Ce sunt eczemele si cum se prezinta?
Eczemele reprezinta o iritatie cronica a pielii si apar de obicei in primii cinci ani de viata, in special in primele sase luni de viata (intr 2-4 luni) si dureaza pana in adolescenta (in unele cazuri persista si la maturitate). Iritatiile tind sa apara si sa dispara, fiind perioade in care pielea pare usor afectata sau chiar normala, alternate cu perioade de manifestari severe. Medicii le numesc in general dermatite atopice si incidenta lor de aparitie din punctul de vedere al statisticior este la 1 din 8 copii.
Nu trebuie confundate cu alte iritatii ale pielii care includ dermatita de contact, iritatia produsa de caldura, dermatita seboreica si psoriazisul. Medicul trebuie sa ia in considerare in acest sens locul si momentul in care a aparut iritatia si tiparul in care a evoluat pentru a putea exclude alte afectiuni.
Principalul simptom al eczemelor este iritatia pielii, care provoaca mancarime; pielea poate deveni rosie, dura, solzoasa si chiar supuranta. Localizarea in care apare implica in general urmatoarele zone: frunte, obraji, brate si picioare la bebelusi (de obicei nu apare in zona scutecului) si pliuri sau interiorul coatelor, genunchilor, incheieturilor si al gleznelor la copiii mai mari si chiar al mainilor la adolescenti (in jurul varstei de doi ani distributia petelor pe corp se modifica). Mai poate afecta si zona din jurul gurii si pleoapele. De asemenea, la bebelusi eczemele au un aspect rosu si supurant, iar la copii par mai uscate si pielea este mai ingrosata cu linii proeminente (modificare a pielii denumita lichenificare).
Citeste si:
Dermatita atopica la bebelusi - cauze, simptome si tratament
Cauze
Principala cauza luata in considerare de specialisti este reprezentata de ereditate. Astfel, un istoric familial de eczema, febra fanului si astm poate favoriza aparitia eczemei (triada atopica). O ruda de gradul intai sau doi cu un asemenea istoric medical este deseori identificata in familia bebelusului care, la randul sau, este predispus sa dezvolte alergii sau astm (insa nu din cauza eczmei).
Exista o serie de factori care influenteaza semnificativ episoadele de aparitie, cum sunt uscaciunea pielii, contactul cu substante iritante sau alergenice sau chiar infectia la nivelul pielii. Eczema tinde sa se agraveze pe timpul iernii cand aerul este uscat si sa se amelioreze vara cand este mai umed. La bebelusi, saliva pe care o secreta din abundenta poate cauza o iritatie suplimentara, in special la nivelul obrajilor, barbiei si gatului (de aceea este indicat sa aplicati creme/mixturi specifice pentru a preveni contactul salivei cu pielea). Factorii declansatori pot varia insa in functie de copil si mai includ animale, covoare, acarieni, materiale textile, fum de tigara si produse parfumate (detergent de rufe sau odorizant de camera). Alti factori care pot influenta aparitia sa: caldura, alergii/intolerante alimentare sau chiar virusuri si alte infectii.
Tratament
Tratamentul implica atat uscaciunea, cat si inflamatia pielii. O rutina corecta de spalare este necesara pentru a trata uscaciunea, fiind recomandate bai zilnice caldute (nu fierbinti) de maximum 10 minute pentru hidratare, urmate imediat (in maximum 3 minute pentru a preveni aparitia uscarii pielii) de aplicarea unei creme/unguent hidratante specificice pielii atopice (medicul dermatolog va poate indica variante potrivite specifice bebelusului).
Retineti ca lotiunile au mai multa apa in compozitie si nu sunt indicate. Unguentele dispun de cel mai mare continut de ulei si sunt cele mai potrivite pentru tratarea si prevenirea uscarii pielii si nici nu dau senzatia de arsura la aplicare. Cremele sunt indicate in special vara pentru a preveni aparitia miliariei (iritatia de la caldura) care poate aparea dupa aplicarea unui unguent pe perioada de caldura si umiditate. Cremele/unguentele trebuie aplicate de 1-2 ori pe zi si sa nu contina parfum sau coloranti (miscarile in aplicare trebuie sa fie delicate si nu de tip frecare pentru a nu agresa suplimentar pielea).
|
|
Balsamul hidratant de corp pentru copii de la Vavian Pharma se recomanda pentru ingrijirea pielii sensibile si delicate a copiilor si bebelusilor cu tendinta spre iritatii si atopie.
Balsamul asigura hidratarea corecta a pielii si reda elasticitatea epidermului. Uleiul de Canola reconstruieste bariera naturala de lipide a pielii, consolideaza si amelioreaza rezistenta ei la iritatii. Formula balsamului imbogatita cu D-pantenol si alantoina asigura calmarea iritatiilor cauzate de factorii externi.
