Simptomele gripei
Gripa debuteaza brusc, cu febra puternica (38,5 - 40°C) si dureri musculare. Tusea este de cele mai multe ori seaca si puternica si poate uneori sa persiste si cateva saptamani dupa ce, celelalte simptome au disparut.Micutului ii curge nasul, se simte si arata slabit, pentru cel putin o saptamana si maxim doua saptamani.
De cele mai multe ori, cei mici fac rosu in gat.
Simptomele virozelor
In cazul virozelor, evolutia este treptata. Mai intai o sa curga putin nasul, apoi micutul va incepe sa tuseasca.Febra poate si ea sa apara, insa nu va fi prea mare (37,5 - 38°C).
Micutul are nasul infundat, stranuta si face rosu in gat.
Tusea va dura cateva zile, maxim o saptamana, atat cat va dura si viroza.
Nu folosi multe antibiotice!
O greseala des intalnita in randul mamicilor, in special in randul proaspetelor mamici, este sa le dea copiilor antibiotice atunci cand sunt raciti. De fapt, acest tip de medicamente nu sunt eficiente impotriva infectiilor cauzate de virusi ( raceala, gripa si viroza ), ci doar impotriva infectiilor bacteriene.
Asa ca, daca micutul are o forma nu complicata de raceala, gripa sau viroza, nu este nevoie sa ii dai un antibiotic, deoarece chiar nu ii va fi de folos. Din contra, in timp, ii poate face mai mult rau decat bine, pentru ca, atunci cand este administrat prea des, organismul se obisnuieste atat de mult cu medicamentul, incat bacteriile devin rezistente la el. Rezultatul? Cand copilul va avea cu adevarat nevoie de un antibiotic, acesta nu va mai avea niciun efect si nu va mai raspunde la tratament.
Totusi, medicul poate sa prescrie un antibiotic, in cazul aparitiei unei suprainfectii, mai ales in cazul micutilor care nu stiu sa isi stearga nasul. In acest caz, ai mare grija sa ii dai intocmai dozele recomandate si fii atenta ca tratamentul sa fie complet, adica sa dureze cel putin 5 zile. Chiar daca simptomele dispar, bacteriile pot fi inca prezente in organism.
Cum sa faci sa fie mai usor?
Atat in cazul gripelor, cat si al virozelor, exista medicamente care atenueaza simptomele si fac durerea mai usor de suportat pentru cei mici, insa durata de vindecare ramane aceeasi ca si in mod normal.
Siropul este de mare ajutor, pentru ca imbraca peretii faringelui si ajuta la reducerea iritatiei si senzatiei de jena in gat.
Picaturile nazale saline umezesc mucoasa nazala si desfunda nasul. La fel de bun este si sprayul cu apa de mare.
Remediile traditionale, preparate in casa, de care ai auzit cu siguranta, cum ar fi amestecul de miere cu suc de lamaie, sau lapte cald cu miere si galbenus de ou, sunt indicate si ele.
De mare importanta este si consumul regulat de lichide. Apa, ceaiul, supa si sucurile naturale preparate de tine, pastreaza faringele umed, nu permite ingrosarea secretiilor si ajuta la inlaturarea lor.
Vaccinul antigripal, oricand, de la varsta de 6 luni!
Esti mamica si vrei ca micutul tau sa fie protejat de orice sursa de imbolnavire sau pericol. Una dintre cele mai importante masuri pe care trebuie sa le iei este vaccinarea la timp a copilului tau. Vaccinarea este necesara pentru a-l feri pe micut de contractarea unor boli contagioase sau cu unele complicatii severe.
Teoretic, in sezonul rece apar cele mai multe cazuri de gripa si viroze respiratorii, mai precis intre lunile octombrie si aprilie. Totusi, in ultimii ani ni s-a demonstrat contrarul si iata ca cei mici si chiar si cei mari, au racit si in timpul verii.
Vaccinul antigripal trebuie facut intre sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii decembrie, chiar de la varsta de 6 luni.
Medicii specialisti recomanda in primul rand imunizarea copiilor cu afectiuni cardiovasculare si bronhopulmonare, diabet, imunitate scazuta, astm, afectiuni renale sau boli de sange.
Copiii cu varste intre 6 luni si 4 ani trebuie sa faca doua doze de vaccin, la un interval de o luna. Dupa varsta de 4 ani, vaccinul se face intr-o singura doza.