- Ce este ecografia de șold la bebeluși?
- De ce se face ecografia de șold la bebeluși?
- Când se face ecografia de șold la bebeluși?
- Cum pregătim bebelușul pentru ecografia de șold?
- Cum se face ecografia de șold la bebeluși?
- La ce să te aștepți atunci când i se face o ecografie de șold bebelușului?
- Când primești rezultatele ecografiei de șold?
- Cum îți poți ajuta copilul să facă față unei ecografii de șold?
Ce este ecografia de șold la bebeluși?
O ecografie de șold este un examen cu ultrasunete, sigur și nedureros, care oferă imagini ale șoldului. În timpul examinării, un aparat cu ultrasunete trimite undele sonore în zona șoldului și imaginile astfel obținute sunt înregistrate pe un calculator. Imaginile alb-negru arată structurile interne ale șoldului, inclusiv partea de sus în formă de minge (cap femural), dar și priza acestuia (acetabulum) în osul pelvian.
De ce se face ecografia de șold la bebeluși?
Medicii recomandă o ecografie de șold atunci când bănuiesc că bebelușul ar putea avea displazie de șold, o deformare a șoldului care se poate produce înainte, în timpul sau după naștere.
Într-un șold normal, capul femural se odihnește confortabil în soclu (în priza sa). La bebelușii cu displazie de șold, capul femural se deplasează înainte și înapoi în priză. În cazuri mai grave, se poate muta din priză, dar poate fi pus înapoi prin presiune - aceasta este dislocarea de șold. În cele mai grave cazuri, capul femural nu poate fi pus la loc, dar acestea sunt cazuri rare.
Displazia de dezvoltare a șoldului include dislocarea (luxații), luxație parțială (subluxație), instabilitatea capului femural (când acesta iese și intră în priză) și o serie întreagă de anomalii radiografice care reflectă formarea inadecvată a acetabulului.
Riscul de displazie de șold crește în următoarele cazuri:
- bebelușul stă înghesuit în uter (din cauza că este prea puțin lichid amniotic - sarcina cu oligohidramnios);
- în cazul în care bebelușul are o poziție anormală în uter (poziție pelviană);
- copiii cu istoric de displazie de șold în familie;
- displazia de șold apare mai des la fete decât la băieți;
- displazia de șold apare mai des la primul născut din familie.
Medicii vor ține cont de toți acești factori atunci când decid verificarea șoldurilor prin ecografie.
Medicii te vor trimite cu bebelușul la ecografie de șold și în alte cazuri cum ar fi:
- la naștere, copilul nu este capabil să-și miște coapsa spre exterior la nivelul șoldului (pe cât este posibil în mod normal);
- unul dintre șolduri face "clic" atunci când medicul, la un control de rutină, deplasează coapsa copilului spre exterior
- medicul constată diferențe de lungime între piciorușele bebelușului;
- piciorușele bebelușului au un aspect diferit.
Când se face ecografia de șold la bebeluși?
Dacă bebelușul prezintă un risc crescut de displazie de șold, atunci această ecografie este recomandată imediat după naștere.
Ecografia de șold la bebeluși se poate face încă din primele săptămâni de viață, până pe la vârsta de 6 luni. După această vârstă, capul femural începe să se osifice și ultrasunetele nu vor mai putea pătrunde în șold. Medicii americani sunt de părere că la copiii cu risc crescut de displazie de șold să li se facă și o radiografie pe la 4 - 6 luni. Și asta pentru că, în primele luni de viață, capetele femurale sunt compuse în întregime din cartilaj, iar deplasarea și instabilitatea pot fi nedetectabile. După 4 luni, anomaliile din zona șoldului pot fi mai ușor de observat și radiografia este mult mai concludentă.
Cum pregătim bebelușul pentru ecografia de șold?
De obicei, nu trebuie să faci nimic special pentru a pregăti copilul pentru ecografia de șold. Trebuie să informezi medicul sau tehnicianul dacă bebelușul a luat vreun medicament înainte de test.
Cum se face ecografia de șold la bebeluși?
Ecografia de șold la bebeluși se face, de obicei, în departamentul de radiologie al unui spital sau într-un centru de radiologie. Îți vei putea însoți copilul în cabinetul unde se face ecografia. Medicul îți va spune să-ți dezbraci copilul în partea de jos și să-i dai jos scutecul. Bebelușul va fi așezat pe o masă, pe spate sau într-o parte. Camera este destul de întunecoasă pentru ca medicul să vada bine imaginile care apar pe ecranul computerului. Un tehnician (sau un medic) instruit în imagistica prin ultrasunete, va întinde pe pielea bebelușului, în zona șoldului, un gel. Acesta ajută la transmiterea undelor sonore. Tehnicianul va lua un traductor (o baghetă mai groasă) și îl va trece ușor peste zona dată cu gel. Traductorul emite unde sonore de înaltă frecvență care pătrund în șoldul bebelușului și un computer va prelua răspunsul organismului, sau mai bine spus, va prelua undele sonore care se întorc cu un răspuns din organism. Calculatorul va transforma aceaste unde sonore în imagini elocvente ale șoldului. Aceste imagini vor fi analizate de către medic. Această procedură durează, în medie, 20 de minute.
La ce să te aștepți atunci când i se face o ecografie de șold bebelușului?
Această procedură este non-invazivă și nu provoacă durere bebelușului. Este posibil ca piticul să simtă rece în zona respectivă din cauza gelului și o presiune pe șold atunci când tehnicianul trece cu traductorul pe zona respectivă.
De cele mai multe ori copilul va plânge, dar nu de durere, ci pentru că este ținut să nu se miște sau din cauză că se simte expus. Acest lucru nu va afecta procedura în sine.
Când primești rezultatele ecografiei de șold?
Un radiolog (un medic instruit în citirea și interpretarea testelor cu raze X și imagini din ultrasunete) va interpreta rezultatele ecografiei și apoi îți va transmite rezultatelele. Vei merge cu aceste rezultate la medicul pediatru, care îți va spune ce este de făcut. De cele mai multe ori, rezultatele nu-ți vor fi oferite imediat, așa că va trebui să aștepți o zi sau cel mult două.
Este important de reținut faptul că ecografia de șold la bebeluși nu implică radiații (copilul nu este radiat).
Cum îți poți ajuta copilul să facă față unei ecografii de șold?
Ar fi bine să-l alăptezi înainte de ecografia la șold, pentru ca piticul să fie mai relaxat.
Dacă ești prezentă la efectuarea testului (recomandat este să fii prezentă), vorbește-i calm sau cântă-i ceva pe un ton liniștitor.
Asigură-te că stai într-o poziție în care bebelușul să te poată vedea.
Dacă ai întrebări privind ecografia de șold la bebeluși, nu ezita să vorbești cu medicul pediatru despre această procedură.
Surse: kidshealth.org; aium.org; hipdysplasia.org
Surse foto: Unsplash