Tabel cu kilogramele la bebeluși

Tabel cu kilogramele la bebeluși

Irina Olteanu - Redactor Senior

Toți proaspeții părinți sunt îngrijorați cu privire la faptul dacă bebelușul lor acumulează suficient de mult în greutate. Vei afla în acest articol informații detaliate pentru fiecare lună din primul an de viață, precum și alimentele recomandate.

Informații despre greutatea bebelușilor

O greșeală frecventă în rândul părinților constă în comparația propriului copil cu alții de aceeași vârstă. Adevărul este că nu există un standard de greutate, fiecare copil dezvoltându-se în ritm propriu. Un rol semnificativ în acest sens este reprezentat de alimentația primită de copil, respectiv dacă este alăptat sau hrănit cu lapte praf. Teoretic, până la vârsta de 6 luni majoritatea copiilor și-au dublat greutatea de la naștere. La fiecare consultație medicul pediatru va cântări și va măsura copilul și îți va spune dacă greutatea și înălțimea lui evoluează corespunzător (în baza unui grafic de creștere). În cazul copiilor născuți prematur, pentru calculul corect al greutății se folosește vârsta gestațională (nu cea de la naștere).

Nu uita de faptul că mulți bebeluși sănătoși trec prin scurte perioade în care încetează să crească în greutate sau chiar slăbesc; medicul are motive de îngrijorare în acest sens doar dacă copilul nu crește în greutate de la un consult medical la altul. De asemenea, poziționarea copilului pe o curbă ponderală dintr-un grafic de creștere este esențială în stabilirea greutății adecvate vârstei.

 

tabel greutate la bebelusi

 

Greutatea la bebeluși - ghid pe vârste

Nou-născut (1-4 săptămâni) - bebelușul tău este acum mai sensibil ca oricând. Conform expertului în parenting Michelle LaRowe, nu trebuie să te îngrijorezi dacă micuțul tău pierde câteva sute de grame imediat după naștere, scăderea fiziologică în greutate reprezintă un aspect normal pentru majoritatea nou-născuților. Va recupera această greutate în decurs de 10-12 zile. Bebelușul trebuie să mănânce: lapte de sân sau lapte praf; trebuie să apelezi la un consult medical dacă bebelușul pare alergic sau prezintă reacții adverse deoarece poate fi rezultatul unui aliment consumat sau al tipului de lapte praf folosit.

1 lună - începând de la această vârstă și până la vârsta de 6 luni copilul va crește 2,5 cm pe lună și va acumula 140-200 g pe săptămână. Dacă hrănirea decurge corespunzător, se va observa câștigul ponderal. Bebelușul trebuie să mănânce: lapte de sân sau lapte praf; orele de masă sunt imprevizibile și este imposibil de determinat cantitatea care trebuie consumată la fiecare masă. La această vârstă copilul trebuie hrănit de 8-12 ori pe zi sau chiar la fiecare 2-3 ore.

2 luni - bebelușul câștigă treptat în greutate în fiecare săptămână. Dacă ești îngrijorată, discută cu un consultant în alăptare sau cu medicul pediatru; este posibil ca cel mic să nu sugă corect sau să nu ai suficient lapte. Bebelușul trebuie să mănânce: lapte de sân sau lapte praf; nu încerca să introduci în alimentația sa alimente solide până la cel puțin 4 luni și de preferat 6 luni deoarece poți cauza probleme digestive copilului.

3 luni - la această vârstă bebelușul trece de la 270 g pe săptămână la mai puțin de 210 g, ceea ce înseamnă că va câștiga în medie 900 g în această lună și în fiecare din lunile următoare până la vârsta de 7 luni. Bebelușul trebuie să mănânce: lapte de sân sau lapte praf. Hrănirea sa nu va mai fi la fel de frecventă, ci se va reduce la 5-8 mese pe zi, bebelușii alăptați fiind hrăniți mai des decât cei care primesc lapte praf. Copilul continuă să se trezească noaptea, dar nu atât de des.

4 luni - la finalul acestei luni mulți bebeluși dau semne că sunt pregătiți pentru diversificare. Urmărește dacă își poate susține capul, dacă poate sta în șezut când are spatele sprijint și dacă arată vreun interes pentru ceea ce mănânci. Diversificarea este o etapă delicată și nu trebuie forțată. Bebelușul trebuie să mănânce: lapte de sân sau lapte praf; OMS recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, prin urmare încearcă să amâni alimentele solide (cu excepția situației în care bebelușul pare înfometat).

