Mituri și adevăruri despre pielea delicată a bebelușilor

Mituri și adevăruri despre pielea delicată a bebelușilor

Bianca Geica - Redactor Senior

Ca proaspătă mămică, este firesc să te simți uneori copleșită de avalanșa de sfaturi și recomandări primite de la cei din jur despre cum ar trebui să îți îngrijești bebelușul. De multe ori, unele informații se bat cap în cap astfel că nici nu mai știi cum este bine să procedezi, mai ales când vine vorba de pielea celui mic.

Noi am decis să facem o listă cu cele mai întâlnite sfaturi și mituri despre îngrijirea pielii bebelușilor și să aflăm care este adevărul din spatele lor. Dar înainte de toate, iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le cunoști despre pielea bebelușului!

mama care tine in mana talpile unui bebelus

Aspecte generale despre pielea bebelușului

Pielea este cel mai mare organ al corpului, cântărind aproximativ 4.5 kg și având o structură complexă de țesuturi, care protejează în mai multe feluri. Pielea este formată din trei straturi:

  • epidermul, care funcționează ca o barieră. Protejează împotriva pierderilor de apă din straturile profunde ale pielii și împiedică pătrunderea microbilor în ele;
  • dermul, care conține vase de sânge ce irigă stratul exterior, foliculi de păr, glande sudoripare și terminații nervoase;
  • hipodermul, care este alcătuit din lobuli de celule grase (lipocite) ce conțin trigliceride, cu rol de rezervă nutritivă și de izolator termic și mecanic.

La naștere, însă, pielea nu are toate aceste funcții și straturi complet dezvoltate. De exemplu, potrivit unui studiu publicat în National Library of Medicine, pielea unui bebeluș este cu aproximativ 20% mai subțire decât a adulților și nu este capabilă să ofere protecție împotriva diferitelor iritații sau alergii, neavând dezvoltată bariera hidrolipidică.

În primii doi ani de viață, pielea bebelușilor încă se adaptează la noul mediu din afara uterului și este în curs de dezvoltare. În această perioadă, mai ales în primele 6-12 luni de viață, factorii iritanți externi, precum bacteriile sau alergenii, pot pătrunde mult mai ușor, ducând la apariția anumitor probleme de piele. În același timp, pielea micuților este mai predispusă la uscare, fiindcă are un pH neutru și nu are dezvoltat filtrul hidrolipidic, cel care contribuie la reținerea apei în țesuturi.

Fiind atât de sensibilă și fragilă, pielea unui bebeluș are nevoie de o îngrijire adecvată. Însă în jurul acestui subiect circulă destul de multe mituri, unele mai mult sau mai puțin adevărate, pe care am vrut să le deslușim!

5 mituri despre pielea bebelușilor și adevărul din spatele lor

Este adevărat că nu trebuie să îi faci zilnic baie bebelușului? Are nevoie pielea celui mic de hidratare suplimentară? Iritațiile de scutec trec cu pudră de talc? Iată câteva dintre cele mai populare mituri despre pielea bebelușilor și adevărul din spatele lor!

Mit #1. Este suficient să spălăm bebelușul doar cu apă

FALS. Apa nu îndepărtează decât substanțele hidrosolubile de pe piele, nu și grăsimile sau microbii. În plus, apa poate fi iritantă pentru pielea foarte sensibilă sau uscată a bebelușului, prin urmare este recomandat să folosești un produs delicat de curățare în timpul băiței, astfel încât să te asiguri că pielea bebelușului tău rămâne hidratată.

Când îi faci baie bebelușului, trebuie să ai în vedere două aspecte importante: temperatura apei și produsele folosite.

Temperatura ideală a apei poate varia de la un bebeluș la altul. În timp ce unii specialiști spun că 33 de grade Celsius sunt suficiente pentru ca un copil să se simtă confortabil în timpul băiței, alții spun că temperatura ideală a apei pentru baia bebelușului este 37 de grade Celsius, care este temperatura corpului uman. Sfatul nostru? Încearcă să-l bagi pe bebe în apă ceva mai rece, cum ar fi 33-34 de grade Celsius, iar dacă observi că plânge și trage piciorușele atunci când atinge apa, mai încălzește-o cu un grad sau două. Poți verifica temperatura apei cu ajutorul unui termometru de baie.

Produsele alese pentru băița bebelușului trebuie să fie special concepute pentru pielea sa delicată. Cele din gama dermato-pediatrică Uriage 1ére Bébé sunt exact ce ai nevoie pentru pielea sensibilă a prichindelului tău. Întăresc bariera cutanată a pielii fragile și imature a celor mici, sunt recomandate de pediatri, dermatologi și maternități, iar eficiența lor este dovedită de studii clinice efectuate sub control dermatologic.

Mit #2. Iritația de scutec trece cu pudră de talc

FALS. Iritația de scutec este o afecțiune des întâlnită în rândul bebelușilor și nu este periculoasă câtă vreme este tratată corect, adică folosind un unguent sau o cremă blândă, special concepută pentru tratarea iritației de scutec, nu cu pudră de talc. Experții din cadrul Academiei Americane de Pediatrie sunt de părere că folosirea pudrei de talc nu reprezintă neapărat o variantă sănătoasă pentru cei mici, întrucât poate irita căile respiratorii ale acestora dacă este inhalată, crescând riscul dezvoltării anumitor afecțiuni. Pudra de talc nu aduce nici un avantaj față de creme în ceea ce privește sănătatea pielii bebelușilor.

