Ce este enterocolita?
Enterocolita este o boala a sistemului digestiv. Bacteriile E Coli, Klebsiella, Salmonella sau Clostridium sunt organismele infectioase care odata instalate, provoaca inflamatia mucoasei intestinului subtire si celui gros.
Semne si simptome:
Refuzul alimentatiei. In momentul in care bacteriile incep sa "lucreze", micutul tau va incepe sa refuze alimentatia. Daca observi ca refuzul persista si vine insotit de plans zgomotos, atunci trebuie sa mergi cu el la medic.
Scaune modificate. Enterocolita provoaca atat modificari ale dispozitiei cat si ale scaunului bebelusului. Acestea vor deveni moi (diaree) sau semiconsistente. De regula, sunt insotite de crampe abdominale.
Febra. In unele cazuri, nou-nascutul poate face temperatura. Poti crede ca aceasta modificare presupune o posibila raceala, insa este indicat sa faci o vizita medicului. Acesta va elucida misterul si iti va da un tratament corespunzator.
Eruptii tegumentare. Acestea pot aparea sub forma unor pete mici pe anumite zone ale corpului, sau chiar eruptii sub forma mare pe suprafete mari de pe corpul copilului.
Varsaturi. Cand bebelusul tau incepe sa aiba episoade de varsaturi, trebuie sa ajungi in scurt timp la medic. Acestea pot anunta anumite complicatii care necesita un tratament specializat. De asemenea, in urma varsaturilor bebelusului se poate deshidrata intr-un timp foarte scurt.
Tratament:
Modalitatile de tratament difera de la un caz la altul. Enterocolita se manifesta diferit si simptomele copilului trebuie urmarite in mod constant.
Bebelusii hraniti cu lapte matern. Se mentine alimentatia cu lapte, iar mamei i se administreaza probiotice. De asemenea, se urmareste regimul alimentar al mamei.
Bebelusii hraniti mixt. Se mentine laptele matern iar in completare, se administreaza un preparat dietetic. Bebelusul este tinut sub observatie si se urmaresc aspectul si consistenta scaunului. In functie de evolutia acestora, medicul stabileste un nou regim atat pentru mama, cat si pentru copil.
Bebelusii hraniti cu lapte praf. Se va intoduce o formula fara lactoza sau partial delactozata. Medicul va urmari modificarile de la nivelul scaunului si tot el va decide cand se revine la alimentatia normala.
Enterocolita ulcero-nectrotica
Enterocolita ulcero-necrotica este o afectiune foarte des intalnita la nou-nascuti. Micutii care vin pe lume inainte de termen sunt incomplet dezvoltati, astfel incat sunt mult mai predispusi bolilor inca din primele zile de viata.
Boala a primit aceasta denumire pentru ca este mult mai des intalnita la copiii nascuti prematur, decat la cei nascuti la termen. Se manifesta printr-o inflamatie la nivelul mucoasei intestinului subtire si colonului. In momentul in care aceasta inflamatie nu este tratata, se poate agrava, ducand la moartea tesutului. Aceasta fisura la nivelul intestinelor permite patrunderea bacteriilor in sangele bebelusului.
Cauza exacta a dezvoltarii acestei afectiuni ramane inca nedescoperita, insa exista cativa factori care o favorizeaza. In momentul in care copilul se naste mai devreme de termen, o parte dintre organele sale sunt slab dezvoltate. Printre acestea se numara si intestinele.
Stadiile Bell
Trebuie sa stii ca boala prematurilor se dezvolta gradual, in trei stadii. Fiecare stadiu are propriile manifestari care se agraveaza pe masura ce boala avaseaza.
Stadiul I- cuprinde stadiul IA care se manifesta prin aparitia apneelor (oprire temporara a respiratiei), bradicardiei (rarirea ritmului cardiac), temperatura fluctuanta si stadiul IB, care aduce in completarea simptomelor stadiului IA, scaunele sanguinolente.
Stadiul II- format din stadiul IIA caracterizat prin pneumatoza intestinala (acumulare de gaze) si stadiul IIB ce cuprinde acidoza metabolica, trombocitopenia (scaderea numarului de trombocite din sange) si eritemul abdominal (roseata in forma de pete).
Stadiul III- care cuprinde stadiul IIIA cand apare hipotensiunea si tahicardia (accelerarea batailor inimii) si stadiul IIIB in care sunt intalnite peritonita si stopul cardio-respirator.
Citeste si: Enterocolita la sugari
Bebelusul trebuie supravegheat si monitorizat atat de tine cat si de medicii de specialitate. Pot aparea oricand complicatii sau manifestari noi care trebuiesc semnalate in cel mai scurt timp.
Desi toti termenii medicali si procedurile te sperie, trebuie te linisteasca gandul ca este o afectiune foarte des intalnita la nou-nascuti, nu este ceva incurabil si se poate trata prin medicamente si terapie, operatia fiind ultima solutie. Dupa ce s-a stabilit diagnosticul, va urma faza tratamentului. Acesta se stabileste pentru fiecare bebelus in parte, pentru ca desi este vorba despre aceeasi boala, se poate manifesta diferit.
De retinut!
Igiena! Ai grija atat la igiena ta si a bebelusului tau, dar si a alimentelor pe care le consumati. Este important sa ii speli des manutele copilului pentru ca acesta le baga in gurita destul de des.
Apa! Consuma apa din surse sigure. Micutului ii vei da doar apa fiarta si racita, sau apa speciala pentru bebelusi.
Alimentatia! Este indicat sa cumperi alimente cat mai sanatoase si proaspete, de la surse cat mai naturale.
Surse: www.dr.herdea.ro, www.kidshealth.org, www.mediculmeu.com, www.healthofchildren.com, www.aboutkidshealth.ca.