- I.Idei de jocuri pentru "pitici" (incepand cu varsta de 1 an si jumatate-2 ani)
- I.1. "Sa invatam culorile"
- I.2."Baloanele buclucase"
- I.3."Balonul yo-yo"
- II. Propuneri de jocuri pentru cei mai maricei (de la 4 ani in sus)
- II.1. "Baloanele-racheta"
- II.2."Sparge balonul !"
- II.3."Impingem balonul"
- II.4."Maturam balonul"
- II.5."Matematica si baloanele"
- II.6."Jocul cu baloane ABC"
- II.7."Povestea de pe balon"
I.Idei de jocuri pentru "pitici" (incepand cu varsta de 1 an si jumatate-2 ani)
I.1. "Sa invatam culorile"
Daca ai la indemana baloane de mai multe ori culori, te poti folosi de ele pentru a-l invata pe micutul tau culorile. Tot ce ai de facut este sa le umfli rand pe rand si sa-i arati fiecare culoare.
Dupa ce i le-ai aratat de mai multe ori si observi ca a inceput sa recunoasca majoritatea culorilor, arunca mai multe baloane si roaga-l, de exemplu, sa-l prinda si sa-l aduca la tine pe unul de o anumita culoare. Odata ce se obisnuieste sa-ti aduca unul, spune-i sa-ti aduca doua sau trei de culori diferite. Chiar daca nu reuseste de prima data, lauda-l pentru fiecare culoare identificata si jucati-va astfel de mai multe ori.
I.2."Baloanele buclucase"
Leaga intre ele mai multe baloane si arata-i copilului cum poate sa le miste in diverse directii (in cerc, in lateral, deasupra etc.). Da-i-le si lasa-l sa se joace cu ele cum vrea.
Daca vremea va permite, iesiti afara si jucati-va cu baloanele ca si cum ar fi un zmeu. Nu numai ca va fi distractiv, dar copilul va beneficia si de un mic exercitiu de dezvoltare motrica (atunci cand alearga si misca baloanele in mai multe directii).
I.3."Balonul yo-yo"
Cine a zis ca un balon nu poate fi transformat chiar si in yo-yo? Demonstreaza-i copilului ca poate avea jucarii interesante chiar din materiale foarte simple.
Iata ce trebuie sa faci: ataseaza un balon (dezumflat) de o palnie si umple-l cu boabe de orez, cu seminte mici sau cu bobite de fasole. O alta varianta (in cazul in care vreti sa va jucati afara si este cald) ar fi sa umpli (partial) balonul cu apa.
Dupa ce balonul este umplut, vei innoda partea sa inferioara si il vei strange si mai bine cu ajutorul unui elastic (tip "zgarci"). Ataseaza apoi un alt elastic de primul si repeta procedura de cate ori vrei, astfel incat sa obtii un "yo-yo" pe masura potrivita copilului tau (ia in calcul inaltimea sa). Da-i voie sa se joace cum vrea cu "balonul-yo-yo", intrucat este un bun exercitiu de dezvoltare motrica.
II. Propuneri de jocuri pentru cei mai maricei (de la 4 ani in sus)
II.1. "Baloanele-racheta"
Pentru a obtine un "balon-racheta", veti avea nevoie de: banda adeziva, un balon (de forma alungita), un pai, un carlig de rufe, sfoara.
Leaga sfoara de tavan (de un perete), lasand-o sa atarne pana pe podea. Umfla doua baloane si tine-le alaturi prinzandu-se cu carligul. Lipeste paiul de baloane. Prin pai vei trece sfoara, astfel incat partea deschisa a balonului sa fie pe jos. Tinandu-l de capatul inferior al sforii, dati-i drumul spre tavan.
Puteti organiza chiar o intrecere cu "baloane- racheta". Va fi un joc ideal pentru petreceri, copiii bucurandu-se sa aiba niste baloane cat mai rapide.
II.2."Sparge balonul !"
Este un joc potrivit pentru cat mai multi copii.
Fa rost de cel putin doua baloane colorate pentru fiecare copil si umple-le cu diverse suprize, precum bilute, jucarioare, bombonele etc.
Leaga baloanele intre ele si invita copiii sa le sparga intr-un mod inedit: stand pe ele. Desigur, dupa ce baloanele vor fi sparte, fiecare isi va lua cadourile de acolo.