Crema impotriva iritatiilor provocate de scutece ajuta la protejarea efectiva a pielii delicate a copilului impotriva iritatiilor si favorizeaza procesul de vindecare a leziunilor cauzate de dermatita de scutec.
Formeaza un strat protector care izoleaza perfect si totodata asigura patrunderea aerului necesar pentru vindecarea iritatiilor deja instalate. Extractul de alge aurii consolideaza bariera lipidica a pielii prevenind iritatiile si sprijinind regenerarea epidermului.
Limitati utilizarea sapunului sau a spumelor de baie, deoarece pot fi iritante pentru piele si agrava eczemele (evitati si exfoliantele, buretii sau manusile de spalat dure). Medicatia antiinflamatorie, cum sunt steroizii cu aplicare topica (creme sau lotiuni) sau inhibitorii topici de calcineurina (pentru copiii mai mari de 2 ani; pielea poate parea mai deschisa la culoare dupa aplicarea lor) este cel mai des folosita. Recent sunt indicate si imunomodulatoarele cu aplicare locala. Cremele pe baza de steroizi trebuie aplicate doar pe portiunile afectate de piele si evitati sa le aplicati in pliuri (cand nu este cazul, desigur) sau pe pleoape. Nu le utilizati mai mult de 2 ori pe zi.
In mod ocazional, pot fi recomandati agenti antiinflamatori cu administrare orala (cum este ibuprofenul) cand eczemele sunt severe. Retineti ca in unele situatii pielea se poate infecta (epiderma este mai susceptibila diverselor tulpini bacteriene), medicul recomandand in consecinta tratament pe baza antibiotic. Pentru evitarea supraproliferarii bacteriene (in general este vorba de Staphylococcus aureus) la nivelul pielii, unii specialisti pot indica bai clorinate (intr-o cada mare de baie se adauga maximum 60 ml de inalbitor), insa aceasta metoda trebuie realizata doar la indicatia medicului (de obicei daca exista un istoric de infectie bacteriana). Evitati pe durata baii contactul apei cu ochii. Antihistaminicele sunt prescrise cand senzatia de mancarime interfereaza cu somnul bebelusului, apelandu-se in acest sens la variante sedative. Compresele reci aplicate pe zonele afectate de eczema pot fi eficiente in prevenirea scarpinarii pielii.
Un alt sfat important este sa spalati in fiecare saptamana jucariile la temperatura de 60 C sau sa le introduceti intr-o punga de plastic la congelator timp de 24 ore pentru o distruge acarienii (pot agrava simptomele eczemelor). Spalati de asemenea lenjeria de pat la aceeasi temperatura.
Exista si cazuri mai grave in care terapia uzuala nu este eficienta si se poate apela la steroizi cu administrare orala, terapie cu ultraviolete si medicamente imunosuprimante (ciclosporina).
Citeste si:
Pielea uscata a bebelusului: remedii naturiste si sfaturi de ingrijire
De retinut
In final, trebuie sa stiti ca, desi multi parinti presupun ca eczemele sunt cauzate de un anumit aliment, in general aparitia lor nu are nicio legatura cu ceea ce mananca cei mici. Exista si situatii in care sunt prezente alergii, insa nu ele duc la aparitia eczemelor, in aceste situatii aparand urticaria, caracterizata prin umflaturi mici si rosii la nivelul pielii la o ora dupa consumul unui aliment. Multi copii sunt incorect diagnosticati cu alergie la lapte si de aceea mamelor li se recomanda sa intrerupa alaptarea, insa nu trebuie sa faceti acest lucru pana nu va asigurati de existenta reala a acestei alergii prin teste specifice.
Copiii cu eczema pot sa beneficieze de vaccinarile uzuale, insa daca urmeaza o medicatie injectabila sau orala antiinflamatorie, se poate sa vi se recomande evitarea vaccinurilor cu tulpini vii. De asemenea, bebelusii au voie sa inoate, insa nu pentru perioade foarte lungi si trebuie sa aplicati inainte si dupa inot cremele/unguentele specifice. Desi nu multe persoane cunosc acest aspect, celulele pielii care determina colorarea sa nu functioneaza bine cand epiderma este inflamata de la eczema, insa in timp isi vor reveni si petele mai deschise vor reveni la culoarea normala.
Evitati pe cat posibil factorii declansatori si respectati rutina zilnica de ingrijire a pielii si veti observa o ameliorare odata cu trecerea timpului. Nu eliminati alimente importante din dieta celui mic fara a cere sfatul medicului si optati mai degraba pentru bumbac, evitand lana si nylonul.
