fără ca micuțul să-și dea seama, în afara mesei.
Citește și: 10 Jocuri pentru copii cu pahare
2. „Baloanele buclucașe”
Iată un joc haios, ideal pentru o petrecere aniversară.
Va trebui să pregătești baloane, în care vei pune câte un bilețel, pe care să fie scrisă câte o „poruncă”. Străduiți-vă să găsiți unele cât mai simpatice.
Copiii vor avea „misiunea” să țină cât mai mult în aer un balon, în timp ce vor dansa. Când muzica se va opri, ultima persoană care a atins balonul va aștepta să i-l spargi și va trebui să execute „porunca" de pe bilețelul dinăuntrul acestuia.
În mod sigur că este un joc haios, din care copiii vor învăța să urmeze instrucțiunile primite și să se concentreze.
3. „Punguțele cu mistere”
Și acest joc este numai bun pentru a fi organizat în grup.
Participanții vor primi câte o punguță de hârtie, netransparentă, în care tu ai pus, în prealabil diverse obiecte. Nu ezita să strecori, printre acestea, unele inedite, precum: jeleuri, un știulete de porumb, diverse fructe decojite, o mingiuță făcută din șosete etc.
Copiii nu vor avea voie să vadă ce se ascunde în punguțe și vor trebui, până să scoată din ele obiectele respective, să descrie ceea ce au pipăit și să-și dea seama despre ce este vorba.
Nu numai că se vor distra, dar își vor îmbunătăți și perspicacitatea.
4. „Să construim cuvinte”
Acest joc este adecvat celor mai măricei, care știu deja să scrie și să citească.
Este tot un joc de grup, ce se va organiza în felul următor:
• Prima persoană va scrie o literă.
• Următoarea va mai adăuga o literă celei inițiale și va trebui să aibă în minte un anumit cuvânt.
• Următorii vor adăuga și ei câte o literă.
• Se va continua astfel până când nimeni nu mai poate adăuga vreo literă.
• La sfârșit, se va citi cuvântul rezultat. În mod sigur va fi ceva foarte amuzant!
5. „Parașuta”
Iată un joc ideal a se desfășura în aer liber, care este și haios pe deasupra.
Nu va fi nevoie decât de o bucată mare, în formă rotundă, de nylon sau de orice alt material alunecos.
Se va forma un grup de copii mai mici și adulți/ copii mai mari, care se vor așeza în cerc. Scopul jocului este ca adulții / copiii mai mari să țină deasupra lor capetele materialului și să îl miște în sus și în jos, în timp ce copiii mai mici vor trebui să stea sub bucata de material și să nu lase ca ceea ce este plasat pe material (ideale sunt niște bile de plastic) să cadă pe jos.
Voi ce alte jocuri haioase pentru copii mai știți?
Surse:
www.babycenter.com; www.brisbanekids.com.au;www.queen-of-theme-party-games.com
www.todaysparent.com; Surse poze: www.spanishplayground.net;www.lakeshorelearning.com; www.handsonaswegrow.com