Colțulcu
activități

10 Jocuri cu nasturi pentru copii

10 Jocuri cu nasturi pentru copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Te-ai gandit vreodata ca banalii nasturi pe care ii avem in casa pot constitui "recuzita" ideala pentru o multitudine de jocuri pentru copii? Acestea pot fi organizate atat pentru cei mai micuti (incepand cu varsta de 2 ani - 2 ani si jumatate), cat si pentru cei mai maricei (de la 4 ani in sus), incurajandu-i sa-si dezvolte indemanarea, creativitatea, perspicacitatea, dar si sa invete sa fie mai atenti si sa se concentreze in timpul unei activitati. Iata de ce te invitam sa urmaresti propunerile de jocuri de mai jos si sa le alegi pe cele mai potrivite varstei si aptitudinilor copilului tau.

1. "Nastureii la locul lor!"

Este un joc simplu, ce poate contribui la imbunatatirea motricitatii fine a copilului tau, fiind recomandata inca de la varsta de 2 ani. Trebuie insa ca micutul sa fie supravegheat in permanenta de un adult pentru a nu fi tentat sa bage nasturii in gurita. In plus, vei avea grija sa alegi nasturi cat mai mari.
Pentru inceput, vei alege o cutie de carton (ideale sunt cele de la cereale) si niste nasturi de dimensiuni diferite (dar cat mai mari). Pe cutie vei decupa niste gauri, astfel incat nasturii selectati sa poata intra prin ele.
Arata-i micutului cum fiecare nasture se poate duce in gaurica lui, incurajandu-l sa te imite. Vei observa cum, in scurt timp, va fi atras in a impinge nasturii in gauri si se va amuza.

2."Nasturii din cartonul de oua"

Asemenea jocului anterior, si acesta este adecvat "piticilor" (incepand chiar de la varsta de 2 ani-2 ani si jumatate), ajutandu-i sa-si imbunatateasca motricitatea fina (mai exact, miscarile de apucare si tragere a unui obiect folosind corect degetul mare si degetul aratator).
Vei face de un carton de oua, de nasturi de forme, culori si dimensiuni diferite, de elastice colorate de cauciuc si de lipici. In cartonul de oua vei introduce nasturii, legandu-i cu elastice (elasticele, daca nu sunt deja mici, vor fi taiate, "petrecute" si rasucite in spatele fiecarui nasture; de asemenea, pentru o mai buna fixare, se va recurge, eventual, la suprapunerea a doi nasturi de aceeasi dimensiune), fixandu-i bine (adaugand putin lipici) in spatiile pentru oua din carton (te vei inspira din imaginea de mai jos).
Care va fi "misiunea" copilului? Pur si simplu sa traga de fiecare nasture si sa incerce sa-l scoata de la locul lui, folosindu-se de degetul mare si de cel aratator.

3."Sortam nastureii lipiciosi"

Stimuleaza-ti copilul (incepand de la varsta de 3 ani) sa-si creeze propria "colectie" de nasturi, in formele si culorile dorite. Nu numai ca se va familiariza cu forme si culori, dar isi va dezvolta si motricitatea fina, capacitatea de atentie, de concentrare si de a se autocorecta.
Pentru a organiza jocul veti avea nevoie de:
• hartie (ideale sunt foile de flip-chart) alba
• lipici transparent
• markere colorate
• nasturi de diverse forme si culori
Cum vei proceda:
• Vei fixa hartia pe o suprafata plana (de exemplu, un sevalet sau un perete)
• Pe hartie vei realiza niste sectiuni, atatea cate forme de nasturi aveti la dispozitie. La capatul fiecareia vei desena si formele respective.
• Invita-ti copilul sa se uite la nasturi si sa-i aleaga pe cei care au formele redate pe hartie. Dupa ce ii va identifica, va trebui sa-i fixeze in sectiunea potrivita.
• In cazul in care greseste, nu il corecta imediat, ci acorda-i un ragaz pentru a se gandi mai bine, intrucat sunt mari sanse sa-si dea seama singur de ceea ce trebuie sa aleaga.

