Asistenta si obstetricianul te vor intelege daca le vei zice ca vrei sa stai singura o ora doua sa stai cu copilasul tau imediat dupa ce acesta s-a nascut. Sunt niste momente intime, delicate, in care incerci poate cea mai frumoasa si puternica apropiere din viata ta.
Pentru a verifica si proteja sanatatea bebelusului, trebuie sa ii faci cateva teste. Unele teste sunt optionale iar altele specifice doar unor bebelusi. Cele mai importante sunt: scorul Apgar, profilaxia oftalmiei, vaccinul cu vitamina K, vaccinul contra hepatitei B, testarea glicemiei, screeningul fenilcetonuriei sau testul Guthrie.
Scorul Apgar
Scorul Apgar este cel mai comun test pentru nou-nascuti. Cu ajutorul a doua cronometre se masoara bataile inimii micutului, ritmicitatea respiratiei, reflexele, tonusul muscular si culoarea pielii. Dupa intervalele celor doua cronometre, se acorda un scor, intre 0 si 2 pentu fiecare categorie. Scorurile se aduna si rezultatul final va fi de regula o cifra cuprinsa intre 7 si 9, pentru un bebelus sanatos.
Screeningul fenilcetonuriei
Screeningul fenilcetonuriei este prmul test care i se face bebelusului prin care se masoara nivelul de fenilanina. Cu acest test se pot depista boli care se pot agrava in timp ca hipertiroidia congenitala, fibroza chistica sau hiperplazia congenitala a glandelor renale.
Profilaxia oftalmiei
Pentru a verifica profilaxia oftalmiei, se ung ochisorii bebelusului cu un unguent antibacterian cum ar fi eritromicina sau tetraciclina, pentru a putea lupta impotriva unor infectii ale mamei cum ar fi gonoreea sau chlamidia.
Vaccinul cu vitamina K
Nou-nascutii au un nivel scazut de vitamina K in organism, vitamina responsabila de coagularea sangelui, de aceea acest vaccin e necesar tututor bebelusilor. Vaccinul ajuta si la prevenirea hemoragiilor nou-nascutului.
Testele specifice: al glicemiei si cel impotriva hepatitei C
Testarea glicemiei nu se face decat in anumite cazuri: atunci cand copilul e prea micut sau prea mare, cand mama are diabet sau cand bebelusul da semne ca ar avea un deficit de zahar in sange prin tremuraturi.
Testul impotriva hepatitei C este de asemenea recomandat in principal bebelusilor ale caror mame au deja virusul. Acesta trebuie facut de ateva ori pe parcursul a cateva luni. Copilul care nu are mama infectata cu virusul hepatic poate sa inceapa seria de vaccinuri imediat dupa nastere sau dupa o luna, doua de la nastere.
Incepe cunoasterea copilului tau prin cunoasterea sanatatii lui
Este foarte important sa stii cat mai multe despre aceste teste, de ce se fac si care ar fi lucrurile de care trebuie sa tii cont in continuare pentru ca bebelusul sa nu contacteze vreo boala sau infectie. Discuta cu doctorul, informeaza-te si asigura-te ca, astfel, impreuna cu partenerul tau, puneti inceput bun cunoasterii si educarii copilului vostru.