Ce este hernia ombilicala?
Hernia ombilicala este o proeminenta in continut abdominal, care trece prin peretele abdominal spre ombilic (buric). Cele mai multe hernii ombilicale sunt malformatii congenitale (aparute la nastere). Aceasta afectiune este considerata a fi un "defect" de inchidere a ombilicului.
Bebelusul cu hernie ombilicala va prezenta o umflatura in zona buricului, in special atunci cand plange sau tuseste. Asta nu inseamna ca va trebui impiedicat sa planga sau sa tuseasca. Cu alte cuvinte, plansul sau tusea nu vor inrautati situatia (hernia nu se mareste si nici nu se sparge). Umflatura moale, provocata de hernia ombilicala, este acoperita cu tesut subcutanat si piele.
Definitia herniei ombilicale
Hernia, ca termen general, defineste iesirea partiala sau totala a unui organ din cavitatea sa de origine. Hernia ombilicala apare cand o parte a intestinului iese spre buricelul copilului printr-un punct slab al muschilor abdominali.
Hernia ombilicala la bebelusi – descriere
In perioada de dezvoltare a fatului, atunci cand bebe se afla in burtica, intestinele cresc mai repede decat cavitatea abdominala si pentru o perioada vor sta intr-un sac. In mod normal, intestinele revin la locul lor si cavitatea abdominala se inchide complet inainte de nastere. Exista cazuri in care peretele abdominal nu se inchide perfect, iar orificiul prin care cordonul ombilical traverseaza muschii abdominali, in perioada fetala, ramane deschis si provoaca hernia ombilicala la nastere sau mai tarziu.
Acest defect congenital apare mai des la copiii nascuti prematur si la cei care au o greutate mica la nastere. Se pare ca hernia ombilicala este mai frecventa la fete decat la baieti.
Tusea, plansul sau incordarea maresc aparent umflatura, in sensul ca aceasta devine mai vizibila, insa hernia nu se sparge si digestia nu este afectata. Cand bebelusul plange, o mica parte a intestinelor sunt impinse si patrund prin orificiul ombilical, care se umfla si hernia devine vizibila.
De obicei, "defectul" din peretele abdominal se inchide de la sine. Cand orificiul prin care cordonul ombilical traverseza muschii abdominali este mic, proeminenta provocata de hernie nu este mai mare decat un bob de mazare si se inchide in cateva saptamani, cel mult cateva luni. Daca orificiul este mare, perioada de inchidere este mai mare – luni sau chiar ani. In acest caz, si proeminenta herniei este mai mare – cam cat o cireasa.
Hernia ombilicala la bebelusi – diagnostic
Daca bebelusul are o umflatura in zona buricului, ar fi bine sa fie dus la medicul pediatru pentru diagnostic. In cazul in care bebelusul pare sa aiba dureri, incepe sa vomite sau umflatura este vizibila permanent sau se decoloreaza, vizita la medic trebuie sa fie facuta de urgenta.
In mod normal, diagnosticul de hernie ombilicala este dat de medic dupa o simpla examinare fizica. Doar in cazul in care apar complicatii poate fi nevoie de radiografie sau teste de sange.
Hernia ombilicala la bebelusi – tratament
Nu este cazul de panica in cazul herniei ombilicale la bebelusi. Aceasta afectiune rareori cauzeaza probleme, in general nu are urmari grave si se "vindeca" de la sine inainte ca bebelusul sa implineasca un an. De asemenea, in timpul examinarii fizice a bebelusului, medicul pediatru poate impinge hernia in abdomen.
Interventia chirurgicala este recomandata doar in anumite cazuri, cum ar fi:
- hernia ombilicala nu dispare dupa varsta de 4 ani si devine dureroasa;
- apare dupa ce copilul a implinit 2 ani si devine dureroasa;
- apar blocari intestinale.
Operatia de hernie ombilicala nu este nici ea foarte complicata. Se face o mica incizie in zona buricului si se impinge hernia inapoi in abdomen. Multi pacienti pot pleca acasa la cateva ore dupa operatie.
Hernia ombilicala la bebelusi trebuie sa fie diferentiata de omfalocel (intestinele ies direct in cordonul ombilical si sunt acoperite doar de o membrana subtire). Omfalocelul este o urgenta chirurgicala care trebuie rezolvata imediat dupa nastere.
Surse: www.healthcentral.com; sfatulmedicului.ro; cincinnatichildrens.org; childrenshospital.org.