1. Comprese reci
La fel cum gheata ajuta in cazul loviturilor sau entorselor, compresele reci pot diminua durerea inevitabila ce apare la eruptia dentara.
Pune un prosop steril intr-o punga si tine-o la congelator timp de o ora. Un truc este sa inmoi prosopul in ceai de musetel. Musetelul este cunoscut pentru efectul calmant si pentru faptul ca ajuta bebelusii sa doarma mai bine. Da bebelusului sa rontaie prosopul. Materialul maseaza gingiile si faptul ca e rece il ajuta impotriva durerii.
Mai poti incerca si o jucarie de dentitie refrigerata. O poti tine in frigider pentru cateva minute si apoi o poti da bebelusului sa o rontaie.
Pont: Daca bebelusul tau a inceput deja hrana solida, poti tine o banana in frigider si apoi o poti da bebelusului s-o roada.
2. Aplica presiune pe gingii
Presiunea aplicata pe gingii functioneaza in special la copiii ce resping obiectele reci. Unele suzete sau jucarii de dentitie au chiar si functii de vibratie, ce le maseaza copiilor gingiile si le diminueaza durerea. Daca insa cel mic respinge aceste obiecte, poti incerca urmatorul truc: maseaza-i gingiile cu un deget curat timp de cateva minute.
Masajul le face bine, iar zgomotul produs de degetul tau in contact cu gingiile ii va distra si ii va distrage de la durere.
3. Incearca analgezice
Daca nimic nu pare sa functioneze, poti apela oricand la calmante. Unii medici recomanda acetaminofen pentru eruptii, iar pentru bebelusii ce au cel putin 6 luni, ibuprofenul poate fi o optiune. Nu ii da sub nicio forma bebelusului aspirina, si nici nu o aplica pe gingii. Aspirina nu este recomandata copiilor, ba mai mult, ea ar trebui administrata copiilor peste 15 ani. Aspirina este asociata cu sindromul Reye, o afectiune relativ rara, insa cu potential fatal.
Nu uita sa-ti consulti pediatrul inainte de a administra orice fel de medicamentatie copilului tau!
4. Gelurile de dentitie
Gelurile de dentitie contin de obicei un anestezic si un antiseptic, ce lucreaza impreuna pentru a ameliora durerea si a preveni infectiile. O cantitate mica aplicata cu degetul sau cu un tampon de vata pe gingii ii ofera bebelusului confortul de care are atata nevoie.
Trebuie sa stii, insa, ca unele geluri de dentitie nu sunt nici pe departe atat de eficiente pe cat ai crede. Multe geluri sunt rapid indepartate de saliva bebelusului si nu ii ofera acestuia niciun confort, iar altele contin zahar sau alte ingrediente daunatoare.
Multi-Mam BabyDent gel este un gel special conceput pentru calmarea durerii si reducerea inflamatiei in caz de eruptie dentara la copii.
Multi-Mam BabyDent calmeaza si reduce disconfortul eruptiei dentare prin reducerea inflamatiei gingivale. Un aspect foarte important este ca Multi-Mam Baby Dent are efect bio-adeziv, proprietate prin care se realizeaza un strat moale, linistitor asupra gingiilor afectate, asa ca vei fi sigura ca stratul protector nu va disparea rapid, dizolvat de saliva bebelusului.
Un alt aspect important este faptul ca Multi-Mam este special creat pentru copii, fiind natural, in conditii de siguranta si inofensiv, atunci cand este inghitit, fara conservanti, fara zahar, cu gust placut si fara anestezice.
5. Foloseste o lingurita rece
Asa cum recomandam mai sus, daca bebelusul tau suporta, incearca un obiect rece. Un remediu rapid poate fi o lingurita tinuta la rece (in frigider, nu in congelator-daca o tii in congelator se va lipi). Tine apoi pret de cateva minute lingurita pe gingiile bebelusului. Ii va oferi instant ameliorare pentru ca tu sa poti gasi o solutie cu efect pe termen lung.
6. Alapteaza!
Daca iti alaptezi bebelusul, poti incerca sa folosesti aceasta "arma" pentru a lupta impotriva durerilor eruptiei. Daca observi ca bebelusul tau vrea sa fie alaptat
mai des, poate fi un semn ca vrea san mai mult pentru confort si pentru alinare si mai putin pentru ca are nevoie sa fie hranit. Incearca sa ii masezi usor gingiile inainte si dupa fiecare sesiune de alaptare.
7. Coliere dentitie
Asa cum stim, in perioada dentitiei, bebelusii au tendinta de a baga in gurita si de roade tot ce le cade la indemana. Poti alege un colier sau un lantisor special creat pentru perioada de dentitie pe care sa-l roada bebele. Aceste coliere sunt de obicei fabricate din materiale din silicon si sunt usor de curatat, reprezentand solutia ideala pentru masarea gingiilor inflamate.
8. Foloseste o suzeta
Se poate ca bebelusul sa aiba gurita prea mica pentru jucariile sau colierele traditionale de dentitie si sa le respinga, de aceea este necesar sa inlocuiesti aceste jucarii cu o suzeta mai micuta, potrivita pentru gurita bebelusului tau.
Ia suzeta si pune-o in putina apa pana se umple varful pe care il suge copilul, apoi tine-o in congelator pana devine solida. Este mai micuta si ii alina bebelusului durerea mai bine decat o jucarie traditionala.
9. Siropuri naturale
Siropul de nalba este cunoscut in special pentru tratamentul in cazul racelilor puternice, datorita efectului impotriva tusei si durerilor in piept. Ce nu stie multa lume insa este ca siropul extras din aceasta planta are si un efect antiinflamator, calmant si emolient, datorita taninului si flavonoidelor pe care le contine radacina de nalba.
Poti folosi 3 lingurite pe zi de sirop de nalba, introduse in mancarea sau bautura bebelusului tau, dar doar daca ai inceput diversificarea.
10. Nu folosi alcool!
Desi multe pareri recomanda folosirea alcoolului pentru ameliorarea durerilor, nu freca niciodata cu alcool gingiile copilului. Intr-adevar, alcoolul era folosit in trecut pentru durerile asociate cu aparitia dintilor, si ofera un confort temporar, dar este extrem de daunator pentru cel mic, astfel ca si intr-o cantitate foarte mica, alcoolul are un efect toxic direct si poate conduce la hipoglicemie severa sau la leziuni cerebrale ireversibile.