Stagnarea in greutate a bebelusului

Stagnarea in greutate a bebelusului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Desi nu toate situatiile de stagnare in greutate constituie motive de ingrijorare, sunt cazuri in care acestea ascund probleme grave de sanatate care necesita tratament specializat. Cum poate fi diagnosticata stagnarea in greutate la bebelusi, cum poate fi tratata si, mai ales, cum poate fi identificata de parinti veti afla in articolul urmator.

Aspecte importante

Desi este recunoscuta in practica de mai mult de un secol, stagnarea in greutate nu dispune de o definitie exacta, partial datorita faptului ca descrie mai degraba o afectiune si nu o boala. In principiu, este vorba de copii care nu primesc sau nu sunt capabili sa primeasca/retina/utilizeze caloriile necesare cresterii in greutate. In primii ani de viata, majoritatea copiilor cresc in greutate si se dezvolta destul de rapid, intr-un ritm mult mai alert decat in anii urmatori; insa, unii dintre ei nu reusesc sa se incadreze in tiparele/standardele normale de dezvoltare. In acest sens, este extrem de important sa subliniem faptul ca aceste asa-zise standarde nu trebuie generalizate si trebuie urmarita evolutia copilului in ansamblu, pe o durata de mai multe luni, apeland la un grafic de crestere personalizat si la sfatul medicului specialist. Cand totusi copilul intr-adevar stagneaza in greutate, nu se observa nicio crestere in greutate, deseori insotita si de o dezvoltare defectuoasa in inaltime; diagnosticarea si tratarea se vor baza pe identificarea problemei ascunse, respectiv reintroducerea copilului intr-un tipar normal de dezvoltare, pentru ca stagnarea in greutate reprezinta efectul si nu cauza.

Trebuie sa retineti ca dupa primele zile de la nastere, este perfect normala o usoara scadere in greutate a bebelusului (pana la 10%), care va fi recuperata rapid si ca, niciun copil nu prezinta o evolutie constanta in aceasta privinta. Astfel, rata de crestere a celui mic se poate intensifica/reduce si uneori chiar se poate opri temporar, de exemplu in perioadele de boala/convalescenta, de aceea, din nou, trebuie sa urmariti evolutia in ansamblu si nu pe o perioada scurta de timp. Ca regula generala, se considera ca bebelusii trebuie sa-si dubleze greutatea de la nastere pana la varsta de 4 luni si sa o tripleze pana la 1 an, insa uneori nu se stagnareintampla acest lucru. De asemenea, trebuie subliniata importanta detinuta de primii ani de viata in dezvoltarea fizica si mentala a unui copil deoarece creierul sau creste in primul an la fel de mult cat in restul vietii, iar o nutritie defectuoasa poate presupune efecte iremediabile asupra sa.

In cazul in care stagnarea in greutate persista, copiii malnutriti pot deveni dezinteresati de mediu, evita contactul vizual, devin irascibili, nu vor ajunge la anumite etape in dezvoltare cum sunt statul in picioare, mersul si vorbitul la varsta obisnuita.

Citeste si:
Greutatea bebelusului si inaltimea - Grafic de crestere in primii 7 ani  
Graficul de crestere a bebelusului prematur 
Tabelul de dezvoltare a bebelusului de la 0 la 3 ani  
Malnutritia la copii 

Cauze

Exista atat de multe cauze posibile pentru care poate aparea stagnarea in greutate, incat medicul va petrece luni intregi efectuand teste si studii asupra alimentatiei, istoricului medical, nivelului de activitate si de stres inainte de a identifica problema. De aceea, in general se porneste de la premisa ca fie bebelusul nu mananca bine, fie nu absoarbe/foloseste bine nutrimentele. Iata si motivele luate in considerare pentru acestea:

