Sfaturi pentru dezvoltarea corectă a dentiției copilului

Sfaturi pentru dezvoltarea corectă a dentiției copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Chiar dacă primii dinți ai unui bebeluș sunt temporari, îngrijirea acestora de către părinți este extrem de importantă pentru că ei vor contribui semnificativ la sănătatea dinților definitivi, din perioada maturității. Iar ajutându-ți bebelușul în etapa de dezvoltare a dentiției vei pune bazele unor obiceiuri sănătoase. Află aici ce poți face pentru a ameliora durerea cauzată de erupția dentară și descoperă un produs inedit, biscuiții Bickiepegs, speciali pentru apariția dinților de lapte.

Dentiția la copii - ce trebuie să știi despre erupția dentară

Momentul în care primii dinți își fac apariția pe gingiile bebelușului variază de la un caz la altul. În marea majoritate a copiilor erupția dentară are loc în preajma vârstei de 6 luni, fiind vorba despre primii doi dinți centrali de jos, denumiți incisivi, care sunt la scurt timp urmați de restul de patru dinți frontali. Apoi, vor "răsări" din gingii și restul dinților, de obicei în perechi, pe fiecare parte a maxilarului superior și inferior, până însumează un total de 20 de dinți. Nu-ți face probleme însă dacă apare o întârziere în acest sens, deoarece nu toți copiii sunt la fel. Vârsta până la care dinții de lapte vor fi în formație completă se întinde de la vârsta de 2-3 ani până la 6-7 ani.

Citește și: Aparitia dintilor la bebelusi: ghid pe luni 

dentitia la copii

De ce este importantă îngrijirea dinților bebelușului

Cu toate că dinții de lapte nu vor rămâne prea mult timp în gura copilului, ei joacă un rol extrem de important. Astfel, ei pregătesc locul de care vor avea nevoie dinții permanenți, oferă feței un aspect normal, contribuie la dezvoltarea vorbirii clare, ajută la o nutriție sănătoasă (dinții lipsă sau cei cariați îngreunează mestecatul și pot determina bebelușii să refuze mâncarea) și, cel mai important, oferă o bază sănătoasă pentru dinții permanenți. Dacă aceștia sunt afectați de carii sau infecții pot influența și dinții permanenți care se dezvoltă sub ei.

Ce poți face pentru a ameliora durerile cauzate de erupția dentară

Unii bebeluși întâmpină probleme cu gingiile dureroase când trec prin etapa erupției dentare. Cei mici pot deveni neliniștiți, irascibili, pot începe să nu se odihnească sau să se hrănească corespunzător. Uneori apar și probeleme legate de digestie sau scaune moi. Reține însă că erupția dentară nu cauzează simptome de boală, prin urmare dacă observi că micuțul tău pare bolnav, trebuie consultat de un medic.

În situațiile în care gingiile bebelușului par dureroase, iar copilul salivează din abundență, există câteva lucruri pe care le poți face ca părinte. În primul rând, oferă-i celui mic un obiect pe care să îl ronțăie. Există o mulțime de inele gingivale disponibile pe piață, dar trebuie să te asiguri că sunt fabricate dintr-un material moale și că nu există pericolul de a fi înghițite. Obiectele care conțin un lichid ce pot fi refrigerate sunt deseori folosite de părinți în acest sens. O altă metodă folosită de multă vreme pentru alinarea durerilor gingivale este reprezentată de o linguriță metalică rece pe care o freci de gingiile copilului. De asemenea, bebelușii alăptați la sân vor cere mai des să mănânce, iar pentru copiii hrăniți cu lapte praf poți oferi un biberon/căniță cu apă. Unii bebeluși se liniștesc mai rapid dacă sug suzeta, însă trebuie folosită pe o perioadă scurtă de timp (pentru a nu afecta modul în care vor crește dinții bebelușului) și urmărește să aibă o formă ortodontică. Bebelușii care nu sunt obișnuiți cu suzeta se pot liniști sugându-și degetul, însă nici acesta nu este un obicei de încurajat pe termen lung. Poți apela și la soluții cu efect anestezic ușor asupra gingiei sau la antiinflamatorii, dar este bine să ceri înainte de a le folosi sfatul medicului pediatru.

