1. "Ma joc si cant in timp ce fac baie"
Daca esti mamica unui "piticut" (de aproximativ un anisor ), nu uita ca imbaierea este o adevarata experienta senzoriala. Nu este nevoie sa te gandesti la cine stie ce jocuri prin care sa-l faci sa-i placa la spalat, ci este suficient sa-i canti si sa faceti miscari in functie de versuri. De exemplu, invata-l "sa bata" apa cu manutele in timp ce-i spui "splis-splas" sau cum sa faca "lipa-lipa" cand tu ii canti despre ratuste.
Baita poate fi si o mica "lectie" de ritm: invata-l sa bata din palme sau sa-si pocneasca genunchii cu palmutele.
2. "Coaforul din cada"
Chiar si spalatul pe cap se poate transforma intr-o activitate asteptata cu nerabdare de copilul tau. Tot ce ai de facut este sa-i samponezi bine perisorul (foloseste un sampon special pentru bebelusi) si sa i-l "modelezi" in diferite feluri. Un motisor, o mica "creasta", niste "tepi de arici" sau un bretonas "simpatic" il vot incanta pe copil.
Arata-i o oglinda in care sa se poata vedea, invita-l sa-si aleaga cele mai neobisnuite coafuri si astfel ii vei distrage atentia de la "operatiunea" "nesuferitului" spalat pe cap.
3. "Baloane de sapun buclucase"
O spuma de baie colorata, cu arome fructate (ai grija sa alegi una speciala pentru copii sau macar una care sa nu contina parabeni si alti coloranti artificiali), poate transforma imbaierea intr-un joc extrem de simplu si agreabil.
Pe masura ce spuma se imprastie in cada si incep sa se formeze balonase, incepeti sa va intreceti: cine reuseste sa pocneasca mai multe. Puteti incerca si sa luati cateva in palma si sa suflati peste ele. Cine va reusi sa formeze cat mai multe noi baloane, care se ridica in aer, va castiga.
4."Scufundatorul din marea de acasa"
Ca sa-ti ajuti copilul sa se simta mai confortabil atunci cand il speli pe cap, "transforma-l" in "scafandru".
Umple bine cada, foloseste ochelari speciali pentru scufundat, niste "labe" de scafandru, "echipeaza-ti" copilul si indeamna-l sa-si imagineze ca se scufunda in mare, in cautarea celor mai frumosi pesti. Daca ai si niste pestisori de jucarie, joaca va deveni mai frumoasa, iar micutul tau se va bucura de aceasta "experienta". Isi va dori chiar sa o repete, ceea ce-ti va usura si tie munca, iar lui ii va stimula imaginatia.
5."Marionetele prosopele"
Achizitioneaza niste prosopele haioase, ce reprezinta diferite animalute sau personaje. Inventeaza apoi mici "scenete" in care sa-ti implici micutul atunci cand este ora de baita. Lasa-l pe el sa-si aleaga "marioneta" preferata, sa vobeasca cu ea si sa o spele in propria cadita. De asemenea, si "marioneta" il poate spala pe cap, pe fata sau pe corp.
O activitate de acest gen va face ca timpul petrecut la spalat sa fie mai scurt si mai distractiv, ajutandu-l pe copil sa-si dezvolte vocabularul si imaginatia.
6. "Gaseste surpriza din cuburile de gheata"
Daca afara este cald, ia cateva jucarii mici (sa fie cat mai variate: animalute, papusele, bile colorate, forme geometrice din material plastic etc.) sau niste bureti de baie (tot de forme diferite) si scufunda-le in cani de plastic pline cu apa. Pune-le la congelator pana a doua zi. Adu-le in cada plina cu apa calda si invita copilul sa priveasca cum se topesc in apa. Copilul va descoperi cu bucurie ca din ele vor aparea "surprizele", cu care se va putea juca pe toata durata baii. In plus, in cazul in care copilul are mai mult de trei ani si jumatate, se va familiariza si cu un mic "experiment": ce se intampla cu gheata atunci cand ajunge in contact cu apa calda.
7. "La curse"
Fa rost de niste barcute (vaporase) de jucarie si lanseaza-le in cada. Arata-i copilului cum poate sa provoace "valuri" in apa (isi va misca manutele pe sub apa) si organizeaza o mica intrecere: cine poate, in ciuda valurilor, sa-si mentina barcuta pe apa si cine isi va duce barcuta in celalalt capat al cazii, fara sa o rastoarne.
8."Tuburile din cada"
Capacele din plastic si recipientele de la care provin iti vor folosi pentru a confectiona un fel de "tuburi" (pentru a le obtine pune-le cap la cap, bagandu-le una in alta). Gaureste-le apoi in mai multe feluri si puneti-le in cada pregatita pentru baie.
"Tuburile" se vor umple de apa, care va curge din ele. Va puteti intrece pentru a vedea care stropi de apa, rezultati din scurgerea prin gauri, sunt mai "rapizi" si care sunt mai "lenti".
Surse:
http://www.babyzone.com/kids/kids-health-and-safety/toddler-bathtime-games_66469
http://www.everydayfamily.com/top-bath-time-games-for-toddlers/
http://www.parents.com/fun/activities/indoor/8-bathtub-activities/
http://www.whattoexpect.com/first-year/photo-gallery/making-bath-time-fun.aspx#/slide-2