Doamna doctor Raluca Micu - Medic Specialist Alergologie si Imunologie Clinica http://alergologconstanta.ro ne ofera urmatoarele informatii:
"Dermatita de scutec este o eczema localizata exclusiv, cel putin in faza initiala, in zona scutecului si apare numai la copiii mici la care se mai folosesc scutecele. Debuteaza ca o eczema iritativa si poate fi considerata o dermatita de contact toxica secundara expunerii prelungite a tegumentului in primul rand la materii fecale (contin lipaze si proteaze care lezeaza tegumentul) si apoi la urina. Alti factori care agraveaza dermatita de scutec sunt frictiunea locala (tegument pe scutec sau tegument pe tegument), hiperhidratarea pielii datorita scutecelor care nu permit aerisire si evaporarea umiditatii, temperatura locala crescuta care favorizeaza vasodilatatia si accentuarea inflamatiei, produsele cosmetice si de curatie care pot fi iritative prin continutul de substante chimice si bineinteles infectiile locale cu diverse microroganisme, cel mai frecvet implicata fiind Candida albicans.
Dermatita de scutec este gresit inteleasa ca o alergie la scutec si uneori parintii opteaza pentru scutecele clasice din bumbac ceea ce poate insa agrava leziunile datorita gradului redus de absorbtie a fecalelor si urinei. Putem avea in vedere o eventuala dermatita de contact alergica la cauciuc, detergenti, lanolina, conservati sau neomicina (continute in structura scutecului sau a preparatelor care se aplica local), dar aceasta patologie este foarte rara intalnita in primul an de viata si se demonstreaza testare epicuatanata patch.
In cazul dermatitei de scutec primul principiu de tratament ar putea fi considerat prevenirea aparitei leziunilor prin schimbarea frecventa a scutecului (de 7 ori pe zi sau la intervale de 3-4 ore in cazul copilasilor mai mari, iar la bebelusi deoarece urineaza mult mai frecvent, aproximativ de 20 ori/zi, scutecul trebuie schimbat mai des), toaleta locala a bebelusului, folosirea scutecelor cu putere mare de absorbtie, de unica folosinta. Uneori, desi bebelusul este foarte bine ingrijit, pot totusi sa apara leziuni de dermatita de scutec, deci nu trebuie inteles ca aceasta patologie inseamna neaparat un copil neglijat.
Leziunile sunt de obicei autolimitate si dispar odata ce copilul invata sa foloseasca olita. Igiena locala cu apa cu sau fara sapun, sau servetele umede speciale asociata cu schimbarea frecventa a scutecului este de cele mai multe ori suficienta pentru vindecarea eczemei. Uneori este necesar sa se foloseaca produse suplimentare de ingrijire cum ar fi emolientele sau cremele care formeaza o bariera de protectie a tegumentului. Acestea trebuie aplicate la fiecare schimbare. Daca apar leziuni suprainfectate tratamentul poate fi suplimentat cu aplicare locala de antimicotice (anti-Candida) sau antibiotice.
Se recomanda evitarea aplicarii locale de pudra sau alte preparate (nerecomandate pentru bebelusi sau nerecomandate special pentru eczema de scutec) deoarece pot contine agenti iritativi sau chiar toxici. De asemenea utilizarea bicarbonatului sau a acidului boric trebuie evitata datorita efectului potential toxic asupra copilului. Pudra pentru bebelusi, desi este un produs la indemana, ieftin si usor de folosit este de evitat datorita riscului de a dezvolta reactii locale (granuloame) precum si datorita riscului toxic, au fost raportate cazuri de aspiratie accidentala a pudrei de talc cu consecinte severe asupra copilului (pneumonie de aspiratie sau chiar deces). In cazuri speciale, cand tratamentele conventionale nu dau rezultat, pot fi folosite si alte mijloace terapeutice, dar numai cu recomandarea medicului.
Eczema dishidrozica (dishidroza, eczema pompholyx, dermatita veziculara recurenta a mainii) este o eczema de cauza necunoscuta, caracterizata prin aparitia de grupuri de vezicule bine delimitate, intens pruriginoase, localizate la nivelul palmelor si plantelor, uneori de-a lungul degetelor, pe marginile laterale. Leziunile sunt exacerbate in perioada calda, un timp s-a crezut ca principala cauza este transpiratia excesiva a palmelor, dar mai recent s-a demonstrat ca afectiunea nu este corelata cu secretia sau excretia glandelor sudoripare. Un alt factor de exacerbare a leziunilor este stresul emotional fara a fi insa o cauza directa a bolii.