II.3."Impingem balonul"
Se vor forma doua echipe (sa fie acelasi numar de copii in ambele), ce vor trebui sa-si impinga baloanele de la o linie de start la cea de "finish" si dupa aceea inapoi. Vor face insa niste demersuri speciale pentru a reusi acest lucru: fie vor impinge baloanele cu o rigla sau cu o sfoara, fie cu un ziar sau cu varful unei umbrele. De asemenea, jocul poate deveni si mai complicat daca participantii vor trebui sa alerge in timp ce imping astfel baloanele sau chiar sa se tarasca.
Vor fi castigatori cei care vor realiza cele mai multe si mai complete ture (intre "start" si "finish").
II.4."Maturam balonul"
Ca si jocul de mai sus, si acesta presupune formarea a doua echipe. Fiecare echipa va avea cate un balon si niste tuburi de silicon/ o matura cu care va fi impins balonul (acestea vor fi alese in functie de locatia jocului: afara sau inauntru).
Scopul jocului este ca echipele sa se intreaca intre ele astfel: sa reuseasca sa-si impinga baloanele cu tuburile de silicon/ cu matura, deplasandu-le in fata si in spatele echipei. Echipa ai carei membrii au reusit toti sa faca acest lucru, fara sa-si atinga balonul cu mainile, castiga.
II.5."Matematica si baloanele"
Pentru acest joc de exterior, numai bun pentru a se desfasura intr-o zi de vara, veti avea nevoie de urmatoarele materiale: baloane care se umplu cu apa, cateva numere scrise pe bucatele de hartie, folie protectoare, saculeti umpluti cu boabe, cercuri hoola- hops si un cos de rufe (pentru a cara baloanele cu apa).
Mai intai vor fi pregatite bucatile de hartie cu urmatoarele numere: 7, 9, 10 si 15. Acestea vor fi asezate in cercuri.
Umple cu apa baloanele. Pe ele vei nota operatii matematice simple, care sa fie legate de numerele de pe harti, cum ar fi: "3+4", "15-5" etc..
"Misiunea" copiilor va fi sa realizeze corespondenta dintre numerele de baloane si operatiile de pe hartie, astfel incat sa tinteasca in cercuri, aruncand cu saculetele. Practic, este un joc de familiarizare cu notiuni matematice, dar si de atentie si indemanare.
II.6."Jocul cu baloane ABC"
Ca sa organizati un asemenea joc, veti avea la indemana: 26 de baloane (preferabil albe si rosii), un marker permanent de culoare neagra, cel putin 4 jucatori. Veti parcurge apoi urmatoarele etape:
• Umflati cele 26 de baloane (doar cu aer, nu si cu heliu).
• Scrieti cate o litera din alfabet pe fiecare balon. Copiii se vor aseza in cerc. Luati balonul cu litera "A" si aruncati-l in sus, strigand aceasta litera. Scopul este ca balonul sa fie mentinut cat mai mult in aer.
• Continuati astfel si pentru celelalte litere, avand grija ca baloanele sa nu atinga pamantul.
• Cand unul dintre baloane se va lovi de pamant, cineva se va opri din joc si va spune tot alfabetul. Jocul va fi reluat.
II.7."Povestea de pe balon"
Mai multi copii se vor aseza in cerc. Un balon va trece pe la toti, fiecare trebuind sa deseneze pe el (cu marker-ul) cate ceva (nu mai mult de un lucru). Se va continua astfel pana cand toti participantii vor reusi sa deseneze pe balon, creandu-se un personaj sau o mica scena de poveste.
Cel care a organizat jocul ii va ajuta pe copii sa spuna ce au dorit sa deseneze, incercand sa alcatuiasca o scurta poveste in functie de ce a reprezentat fiecare. Dupa aceea, cineva va spune intreaga poveste, ajutandu-se de intrebarea:"Ce s-a intamplat dupa aceea?"
Surse:
http://almostunschoolers.blogspot.ro/2010/07/balloon-rocket-race.html
http://www.balloonland.com/games/Batting.htm
http://www.education.com/activity/article/alphabet-balloon-game/
http://magnalearning.blogspot.ro/2011/01/toddler-games-with-balloons.html
http://www.notimeforflashcards.com/2013/05/water-balloon-game-math-activity-for-kids.html
http://singlemummy-oneinamillion.blogspot.ro/2010/halloween-party-games.html#sthash.LtaZFY53.dpuf
http://tinkerlab.com/balloon-yo-yo
Surse poze:
http://savingcentbycent.com/
http://3.bp.blogspot.com/
http://media-cache-ec0.pinimg.com/
http://www.toddlebabes.co.uk/
http://furnikidz.com/wp-content/