- probleme cu hranirea/alimentatia: bebelusul oboseste repetat si adoarme inainte de a primi suficient lapte, nu dispune de un reflex de supt prin urmare nu primeste destula hrana, palatul/buza despicata afecteaza hranirea (sunt necesare tetine/sticle speciale), o limba anormala interfereaza in special cu alaptarea la san, o preparare incorecta a formulei de lapte praf, o rutina de alaptare/hranire defectuoasa/prea stricta (nu la cerere) sau in cazuri rare insuficienta/blocarea laptelui matern. Trebuie sa stiti in acest sens ca o treime din laptele matern este deja disponibil pentru copil, iar cand incepeti alaptarea oxitocina eliberata va stimula si curgerea restului de lapte care are mai multe calorii (veti stii ca se intampla acest lucru deoarece laptele tasneste si simtiti furnicaturi in mameloane). Daca sunteti stresate sau aveti dureri, acest rest de lapte nu va curge, iar bebelusul nu se va ingrasa corespunzator; este indicat sa incurajati acest reflex prin identificarea unui loc de alaptare relaxant. Probleme cu hranirea, respectiv cu cresterea in greutate pot aparea si in cazul bebelusilor nascuti prematur. De obicei, problemele asociate hranirii tin de: un consum inadecvat de calorii sau de combinative potrivita de proteine, grasimi si carbohidrati, neasimilarea unei cantitati adecvate de nutrimente, un necesar mai mare de calorii decat este normal.

- Probleme de sanatate: gastrointestinale cum sunt diaree/varsaturi (persistente - interfereaza cu abilitatea corpului stagnarede a pastra nutrimente si calorii din mancare), reflux gastro-esofagian (esofagul este iritat iar copilul refuza hrana din cauza durerii), infectii (bucale, ale gatului, paraziti, infectii ale tractului urinar, tuberculoza etc.), intoleranta la lactoza/alergie la lapte, in cazuri rare poate fi vorba de fibroza chistica, boala celiaca, boala hepatica cronica (acestea trei sunt tulburari de malabsorbtie - abilitatea corpului de a asimila nutrimentele este limitata), neurologice - probleme ale sistemului nervos cum este paralizia cerebrala, cromozomiale - sindromul Down, boala cardiaca, anemie, tulburare endocrina sau metabolica (deficienta a hormonului de crestere). In oricare din aceste situatii, este esential sa interveniti cat mai timpuriu; orice afectiune solicita suplimentar organismul si il determina sa utilizeze nutrimentele rapid, care necesita calorii suplimentare.

- Alte cauze: in perioadele de boala, corpul necesita mai multe calorii si nutrimente (poate fi afectat si apetitul bebelusului); daca suferiti de depresie postpartum sau aveti in ingrijire si alti copii si nu puteti acorda atentia necesara bebelusului; daca cel mic se confrunta cu probleme de tip familial (divort, mutare, deces, nou membru al familiei etc.). Mai sunt intalnite si situatii in care parintii restrictioneaza intentionat aportul caloric al copilului de teama ingrasarii sau il fortaza la o dieta similara lor; chiar pot omite sa-l hraneasca din cauza diverselor distractii din casa, lipsa de interes conducand la neglijenta (uneori poate fi vorba de saracie-inabiliatea de a oferi o alimentative adecvata)

Pot fi intalnite si situatii in care medicii nu reusesc sa identifice cauza exacta (idiopatica). In trecut stagnarea in greutate era clasificata (in functie de cauza) fie organica (o cauza medicala), fie anorganica (o cauza asociata parintilor/ingrijitorilor), insa in prezent o asemenea distinctie este dificil de realizat deoarece deseori se intrepatrund (de exemplu un bebelus cu reflux refuza sa manance si devine suparat, iar ingrijitorul sau incapabil sa-i ofere cantitati adecvate de hrana).

