Colțulcu
activități

10 Jocuri cu plastilina

10 Jocuri cu plastilina

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cu siguranta ca iti aduci aminte cu placere de vremea copilariei, cand la orele de lucru manual modelai tot felul de forme. Acum este randul tau sa-ti introduci copilul in universul colorat al plastilinei, aratandu-i cat de mult va puteti ajuta de acest material pentru a va distra cu cele mai diverse activitati. Iti va fi mai usor in acest demers daca vei parcurge acest articol, in care iti prezentam 10 idei de jocuri cu plastilina, bune de organizat in zilele anotimpului rece si nu numai.

I. Idei de jocuri pentru "pitici" (incepand de la varsta de 2 ani)

I.1."Modelam plastilina in diverse feluri"

Folosind o plastilina cat mai putin sintetica, arata-i micutului tau cum poate sa se joace cu ea in mai multe moduri: poate strange o bucatica in manute, poate face o biluta pe care sa o apese, sa o intinda sau poate face mici gaurele pentru a descoperi diferite "surprize" ascunse intr-o bucata (jucarioare, margele etc.). Ai grija sa-l supraveghezi permanent pe durata acestor activitati, evitand astfel ca materialele folosite sa fie introduse in gurita.
Descoperind treptat plastilina, nu numai ca se va distra, dar va beneficia si de mici "exercitii" benefice in dezvoltarea motorie fina si a indemanarii.

 

I.2."Facem prajiturele din plastilina"

Procurati-va un sucitor si cat mai multa plastilina colorata pentru a prepara cele mai "gustoase" prajiturele.
Initial, pregatiti un fel de "aluat", pe care-l veti intinde cu ajutorul unui sucitor mic. Dupa aceea, luati in mana cate o bucatica, pe care o veti aplatiza pentru a obtine forma de "cookies". De asemenea, ajutandu-va de diverse forme de prajituri, puteti face "fursecuri".
La sfarsit, nu uitati sa le decorati cu margeluse, stelute, sclipici etc. pentru a le face cat mai aspectuoase.
La fel ca si activitatea precedenta, si aceasta iti va ajuta copilul sa-si dezvolte indemanarea, dar si creativitatea (prin ornarea "prajiturilor").

I.3. "Zoo din plastilina"

Copilul tau se poate bucura de o mica "Gradina Zoologica" chiar la voi acasa. Tot ce va trebuie este o plastilina de buna calitate, de mai multe culori.
Ajuta-l si modelati impreuna animale simple, precum un leu, un elefantel sau un hipopotam. Lasa-l pe cel mic sa-si manifeste creativitatea, chiar daca isi doreste sa aiba un hipopotam mov sau un leu cu portocaliu si rosu.
Pentru a va distra si mai mult, propuneti-i copilului un mic joc de rol, ce il va ajuta sa-si dezvolte imaginatia si vocabularul. Impreuna, le puteti da "voce" animalutelor si veti putea purta cu el un dialog.

I.4. "Desenam cu plastilina"

Daca veti desena lucruri simple ajutandu-va de plastilina, copilul are posibilitatea sa-si dezvolte motricitatea fina.
Cu ajutorul unei plastiline cat mai moi, contureaza pe niste bucatele de carton niste puncte, care, daca vor fi unite, se vor putea obtine, de exemplu, o casuta, un copac, un animal etc. "Misiunea" copilului va fi sa uneasca intre ele punctele respective, fie utilizand bucatele de plastilina puse unele langa altele, fie intinzand pur si simplu plastilina din puncte.

I.5. "Urme de frunze de toamna pe plastilina"

Va fi necesara prezenta mai multor copii, ce vor fi invitati la o "vanatoare" de frunze pentru a alege cat mai multe, de forme diferite.
Pregatiti apoi "aluaturi" din plastilina (de mai multe culori), pe care le veti intinde pe o suprafata plana. Finisati-le cu ajutorul unui sucitor de dimensiuni reduse.
Mai intai, arata-le copiilor cum pot obtine "urme" de frunze: fixeaza cat mai bine marginile frunzelor pe plastilina, apasandu-le cu sucitorul pentru a patrunde in ea. Incurajeaza-i sa incerce si ei, intrucat este un bun exercitiu de dezvoltare a indemanarii.
Puteti decupa formele obtinute sau le puteti lasa pur si simplu pe plastilina, bucurandu-va de o colectie inedita de frunze.

II. Jocuri pentru cei mai maricei (de la 4 ani in sus)

II.1. "Imi scriu numele cu plastilina"

Pe o bucata de hartie sau pe un carton, contureaza cu creionul numele copilului tau. Prezinta-i toate literele care-l compun, verificand apoi daca le-a retinut.
Rupeti niste bucatele de plastilina si formati un fel de "serpisori", ce va vor fi utili in formarea literelor. Scopul va fi ca micutul sa reuseasca sa suprapuna corect, pe fiecare litera scrisa cu creionul, litera corespunzatoare din plastilina. De asemenea, lasa-l pe copil sa faca o mica descriere a modului in care s-au format literele din acest material.
Pentru a complica putin activitatea, puteti confectiona literele din plastilina si amesteca-le ulterior, copilul trebuind sa le aseze in ordinea corecta pentru a-si scrie numele. Astfel, il vei ajuta sa-si dezvolte motricitatea fina, perspicacitatea si sa se familiarizeze cu literele.