Biscuiții Bickiepegs, o soluție naturală pentru ameliorarea durerilor provocate de erupția dentară

Cea mai bună modalitate prin care poți îngriji dinții bebelușului rămâne aceea de a-i oferi alimente care îl ajută să crească și să se dezvolte. Poate nu ai luat în considerare faptul că un aliment ar putea să îți liniștească micuțul în momentele în care gingiile sale sunt atât de sensibile. Iată însă că există un produs unic în lume, fabricat integral din ingrediente naturale în Scoția. Rețeta biscuiților Bickiepegs a fost creată de către un medic pediatru care a urmărit modul de dezvoltare corectă a maxilarului, erupția dinților de lapte și, în special, modul în care durerile asociate acestei etape pot fi ameliorate.

Modalitatea optimă de abordare a dentiției de lapte constă în încurajarea dinților să crească sănătoși, chiar și când nu sunt vizibili, exersând maxilarele bebelușilor cu ajutorul biscuiților Bickiepegs. Aceștia sunt suficienți pentru a calma durerile gingivale, iar tu nu va mai trebui să apelezi la geluri cu diverse substanțe sau la produse plastice. Nu te teme cu privire la faptul că se pot fărâmița, iar cel mic s-ar putea îneca cu ei; au o consistență dură și numai puterea unui tătic i-ar putea rupe. Vin însoțiți de o panglică specială care se trece prin gaura fiecărui biscuite și se agață apoi de mânuța copilului sau de hainele bebelușului, evitând zona gâtului. Este important să îl supraveghezi pe cel mic întotdeauna în timp ce mănâncă, pentru acești biscuiți fiind indicată o durată maximă de utilizare de 20 de minute (apoi îi poți arunca).

biscuiti

Biscuiții Bickiepegs pot fi achiziționați pe următoarele site-uri online www.pravalialuibebe.rowww.dintisoribebe.ro unde transportul pentru comenzi ce depășesc 100 lei este gratuit, dar pot fi găsiți și în rețeaua magazinelor Auchan, Carrefour, Kaufland, Bebe Tei, Bebe Supermarket Militari și Bebe Ardealul. Iar în cazul în care ești în căutarea unei gustări pentru cel mic, sănătoasă, fără ou, fără gluten, fără grăsimi hidrogenate poți apela cu încredere la biscuiții Plasmon care pot fi oferiți începând cu vârsta de 4 luni, fie granulați și extrem de solubili în lapte, iaurt sau piureuri de fructe, fie întregi, fabricați din făină de orez 100%.

Alături de biscuiții Bickiepegs mai ai un ajutor de nădejde în dezvoltarea maxilarului copilului, cănuța Doidy Cup.

Nu este o simplă cană, cum ai putea crede, ci datorită formei speciale, cu pantă unică proiectată științific, dezvoltă abilități de mișcare a obiectelor pentru bebeluș, pentru a face cât mai ușoară trecerea de la biberon la cană deschisă. Cei mici vor scăpa rapid de biberonul care influențează negativ creșterea dinților și dezvoltarea maxilarelor și vor învăța să bea lichidele fără a vărsa conținutul, printr-o mișcare naturală de sus în jos a mânuțelor.

canuta

În plus, vor putea să folosească cănuța Doidy Cup chiar dacă stau pe o parte sau puțin pe spate. Cănuța poate fi achiziționată într-o multitudine de culori vii, fiind fabricată în Marea Britanie, în condiții de siguranță, fără a conține Bisfenol A, ftalați și PVC.

Surse: 

www.webmd.com; www.cda-adc.ca; www.dentalhealth.ie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”
    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”

    UNICEF transmite un semnal de alarmă tuturor mamelor din lume: primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa armonioasă. La fel de importantă...

    © 2024 Qbebe