Diagnostic

Dupa cum am mentionat, multi bebelusi se confrunta cu perioade scurte de stagnare in greutate sau chiar o usoara scadere, insa daca timp de 3 luni consecutive se observa acest lucru, specialistii intervin. In primul rand, se apeleaza la grafice de crestere (diferentiate pentru fete/baieti) in care sunt incluse greutatea, inaltimea, dar si circumferinta craniana, masurate la fiecare vizita medicala; in cazul in care nu se incadreaza in mediile deja cunoscute, se va monitoriza evolutia bebelusului. Alaturi de istoric medical si program de hranire, medicul va intreprinde si o examinare fizica detaliala (se pot identifica astfel si eventuale carente vitaminice), recomandand eventual o hemoleucograma completa, test al urinei si/sau al scaunului si mai multe teste ale substantelor din sange si electroliti (pot fi necesare si teste sau investigatii suplimentare, cand diverse afectiuni sunt suspectate; poate fi indicat consultul unui gastroenterolog, nutritionist sau specialist in alaptare). Uneori radiografiile sunt utile deoarece disting intre o statura genetica mica si o intarziere constitutionala in dezvoltare.

Pentru a determina daca stagnarebebelusul primeste suficienta hrana, medicul va realiza o verificare a aportului de calorii, solicitand meniul zilnic al copilului sau chiar urmarindu-va cum procedati pentru a-l alapta/hrani (verifica daca maxilarul functioneaza corect si daca exista probleme cu suptul); pot fi identificate prin discutie si eventuale probleme acasa (neglijenta, saracie, stres, dificultati in hranire). Trebuie sa mentionati daca cel mic evita anumite alimente, a experimentat diverse simptome (diaree, varsaturi), consuma lichide in exces, are regim vegetarian/vegan.

In cazul in care bebelusul atinge pragurile de dezvoltare la timp, relationeaza bine si pare sanatos si fericit, de obicei nu exista motive de ingrijorare. Un diagnostic de stagnare in greutate este apreciat in functie de urmatoarele criterii concrete: scadere sub percentila a treia din graficul de crestere, o greutate cu sub 20% din greutatea ideala raportata la inaltime, o scadere cu doua sau mai multe percentile pe graficul de crestere de la ultima verificare. Retineti ca bebelusii prematuri sunt expusi la un risc mai mare de a stagna in greutate in comparatie cu cei nascuti la termen, iar medicii vor apela la asa-numita varsta corectata pentru un diagnostic corect.

Citeste si:

Cum iti dai seama daca bebe are o greutate normala? 

Greutatea ideala la copil 

Tratament

Uneori solutia de tratament este simpla, iar alteori necesita o intreaga echipa de medici care sa intervina; sunt cazuri cand este necesar chiar tratamentul parintilor/ingrijitorilor cand ei reprezinta cauza problemei (cum se intampla in cazul depresiei). De exemplu, un specialist in alaptare va poate indruma pentru a deprinde o rutina de alaptare potrivita, un terapeut ocupational/de vorbire poate contribui la comportamente de hranire de succes si poate remedia diverse probleme de supt/inghitire (dispun de expertiza in controlul muscular implicat in hranire). Deoarece pot fi asociate si diverse probleme de sanatate, poate fi necesara si interventia unui: cardiolog, neurolog, gastroenterolog, alergolog. Daca problemele de hranire sunt cauzate de actiunile parintilor/ingrijitorilor, un asistent social sau un psiholog pot interveni in mediul de acasa si oferi sprijin.

De obicei, in cazurile de nutritie defectuoasa tratamentul consta intr-un aport caloric crescut prin alimente/lapte praf bogate in calorii (branza, iaurt, inghetata, budinca, oua, avocado, produse cu cereale integrale, prajituri, piure de cartofi, fainoase - in functie de varsta; de retinut ca alimentele solide trebuie oferite inaintea celor lichide la masa) si bineinteles o rutina adecvata de alaptare (la cerere, pozitie corecta la san etc.); uneori medicii recomanda suplimentarea alaptarii la san cu lapte praf si/sau suplimente multivitaminice. Sunt importante si pozitia copilului in timpul mesei, atmosfera, precum si distractiile din timpul sau (televizor, muzica etc.); pentru copiii la care s-a inceput diversificarea trebuie limitat aportul de lapte/sucuri (dace este excesiv). Nu va descurajati daca cel mic refuza un nou aliment, pot fi necesare pana la 10 incercari; nu pedepsiti copilul daca nu mananca, insa incurajati-l cand o face.