II.2. "Omuletii-ghinda de pe plastilina"

Faceti rost de mai multe ghinde, cu tot cu "capacelele" lor. Alaturi de ele, veti mai avea nevoie de: plastilina, un zar, acuarele.
Confectionati niste "omuleti" din ghinde, ce vor fi asezati pe niste bucatele de plastilina. Pictati-le "palariile" ( "capacele" lor) si, eventual, conturati-le fetisoare.
Dupa ce "omuletii'' sunt gata, dati cu zarul si, in functie de numarul nimerit, puneti-le pe cap tot atatea "palarii". Scopul este sa se numere din unu in unu, iar "palariile" vor trebui cat mai bine suprapuse pe capetele "omuletilor".
Jucandu-va asa, copilul se va familiariza cu notiuni matematice simple (numerele de la 1 la 6, adunarea cu 1).

II.3. "Ariciul cu tepi colorati"

Modelati un arici din plastilina. Puneti-i ochisori (puteti alege ochisori gata confectionati din plastic) si infige-ti pe spatele lui niste betisoare pentru urechi/scobitori. Puneti-va la indemana si niste markere.
Fiecare jucator va primi cate 4 scobitori/ betisoare, colorate cu marker-ul in diverse culori, alese de fiecare in parte. Partea lor colorata va fi introdusa in plastilina, astfel incat sa nu fie vizibila.
Cineva care nu se va juca va introduce betisoarele/ scobitorile pe spatele ariciului.
Fiecare jucator isi va alege o culoare pe care sa o gaseasca pe "tepii" ariciului. Daca isi gaseste betisorul cu acea culoare, va putea sa scoata o scoata. Cine nu isi va nimeri culoarea, va lasa betisorul/ scobitoarea la locul lui/ ei. Va castiga cine isi va gasi primul toate scobitorile in culoarea sa.
"Ariciul" iti va ajuta copilul sa-si dezvolte motricitatea fina, atentia si memoria vizuala.

II.4. "Modelaj misterios"

Pregatiti mai multe bucati de plastilina foarte moale. De asemenea, va fi nevoie sa fie cat mai multi participanti.
Pe mai multe bucatele de hartie, scrie cu creionul denumirea unor lucruri pe care copiii le-ar putea modela chiar din plastilina respectiva. Indoaie hartiutele si pune-le intr-o palarie sau intr-un saculet.
Copiii vor fi impartiti in doua echipe. Fiecare membru al echipelor va trebui sa modeleze acele lucruri care se afla notate pe hartiile ce vor fi extrase, la intamplare, din palarie/saculet.
"Misiunea" celorlalti (coechipierii) va fi sa ghiceasca, intr-un interval de 30 de secunde, ce urmeaza sa se modeleze. Cine va da raspunsul corect va primi cate 1 punct.

II.5. "La restaurant"

Cu ajutorul unei plastiline cat mai moi si mai colorate, puteti sa realizati un adevarat "meniu" de restaurant. Modelati, de exemplu, o portie de spaghete, un ou ochi, cartofi prajiti, o pizza etc.. Luati-va la indemana si cateva ustensile necesare la masa, fie de jucarie, fie chiar din randul obiectelor casnice: tacamuri din material plastic, paharute, canute, castronele, farfurioare.
Distrati-va cu un joc de rol, astfel: prefa-te ca mergi la restaurant si comanda-i copilului ceva din meniul preparat. In plus, el va trebui sa aseze si masa, punand fata de masa, tacamurile si paharele.
Printr-un asemenea joc, iti vei sprijini copilul sa-si dezvolte indemanarea, creativitatea si vocabularul.

 

Surse:
http://alittlelearningfortwo.blogspot.ro/2011/09/plasticine-cookies.html
http://www.ehow.com/info 12112707 games-play-modeling-clay.html
http://www.ehow.com/info 8385788 playdoh-games.html
http://everydaylife.globalpost.com/activities-strengthen-toddler-fingers-hands-7901.html
http://www.kidspot.com/au/kids-activities-and-games/Playdough-games+21/Playdough-leaf-print+3812.htm

Surse poze:
http://www.learning4kids.net/
http://1.bp.blogspot.com/
http://mamapapabubba.com/

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Plastilina a fost inventată ...din greșeală! Iată cum un produs ce se dorea a fi de curățare s-a transformat în jucăria preferată a copiilor!
    Plastilina a fost inventată ...din greșeală! Iată cum un produs ce se dorea a fi de curățare s-a transformat în jucăria preferată a copiilor!

    Știai că inițial, plastilina a fost gândită ca un produs pentru curățarea funinginei de pe tapet? Aceasta a fost creată acum mai bine de 100 de ani, în 1912, de către o...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!
    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!

    Jocurile de noroc fac victime în rândul copiilor și adolescenților care sunt atrași de mirajul câștigului rapid. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar părinții de...

    Cele mai interesante jocuri de societate pentru adulți
    Cele mai interesante jocuri de societate pentru adulți

    Jocurile de societate au fost de multă vreme o formă de divertisment prețuită, aducând oamenii împreună pentru a avea parte de gândire strategică, creativitate și...

    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

    Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

    200 de elevi au luat parte la jocuri și activități menite să prevină violența în școli. „Se râde de băieții care plâng"
    200 de elevi au luat parte la jocuri și activități menite să prevină violența în școli. „Se râde de băieții care plâng"

    Trei organizații din România, Republica Moldova și Ucraina și-au unit forțele într-un proiect menit să aducă în discuție fenomenul violenței de gen asupra copiilor...

    © 2025 Qbebe