De asemenea, recent s-a demonstrat ca dishidroza ar putea fi o manifestare a diatezei atopice (intre 35-50% dintre copiii cu dishidroza palmo-plantara asociaza si dermatita atopica). O proportie mare din pacientii cu dishidroza asociaza dermatita de contact alergica la metale nepretioase (nichel, cobalt) astfel ca, in cazul bebelusilor, leziunile de dishidroza pot fi agravate inclusiv in perioada alapatarii prin aportul de metale din laptele matern. In cazul unor copii dishidroza apare ca urmare a reactiei organismului fata de infectii cu Candida albicans sau a altor micoze localizate la nivelul palmelor sau plantelor.
Leziunile se pot remite si fara tratament in 2-3 saptamani, de obicei cu descuamare. Apar frecvent recurente ale leziunilor fara a putea fi prevazuta evolutia si severitatea acestora. Leziunile se pot complica atunci cand se suprainfecteaza si pot conduce la aparitie de pustule, eroziuni sau ulceratii. Tratamentul este simptomatic, cu antihistaminic si eventual corticosteroid local pentru a reduce pruritul, asociat cu igiena stricta. Complicatiile infectioase se trateaza specific. De asemenea, este esential sa fie indepartati factorii agravanti (incaltamine necorespunzatoare, contactul cu metale nepretioase, creme, etc).
Dermatita seboreica infantila este caracterizata de leziuni eritematoase, cu scuame si cruste galbene, localizate predominant la nivelul fruntii si/sau in zona vertexului, fara prurit. De obicei leziunile dispar si fara tratament in cateva luni si nu se asociaza cu incidenta crescuta a dermatitei seboreice la adult. Uneori uleiurile vegetale (masline, migdale) sau minerale (parafina lichida) pot fi eficiente pentru indepartare blanda a crustelor. In cazuri mai severe pot fi necesare tratamente topice cu antiinflamator steroidian pentru cateva zile si uneori necesita si asociere de medicatie antimicrobiana/antifungica.
Pitiriazis alba (pitiriazis sicca faciei, pitiriazis alba faciei, impetigo furfuracea, pitiriazis simplex) este o afectare a pielii de cauza necunoscuta, intalnita frecvent la copiii cu deratita atopica. Leziunile sunt ovalare, cu scuame fine, eritematoase sau hipopigmentate, frecvent intalnite pe fata, trunchi si pe zonele de extensie ale mainilor si picioarelor. Tratamentul este relativ dificil pentru refacerea repigmentarii. De obicei se folosesc tratamente topice cu antiinflamator.
Dermatita perioarala este afectare cutanata inflamatorie caracterizata prin leziuni de tip papular localizate predominant la nivel perioral si uneori se poate extinde periocular sau perinazal, cu prurit redus. Uneori leziunile pot prezenta vezicule sau pustule de dimensiuni mici. De obicei leziunile cedeaza cu tratament antibiotic local si eliminarea factorilor agravanti (cremele cu cortizon, pasta de dinti, cremele foarte grase).
Eczema numulara sau discoida este o leziune eritematoasa, pruriginoasa, micro-papulo-veziculara care seamana cu o moneda cu dimensiuni de 1-5 cm, si apare ca raspuns la focare insectioase localizate la distanta sau la nivel cutanat, datorita unor agenti iritanti, deficite nutritionale sau stres emotional. In cazul copiilor este asocitata frecvent cu tegumente uscate, motiv pentru care exacerbeaza in timpul sezonului rece. Tratamentul este dificil, de durata si este important sa tratam eventualele focare infectioase precum sa indepartam factorii agravanti, iritativi.
In general tratamentul eczemelor in cazul copiilor necesita in primul rand atentie din partea parintilor si mentinerea unui nivel de igiena corespunzator pentru a evita complicatiile locale sau la distanta. Este recomandat sa folositi produse speciale pentru bebelusi, din game dermatocosmetice, conform recomandarilor medicului.
Netratata corespunzator si la timp eczema se poate complica, de cele mai multe ori cu infectii (micotice bacteriene sau virale) care vor necesita ulterior tratamente mai intensive si uneori cu efecte adverse asupra bebelusului dumneavoastra. De asemenea disconfortul produs de prurit, asociat uneori cu senzatie de arsura sau durere pot conduce la tulburari de somn, comportamentale sau scaderea apetitului copilului ce vor avea ca rezultat final tulburari de crestere."
Multumim doamnei doctor Raluca Micu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Citeste si:
6 probleme ale pielii bebelusului cu care te poti confrunta
Ce sa NU faci in tratarea iritatiilor la bebelusi
Surse poze: www.hxbenefit.com; mydyshidroticeczema.wordpress.com
Surse:
http://nationaleczema.org; www.rch.org.au; http://pediatrics.about.com; www.nhs.uk/