Cazurile mai grave de stagnare in greutate impun hranirea prin perfuzie sau tuburi speciale nazo-gastrice (hrana lichida oferita de obicei in timpul noptii pentru a nu interfera cu activitatile zilnice sau a limita apetitul in timpul zilei) si monitorizarea copilului, chiar si a ingrijitorului sau (tehnica de hranire si mod de interactiune cu copilul in timpul hranirii). Durata tratamentului variaza de la un caz la altul, cresterea in greutate necesitand un timp de cateva luni pentru a fi stagnareobservabila; in situatiile in care este vorba de o afectiune cronica, este necesara o monitorizare periodica si un tratament chiar pe intreaga perioada a vietii.

Cum stiti daca copilul se hraneste suficient

Daca bebelusul este mai mic de 3 luni si il alaptati exclusiv la san urmariti daca:

- are 6-8 scutece reutilizabile ude sau 5-6 scutece de unica folosinta pe zi
- are mai multe scaune de culoare mustarului pe zi in prima luna, iar ulterior se poate reduce frecventa lor sau chiar pot lipsi o zi-doua
- cand se hraneste, ii puteti vedea maxilarul miscandu-se si sugand sau chiar il puteti auzi inghitind
- sanii se simt mai moi dupa alaptare
- ia in greutate 30 g pe zi in primele 3 luni, iar apoi aproximativ 14-17 g pe zi pana la 6 luni, 11 g pe zi intre 6-9 luni si 8-11 g pe zi intre 9-12 luni. De asemenea, bebelusul se hraneste de 8-12 ori in decurs de 24 ore in primele saptamani, pana la 2-3 luni are aproximativ 6-8 mese (dar creste si cantitatea de hrana), iar la 4 luni aproximativ 890 ml pe zi sunt considerati suficienti. Retineti ca cei mici nu trebuie cantariti zilnic si trebuie utilizat acelasi cantar pentru o precizie sporita.

In cazul in care bebelusul adoarme in timpul alaptarii ii puteti gadila usor talpile, dezbraca, schimba scutecul inainte sau in timpul hranirii, angaja intr-o joaca linistita, aseza in pozitie verticala pentru a ragai sau pentru a schimba sanul. Cand alaptarea nu se doveste prea eficienta, nu este obligatoriu sa apelati la lapte praf, deoarece exista consultanti in alaptare care va pot indruma. Exista si o serie de metode ce pot spori cantitatea de lapte, insa nu toate dispun de eficacitate garantata.

De retinut

Faptul ca bebelusul sufera de o stagnare in greutate, nu inseamna neaparat ca acesta va fi mai mic decat ar trebui; acest lucru depinde de existenta unei afectiuni ascunse, eventual cronice. Cresterea in greutate incetineste de obicei inainte de a incetini/a se opri cresterea in inaltime. Nu uitati ca bebelusii hraniti la san si cei hraniti cu lapte formula cresc in ritmuri diferite si ca ereditatea joaca un rol important (daca voi si/sau partenerii sunteti slabi si copiii vor fi la fel). Nu neglijati insa o stagnare in greutate constanta si apelati la medic pentru a verifica daca cel mic evolueaza corespunzator. Subalimentatia poate avea o serie de complicatii, cum sunt un sistem imunitar slabit (risc crescut de infectii necesitand tehnici de prevenire sporite - spalat pe maini, evitarea expunerii la persoane bolnave), crestere defectuoasa sau chiar dificultati in invatare (de obicei apar la copii subnutriti o perioada lunga de timp). Au fost identificati si o serie de factori antenatali care pot conduce la aceasta problema cum sunt: restrictia intrauterina de crestere, infectie prenatala, expunerea la anumite medicamente/toxine in timpul sarcinii (alcool, tutun, medicamente anticonvulsive).

