Ce este fimoza?
Fimoza la bebelusi este o micsorare a orificiului preputial in asemenea masura incat face imposibila decalotarea glandului penian. Fimoza impiedica eliminarea secretiilor si face urina sa stagneze in preput, ceea ce conduce la infectie cu macerare locala.
La maturitate, fimoza ingreuneaza raporturile sexuale. Fimoza poate fi congenitala sau poate sa apara la pubertate. Fimoza la bebelusi are cauze fiziologice, dar la adolescenti si adulti apare din cauze patologice. In unele cazuri, fimoza apare ca efect secundar al unei boli (diabet, infectie, tumori ale penisului).
Cauzele si simptomele fimozei la bebelusi
Exista doua forme de fimoza: cea fiziologica si cea patologica. Fimoza de natura fiziologica se manifesta la bebelusi si baietii mici, a caror dezvoltare normala implica separarea incompleta a preputului de glandul penian. Pe de alta parte fimoza patologica se manifesta doar in cazul copiilor mai mari sau a adultilor si poate avea diferite grade de severitate. La inceput, fimoza nu ii provoaca dureri bebelusului.
Cauzele care duc la aparitia fimozei sunt: incapacitatea preputului de a se dezvolta odata cu glandul penian; balanita (inflamatie a mucoasei glandului penisului datorata unor paraziti, microbi, traume mecanice sau chiar igienei precare); malformatii datorate anumitor traume sau leziuni; anumite afectiuni ale organelor genitale.
Din cauza incapacitatii de retractare totala a preputului si, ca urmare, a imposibilitatii de a curata zona glandului penian in mod corespunzator, exista riscul dezvoltarii unor infectii locale.
In general, aceste infectii prezinta simptome precum: umflaturi, pete rosii, scurgeri anormale, precum si dureri si sensibilitate a glandului penian. Mai mult decat atat, in cazuri destul de rare, daca preputul este atat de stramt in jurul glandului penian, aceasta situatie poate duce la senzatii de durere in timpul urinarii.
Tratamentul fimozei la bebelusi
Atunci cand fimoza la bebelusi nu este foarte grava, se poate largi inelul preputial prin manevre blande si repetate de decalotare, dupa ce s-a efectuat in prealabil o igiena riguroasa. In cazurile mai grave, este esentiala largirea chirurgicala a inelului preputial, iar uneori o posthectomie (ablatia preputului). Medicii recomanda parintilor sa nu incerce sa faca niciun fel de manevre fara sa fie instruiti de medicul pediatru. In general, mamicile de baieti sunt invatate cum sa realizeze manevrele de decalotare inca dinainte de parasirea maternitatii. Daca tu nu ai fost instruita de personalul medical, este bine sa discuti acest lucru cu medicul bebelusului tau si el iti va spune daca este cazul sau nu sa inveti astfel de manevre si daca da, iti va arata ce si cum sa faci.
Sfaturi pentru mamici
• Mamica este prima care isi poate da seama daca baietelul ei sufera de fimoza sau nu. La fiecare baita, trebuie sa privesti atent organele genitale ale micutului si sa incerci, cu blandete, decalotarea penisului. In cazul in care nu reusesti la prima sau a doua incercare, trebuie sa te adresezi imediat medicului pediatru. Fimoza nu prezinta alte semne care sa poata fi observate decat imposibilitatea decalotarii.
• Nu manevra brutal penisul bebelusului tau. O manevra efectuata fortat sau prea dur poate avea consecinte neplacute: in caz de decalotare fortata o fimoza se poate agrava prin producere unei rani care va dezvolta tesut cicatriceal, ceea ce va conduce la parafimoza (strangularea bazei glandului cu un inel cicatriceal mai stramt decat era la inceput.)
• Nu amana consultul medical de specialitate, deoarece, in timp, intre gland si piele se acumuleaza secretii si mizerie, zona se va irita si bebelusul va simti un disconfort destul de neplacut. Daca vei astepta pana dupa varsta de 6 luni, pot aparea iritatii locale si acumulari care pot duce la infectii grave.
• Cu cat decalotarea va fi facuta mai devreme, cu atat vei evita riscul aparitiei unor complicatii, iar senzatia de durere provocata de manevra va fi mai mica, iar bebelusul va uita mai repede aceasta neplacere.