4."Indemanare cu nasturi si cereale"

Copilul tau va avea ocazia sa-si dezvolte indemanarea, capacitatea de concentrare si sa guste din cerealele preferate cu ajutorul acestui joc simplu (potrivit pentru copiii mai mari de 3 ani).
Nu veti avea nevoie decat de niste nasturi cu gauri mari (opteaza pentru cei care sunt speciali pentru crafting si au gaurile mai mari decat cei obisnuiti),  de niste spaghete suficient de subtiri pentru a putea fi trecute prin gaurile nasturilor si  de cateva cereale "inele" (tip "Cheerios" de exemplu).
Explica-i micutului ca va trebui sa insire nasturii si cerealele pe spaghete, avand grija ca aceasta sa nu se rupa. Va trebui sa le introduca alternativ, astfel incat sa fie un nasture si un inel de cereale.
Desigur, la sfarsitul activitatii, il vei rasplati lasandu-l sa manance cateva cereale sau aducandu-i bucatele de fructe, cu care sa-si poata pregati "frigarui de fructe" (fixate tot pe spaghete).

5."Bratara din nasturi"

Copilul (de la 3 ani in sus) poate pregati usor o frumoasa bratara din nasturi, numai buna de oferit de Ziua Mamei. In plus, isi va dezvolta creativitatea, indemanarea si se va obisnui sa se concentreze pe parcursul unei activitati.
Va avea la dispozitie nasturi din materiale, culori si dimensiuni diferite, dar cu gaurile suficient de mari pentru a putea fi insirati pe o panglica,  pe o sforicica, pe un elastic de par sau chiar pe o curelusa de piele.
Cu ajutorul unei foarfeci se va modifica dimensiunea "suportului" pe care va sta bratara, astfel incat sa fie confortabila pentru cea care o va purta. De asemenea, in functie de dimensiunea gaurilor nasturilor, poate fi necesar un ac de cusut.
Copilul va fi ajutat sa insire cum doreste nasturii pe "suport", la final capetele "suportului" respectiv vor fi alaturate, iar bratata va fi gata.

6."Joc de numarat cu nasturi"

Folosindu-te de o tava speciala pentru briose, de niste forme de briose, de un marker si de niste nasturi viu colorati, de diverse forme, ii poti propune copilului (incepand de la 4 ani) un joc prin care se va familiariza cu numerele de la 1 la 5/ de la 1 la 10 si va realiza corespondenta dintre obiect si numar.
Pentru a va juca astfel veti realiza urmatorii "pasi":
• Vei scrie niste numere (pe care copilul le stie bine) pe formele de briose
• Vei introduce formele in tava pentru briose
• Ii vei pune copilului la dispozitie mai multi nasturi
Ii vei spune un numar, il vei ruga sa numere tot atatia nasturi si sa-i puna in forma de briose pe care scrie numarul respectiv

7."La cine este nasturele?"

Un grup de copii (mai mari de 4 ani) poate fi implicat intr-un joc pentru care nu este nevoie decat de un nasture.
Copiii se vor aseza in cerc si isi vor tine manutele stranse bine, cu exceptia unuia dintre ei, care va avea in mana un nasture. Acesta va iesi din cerc si se va duce la fiecare jucator, strecurandu-i in mana (ales la intamplare), cat de discret posibil, nasturele sau. Se va stradui sa nu se "tradeze" si isi va continua drumul pe la ceilalti.
Dupa ce isi va incheia "traseul" va intreba: "La cine este nasturele?" si va chema un alt participant sa ghiceasca. Daca va ghici, va primi nasturele si va fi randul sau sa se plimbe si el printre ceilalti si sa "inmaneze" cui doreste nasturele.
In cazul in care nu ghiceste corect, cel ce a fost numit va primi el "misiunea" sa ghiceasca. Jocul va continua pana cand se va afla persoana ce detine nasturele sau pana cand nu mai ramane nimeni care sa poata primi nasturele.
Acest joc va contribui la imbunatatirea capacitatii de atentie, a perspicacitatii si ii va invata pe jucatori sa fie rabdatori.

8."Vanatoarea de nasturi"

Copilul (incepand cu varsta de 4 ani) isi va dezvolta perspicacitatea daca il vei ruga sa identifice, dintr-un numar mai mare de nasturi, pe cei care au o insusire comuna, ca de exemplu culoarea, materialul din care sunt confectionati, forma sau marimea.
Daca vrei sa complici jocul, ii poti spune sa identifice nasturii dupa numarul de gaurele sau dupa grosime.