Doamna doctor Anamaria Iulian, specialist in nutritie comportamentala si tratamentul obezitatii infantile, medicnutritionistul copiilor, ne ofera urmatoarele informatii: 

"In general, stagnarea in greutate a nou nascutului nu este un lucru normal, de aceea mama trebuie sa se adreseze unui pediatru. Sugarul trebuie sa ia in greutate in medie 750 g in fiecare luna in primele 4 luni, ulterior 500 g lunar in urmatoarele 4 luni, iar in ultimele luni din primul an de viata cate 250 gr pe luna. Stagnarea in greutate in primul an de viata trebuie investigata medical, dar aceasta nu inseamna ca mamica va cantari copilul in fiecare zi, facand din asta o „obsesie" cu tema data.

Cauzele stagnerii ponderale pot fi multiple de la cele medicale cum ar fi intoleranta la lactoza sau la proteinele din laptele de vaca pana la cele de mediu socio-familial: deficiente de ingrijire, mediu social precar, spitalizari repetate.

Daca pediatrul nu descopera o cauza organica pentru a explica stagnarea ponderala a bebelusului, va insista asupra calitatii alimentatiei pe care trebuie sa o primeasca bebelusul si mai ales asupra diversificarii alimentatiei bebelusului. Daca diversificarea s-a facut incorect, cu produse zaharate sau cu abundenta de fructe dulci sau sucuri de fructe dulci, este posibil ca gustul copilului sa fie setat pe dulce si acesta sa refuze sistematic legumele sau carnea. Din cauza acestor motive, diversificarea se face sub atenta supraveghere a pediatrului al carui rol va fi in permanenta si de incurajare a tinerei mamici, stiut fiind faptul ca un atasament insecurizant al fatului, o mama nesigura, anxioasa, stresata poate influenta negativ comportamentul alimentar al bebelusului ei."

Multumim doamnei doctor Anamaria Iulian pentru informatiile oferite.

Surse:

http://kidshealth.org; www.babycenter.com; www.babycentre.co.uk; www.patient.co.uk; www.uptodate.com

Articolul urmator
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului
    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului

    Faptul că între copii și animalele de companie se construiesc relații cu totul speciale nu mai este demult o surpriză. De aceea, nu lipsesc nici dovezile de afecțiune dintre ei,...

    O mamă i-a pus bijuterii de gangster bebelușului ei și internetul a explodat
    O mamă i-a pus bijuterii de gangster bebelușului ei și internetul a explodat

    Alegerea hainelor potrivite pentru un nou-născut îi poate pune în dificultate pe proaspeții părinți. Nu și pe această mămică de peste Ocean, care a stârnit...

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol
    O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol

    O mamă de peste hotare avertizează că orice simptom neobișnuit care apare în timpul sarcinii ar trebui tratat cu seriozitate. În cazul ei, a fost vorba despre o...

    De ce am gonit-o pe verișoara mea de la înmormântarea bebelușului meu
    De ce am gonit-o pe verișoara mea de la înmormântarea bebelușului meu

    Nu există durere mai mare pentru un părinte decât cea a pierderii unui copil. O femeie de peste Ocean povestește, într-o postare pe Reddit, că fiica ei a murit subit în...

    Am pus camere de filmat în camera bebelușului pentru că aveam impresia că aud zgomote ciudate. Ce am descoperit din imagini
    Am pus camere de filmat în camera bebelușului pentru că aveam impresia că aud zgomote ciudate. Ce am descoperit din imagini

    O cameră de filmat montată în camera bebelușului este mai mult decât o necesitate în societatea modernă actuală. Părinții, preocupați de bunăstarea și liniștea...

    Mi-am dat seama că sunt însărcinată când m-am așezat pe toaletă și am văzut piciorul bebelușului meu
    Mi-am dat seama că sunt însărcinată când m-am așezat pe toaletă și am văzut piciorul bebelușului meu

    Orice sarcină surprinde viitoarea mamă într-un mod plăcut. Ce se întâmplă când sarcina este o reală surpriză și este descoperită în momentul...

    © 2025 Qbebe