5 luni - bebelușul trebuie să-și dubleze greutatea de la naștere până acum. Discută cu medicul pediatru pentru a te asigura că nu este expus riscului de subponderabilitate. Bebelușul trebuie să mănânce: lapte de sân sau lapte praf și uneori alimente solide, dacă medicul consimte. Nu există reguli clare cu privire la alimentele pe care le introduci, însă este de preferat să fie piure sau cereale de bebeluș cu consistență moale (dacă nu pare interesat de mâncare, încearcă din nou peste o săpătămână).

6 luni - începând de acum, bebelușul crește 1,5 cm pe lună și 85 g- 140 g pe săptămână. Bebelușul trebuie să mănânce lapte de sân sau praf și alimente solide. Acum este momentul optim, dacă nu le-ai introdus până acum; așteaptă 3 zile între fiecare aliment nou pentru a verifica apariția unei reacții alergice (diaree sau urticarie). Reține că un bebeluș trebuie expus de până la 10 ori la un aliment până decide dacă îi place sau nu

7 luni - greutatea sa crește constant cu 900 g pe lună (dacă acumulează mai mult de 2,7 kg pe lună consultă medicul). Bebelușul trebuie să mănânce: lapte de sân și lapte praf, carne fadă, legume și fructe. Nu te teme să îi condimentezi mâncarea.

8 luni - bebelușul trebuie să acumuleze greutate suplimentară pentru a-și tripla greutatea de la naștere până la 1 an. Bebelușul trebuie să mănânce: lapte de sân sau lapte praf, piureuri mai groase și alimente care pot fi apucate în mână. Poți încerca să îi oferi omletă sau bucățele mici de paste, chiftele, brânză și fructe coapte.

9 luni - pentru a menține câștigul ponderal, oferă bebelușului o gustare între micul dejun și prânz și apoi între prânz și cină. Bebelușul trebuie să mănânce: lapte de sân sau lapte praf, piureuri mai groase și alimente care pot fi apucate între degete. Îi poți oferi ce mănânci tu, atâta timp cât nu prezintă pericol de sufocare (sau adaos de sare și zahăr).

10 luni - bebelușul se va putea târî prin bucătărie și își va dori să încerce să se ridice în picioare, ceea ce presupune un consum de calorii; câștigul ponderal va încetini. Bebelușul trebuie să mănânce: alimente care se apucă între degete și încearcă să îi oferi legume verzi, bucăți de fructe precum mere. Continuă să bea lapte de sân sau praf.

11- 12 luni - până la aniversarea primului an de viață, copilul își va fi triplat greutatea de la naștere și va păși într-o nouă etapă din viață

Citește șiGreutatea la copii si inaltimea - Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 3 ani 

Surse:

www.parents.com; www.babycenter.com; www.mayoclinic.org

Articolul urmator
Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți
Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi
    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi

    Toți bebelușii sunt adorabili, însă unii dintre ei reușesc să ne amuze prin felul în care arată. Fie că seamănă izbitor cu anumite celebrități, fie că fac niște...

    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează
    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează

    Fără păr sau dinți și cu o privire morocănoasă. Abia s-au născut, dar arată de parcă ar fi pe cale să ne dea sfaturi de viață sau să înceapă fiecare frază cu „pe...

    Soacra mea ne spionează în dormitor prin monitorul pentru bebeluși
    Soacra mea ne spionează în dormitor prin monitorul pentru bebeluși

    Relația cu socrii poate fi una destul de tensionată, mai ales atunci când aceștia sunt băgăcioși și vor să fie la curent cu tot ce se întâmplă în familia ta....

    „Am trei copii, dar nu sunt reali”. Obsesia unei femei pentru păpușile bebeluși a aprins spiritele în mediul online
    „Am trei copii, dar nu sunt reali”. Obsesia unei femei pentru păpușile bebeluși a aprins spiritele în mediul online

    O femeie a ajuns celebră pe TikTok după ce a dezvăluit colecția ei de... bebeluși! Nu bebeluși în carne și oase, desigur, ci păpuși! Ea recunoaște că hobby-ul său,...

    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf
    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf

    Poliția locală a Sectorului 6 din București a amendat mai multe femei care cerșeau pe stradă, spunând că au nevoie de lapte praf pentru bebelușii lor. În realitate,...

    © 2025 Qbebe