- I. Idei de jocuri pentru "pitici" (incepand de la varsta de 2 ani)
- I.1."Modelam plastilina in diverse feluri"
- I.2."Facem prajiturele din plastilina"
- I.3. "Zoo din plastilina"
- I.4. "Desenam cu plastilina"
- I.5. "Urme de frunze de toamna pe plastilina"
- II. Jocuri pentru cei mai maricei (de la 4 ani in sus)
- II.1. "Imi scriu numele cu plastilina"
- II.2. "Omuletii-ghinda de pe plastilina"
- II.3. "Ariciul cu tepi colorati"
- II.4. "Modelaj misterios"
- II.5. "La restaurant"
I. Idei de jocuri pentru "pitici" (incepand de la varsta de 2 ani)
I.1."Modelam plastilina in diverse feluri"
Folosind o plastilina cat mai putin sintetica, arata-i micutului tau cum poate sa se joace cu ea in mai multe moduri: poate strange o bucatica in manute, poate face o biluta pe care sa o apese, sa o intinda sau poate face mici gaurele pentru a descoperi diferite "surprize" ascunse intr-o bucata (jucarioare, margele etc.). Ai grija sa-l supraveghezi permanent pe durata acestor activitati, evitand astfel ca materialele folosite sa fie introduse in gurita.Descoperind treptat plastilina, nu numai ca se va distra, dar va beneficia si de mici "exercitii" benefice in dezvoltarea motorie fina si a indemanarii.
I.2."Facem prajiturele din plastilina"
Procurati-va un sucitor si cat mai multa plastilina colorata pentru a prepara cele mai "gustoase" prajiturele.
Initial, pregatiti un fel de "aluat", pe care-l veti intinde cu ajutorul unui sucitor mic. Dupa aceea, luati in mana cate o bucatica, pe care o veti aplatiza pentru a obtine forma de "cookies". De asemenea, ajutandu-va de diverse forme de prajituri, puteti face "fursecuri".
La sfarsit, nu uitati sa le decorati cu margeluse, stelute, sclipici etc. pentru a le face cat mai aspectuoase.
La fel ca si activitatea precedenta, si aceasta iti va ajuta copilul sa-si dezvolte indemanarea, dar si creativitatea (prin ornarea "prajiturilor").
I.3. "Zoo din plastilina"
Copilul tau se poate bucura de o mica "Gradina Zoologica" chiar la voi acasa. Tot ce va trebuie este o plastilina de buna calitate, de mai multe culori.
Ajuta-l si modelati impreuna animale simple, precum un leu, un elefantel sau un hipopotam. Lasa-l pe cel mic sa-si manifeste creativitatea, chiar daca isi doreste sa aiba un hipopotam mov sau un leu cu portocaliu si rosu.
Pentru a va distra si mai mult, propuneti-i copilului un mic joc de rol, ce il va ajuta sa-si dezvolte imaginatia si vocabularul. Impreuna, le puteti da "voce" animalutelor si veti putea purta cu el un dialog.
I.4. "Desenam cu plastilina"
Daca veti desena lucruri simple ajutandu-va de plastilina, copilul are posibilitatea sa-si dezvolte motricitatea fina.
Cu ajutorul unei plastiline cat mai moi, contureaza pe niste bucatele de carton niste puncte, care, daca vor fi unite, se vor putea obtine, de exemplu, o casuta, un copac, un animal etc. "Misiunea" copilului va fi sa uneasca intre ele punctele respective, fie utilizand bucatele de plastilina puse unele langa altele, fie intinzand pur si simplu plastilina din puncte.
I.5. "Urme de frunze de toamna pe plastilina"
Va fi necesara prezenta mai multor copii, ce vor fi invitati la o "vanatoare" de frunze pentru a alege cat mai multe, de forme diferite.
Pregatiti apoi "aluaturi" din plastilina (de mai multe culori), pe care le veti intinde pe o suprafata plana. Finisati-le cu ajutorul unui sucitor de dimensiuni reduse.
Mai intai, arata-le copiilor cum pot obtine "urme" de frunze: fixeaza cat mai bine marginile frunzelor pe plastilina, apasandu-le cu sucitorul pentru a patrunde in ea. Incurajeaza-i sa incerce si ei, intrucat este un bun exercitiu de dezvoltare a indemanarii.
Puteti decupa formele obtinute sau le puteti lasa pur si simplu pe plastilina, bucurandu-va de o colectie inedita de frunze.
II. Jocuri pentru cei mai maricei (de la 4 ani in sus)
II.1. "Imi scriu numele cu plastilina"
Pe o bucata de hartie sau pe un carton, contureaza cu creionul numele copilului tau. Prezinta-i toate literele care-l compun, verificand apoi daca le-a retinut.