9. "Matematica distractiva cu oua si cu nasturi"

Iti poti incuraja copilul (de la 4 ani in sus) sa dobandeasca notiuni matematice simple (precum recunoasterea numerelor si numaratul propriu-zis) prin intermediul unui joc deloc dificil.
Va trebui sa faceti rost de urmatoarele materiale:
• carton colorat
• stickere cu numere
• nasturi
Initial veti decupa 10 oua mari. Pe fiecare veti lipi cate un sticker cu un numar (de la 1 la 10). Le veti aseza apoi pe o suprafata plana (pe podea sau pe un perete).
Ii vei da copilului un saculet cu nasturi si ii vei spune sa adauge pe fiecare ou nasturi, in functie de numarul indicat pe sticker-ul lipit pe acesta (de exemplu, daca pe un ou se afla un sticker cu cifra 4, copilul va trebui sa aseze pe el 4 nasturi).

10. "Golf cu nasturi"

Iata o varianta originala a golfului, pe care o puteti adapta astfel incat sa va puteti juca in casa.
Pentru pregatirea unei partide de "golf cu nasturi" veti avea la indemana:
• nasturi (unii cu marginile mai rotunjite si altii cu marginile mai ascutite)
• tuburi goale de carton
• scobitori (9)
• hartie alba mai groasa
• markere de mai multe culori
• foarfeca
• banda adeziva
Initial veti decupa tuburile goale de carton pentru a obtine 9 inele similare celor pentru servetele.
Urmeaza sa decupati si 9 stegulete triunghiulare din hartia alba. Pe ele veti scrie, in mai multe culori, numere de la 1 la 9. Indoiti usor steguletele (in partea lor cea mai lata) si atasati acolo cate o scobitoare.
Steguletele vor fi lipite in spatele fiecarui "inel" confectionat din tuburile goale de carton.
Cum va veti juca:
• Asezati "inelele de golf" pe o suprafata plana, in orice fel de configuratie. Asigurati-va insa ca intre ele este suficient spatiu pentru a deplasa nasturii.
• Incepeti cu "inelul" cu numarul 1, incercand sa introduceti un nasture in inel prin urmatoarea metoda: suprapuneti doi nasturi, apasati pe cel de deasupra, astfel incat cel de dedesubt sa poata "zbura" si sa ajunga in inel.
• Dupa ce ati reusit sa introduceti nasturele in primul inel, treceti la cel cu numarul 2.
Un asemenea joc este recomandat copiilor mai mari de 4 ani, dezvoltandu-le indemanarea, capacitatea de atentie si de concentrare.

Surse:
http://www.cheeriosandlattes.com/buttons-noodles-a-gentleness-lesson-fine-motor-activity
http://www.ehow.com/list_7254068_old_fashioned-children_s-button-games.html
http://jdaniel4smom.com/19791/button-activities
http://kidsactivitiesblog.com/19791/button-activities
http://kidsactivitiesblog.com/25225/children-counting-game
http://www.learning4kids.net/2013/01/13/sticky-easel-play-prompt-sorting-shapes/
http://royalbaloo.com/putting-buttons-in-holes/
http://wecandoallthings.blogspot.ro/2012/02/push-and-pull.html

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!
    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!

    Jocurile de noroc fac victime în rândul copiilor și adolescenților care sunt atrași de mirajul câștigului rapid. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar părinții de...

    Cele mai interesante jocuri de societate pentru adulți
    Cele mai interesante jocuri de societate pentru adulți

    Jocurile de societate au fost de multă vreme o formă de divertisment prețuită, aducând oamenii împreună pentru a avea parte de gândire strategică, creativitate și...

    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

    Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

    200 de elevi au luat parte la jocuri și activități menite să prevină violența în școli. „Se râde de băieții care plâng"
    200 de elevi au luat parte la jocuri și activități menite să prevină violența în școli. „Se râde de băieții care plâng"

    Trei organizații din România, Republica Moldova și Ucraina și-au unit forțele într-un proiect menit să aducă în discuție fenomenul violenței de gen asupra copiilor...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    © 2024 Qbebe