Rupeti niste bucatele de plastilina si formati un fel de "serpisori", ce va vor fi utili in formarea literelor. Scopul va fi ca micutul sa reuseasca sa suprapuna corect, pe fiecare litera scrisa cu creionul, litera corespunzatoare din plastilina. De asemenea, lasa-l pe copil sa faca o mica descriere a modului in care s-au format literele din acest material.
Pentru a complica putin activitatea, puteti confectiona literele din plastilina si amesteca-le ulterior, copilul trebuind sa le aseze in ordinea corecta pentru a-si scrie numele. Astfel, il vei ajuta sa-si dezvolte motricitatea fina, perspicacitatea si sa se familiarizeze cu literele.
II.2. "Omuletii-ghinda de pe plastilina"
Faceti rost de mai multe ghinde, cu tot cu "capacelele" lor. Alaturi de ele, veti mai avea nevoie de: plastilina, un zar, acuarele.
Confectionati niste "omuleti" din ghinde, ce vor fi asezati pe niste bucatele de plastilina. Pictati-le "palariile" ( "capacele" lor) si, eventual, conturati-le fetisoare.
Dupa ce "omuletii'' sunt gata, dati cu zarul si, in functie de numarul nimerit, puneti-le pe cap tot atatea "palarii". Scopul este sa se numere din unu in unu, iar "palariile" vor trebui cat mai bine suprapuse pe capetele "omuletilor".
Jucandu-va asa, copilul se va familiariza cu notiuni matematice simple (numerele de la 1 la 6, adunarea cu 1).
II.3. "Ariciul cu tepi colorati"
Modelati un arici din plastilina. Puneti-i ochisori (puteti alege ochisori gata confectionati din plastic) si infige-ti pe spatele lui niste betisoare pentru urechi/scobitori. Puneti-va la indemana si niste markere.
Fiecare jucator va primi cate 4 scobitori/ betisoare, colorate cu marker-ul in diverse culori, alese de fiecare in parte. Partea lor colorata va fi introdusa in plastilina, astfel incat sa nu fie vizibila.
Cineva care nu se va juca va introduce betisoarele/ scobitorile pe spatele ariciului.
Fiecare jucator isi va alege o culoare pe care sa o gaseasca pe "tepii" ariciului. Daca isi gaseste betisorul cu acea culoare, va putea sa scoata o scoata. Cine nu isi va nimeri culoarea, va lasa betisorul/ scobitoarea la locul lui/ ei. Va castiga cine isi va gasi primul toate scobitorile in culoarea sa.
"Ariciul" iti va ajuta copilul sa-si dezvolte motricitatea fina, atentia si memoria vizuala.
II.4. "Modelaj misterios"
Pregatiti mai multe bucati de plastilina foarte moale. De asemenea, va fi nevoie sa fie cat mai multi participanti.
Pe mai multe bucatele de hartie, scrie cu creionul denumirea unor lucruri pe care copiii le-ar putea modela chiar din plastilina respectiva. Indoaie hartiutele si pune-le intr-o palarie sau intr-un saculet.
Copiii vor fi impartiti in doua echipe. Fiecare membru al echipelor va trebui sa modeleze acele lucruri care se afla notate pe hartiile ce vor fi extrase, la intamplare, din palarie/saculet.
"Misiunea" celorlalti (coechipierii) va fi sa ghiceasca, intr-un interval de 30 de secunde, ce urmeaza sa se modeleze. Cine va da raspunsul corect va primi cate 1 punct.
II.5. "La restaurant"
Cu ajutorul unei plastiline cat mai moi si mai colorate, puteti sa realizati un adevarat "meniu" de restaurant. Modelati, de exemplu, o portie de spaghete, un ou ochi, cartofi prajiti, o pizza etc.. Luati-va la indemana si cateva ustensile necesare la masa, fie de jucarie, fie chiar din randul obiectelor casnice: tacamuri din material plastic, paharute, canute, castronele, farfurioare.
Distrati-va cu un joc de rol, astfel: prefa-te ca mergi la restaurant si comanda-i copilului ceva din meniul preparat. In plus, el va trebui sa aseze si masa, punand fata de masa, tacamurile si paharele.
Printr-un asemenea joc, iti vei sprijini copilul sa-si dezvolte indemanarea, creativitatea si vocabularul.
Surse:
http://alittlelearningfortwo.blogspot.ro/2011/09/plasticine-cookies.html
http://www.ehow.com/info 12112707 games-play-modeling-clay.html
http://www.ehow.com/info 8385788 playdoh-games.html
http://everydaylife.globalpost.com/activities-strengthen-toddler-fingers-hands-7901.html
http://www.kidspot.com/au/kids-activities-and-games/Playdough-games+21/Playdough-leaf-print+3812.htm
Surse poze:
http://www.learning4kids.net/
http://1.bp.blogspot.com/
http://mamapapabubba.com/