Crema anti-iritații 1ére Change din gama 1ére Bébé protejează pielea bebelușului, formează un film protector, repară epiderma după agresiunile cauzate de urină și scaune. Bogată în Apă Termală Uriage, această cremă calmează roșeața și ameliorează senzațiile de disconfort, iar complexul Poly-2P brevetat asigură o acțiune izolatoare la suprafață pentru a preveni agresiunile viitoare.

Crema poate fi folosită că îngrijire preventivă sau pentru tratarea dermatitei de scutec. Nu conține parfum și are 96% ingrediente de origine naturală.

Mit #3. Pielea bebelușului nu trebuie expusă la soare

ADEVĂRAT. Chiar dacă lumina soarelui este benefică pentru fixarea calciului în oase, pentru pielea sensibilă a bebelușului poate fi dăunătoare. În primii doi ani de viață, pielea micuților nu este pregătită pentru a se apăra de razele solare, din cauza nivelului redus de melanină, acel pigment care protejează împotriva ultravioletelor.

Efectele radiațiilor solare pot fi atât de puternice pentru cei mici, încât pediatrii consideră că expunerea la soare ar trebui să se facă abia după vârsta de 6 luni și niciodată în intervalul 10:00 și 16:00, când razele soarelui sunt cel mai nocive. Îmbracă-l în haine din materiale naturale, din bumbac sau bumbac organic și aplică-i pe pielea delicată cremă de protecție solară pentru copii.

Mit #4. Nu e nevoie să îi faci bebelușului baie zilnic

DEPINDE. Când vine vorba de băița bebelușului, părerile sunt împărțite. Unii părinți evită să își spele zilnic bebelușul de teama să nu îi sensibilizeze și mai tare pielea deja delicată, în timp ce alții nu concep să treacă o zi fără acest ritual. Ce spun experții în sănătate? Este bine să spălăm bebelușul zilnic? Ei bine, aceștia consideră că nu, bebelușii nu au nevoie de o baie zilnică.

Frecvența băiței bebelușului rămâne la latitudinea fiecărui părinte, însă Academia Americană de Pediatrie recomandă ca baia sugarilor să se facă de 3 ori pe săptămână, tocmai din cauza faptului că pielea lor este mult mai sensibilă și mai subțire decât cea a unui adult. Cu cât bebelușul este spălat mai des, cu atât pielea devine și mai sensibilă, se va usca mai rapid și va fi predispusă la eczeme.

Însă igiena este importantă, așa că între băițe, pentru a evita posibilele iritații, curăță blând fața micuțului, gâtul, mânuțele și zonele intime fie cu un prosop moale îmbibat în apă, fie cu o cremă de curățare care nu necesită clătire.

 

Crema de curățare din gama Uriage 1ére Bébé, care elimină cu blândețe impuritățile și murdăria și calmează pielea sensibilă a bebelușului.

Protejează bariera cutanată a pielii și păstrează filmul hidrolipidic, având o acțiune hrănitoare.

Poate fi aplicată cu ajutorul unei dischete demachiante și nu necesită clătire. Lasă pielea curată, fină și ușor parfumată!

Mit #5. Pielea bebelușului nu are nevoie de hidratare suplimentară

FALS. Într-adevăr, pielea unui nou-născut este fină și foarte plăcută la atingere, însă are nevoie de o îngrijire specială, implicit de foarte multă hidratare. Pielea bebelușului este subțire și sensibilă și nu are încă format acel filtru hidrpolipidic care, pe lângă faptul că funcționează că o barieră de protecție contra factorilor nocivi din mediul înconjurător, contribuie și la reținerea apei în țesuturi. Din acest motiv, pielea trebuie hidratată corespunzător cu produse special concepute pentru bebeluși.

 

Laptele hidratant din gama Uriage 1ére Bébé este special conceput pentru pielea uscată și sensibilă a bebelușului. Datorită apei termale din compoziție, hidratează, calmează și protejează pielea celui mic de pe față și corp.

Extractul organic de Floare de Colț protejează bariera cutanată, iar Untul de Shea și squalan vegetal oferă confort și întărește barieră cutanată.

Ai grijă de pielea sensibilă a bebelușului tău cu ajutorul produselor ultra-delicate și cu toleranță ridicată pentru îngrijirea pielii bebelușilor și copiilor din gama Uriage 1ére Bébé. Gama de îngrijire pentru bebeluși și copii produse pe baza de apă termală Uriage, care protejează bariera cutanata a pielii fragile și imature a bebelușului.

Produsele din gama Uriage 1ére Bébé sunt recomandate de pediatri, dermatologi și maternități, întrucât conțin ingrediente selectate pentru gradul lor ridicat de toleranță chiar și pentru cel mai sensibil tip de piele.

Descoperă întreaga gama de produse pentru îngrijirea bebeluslui Uriage 1ére Bébé pe www.uriage.com/ro!

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Povestea fetiței care s-a născut cu boala "solzilor de pește". "Pielea ei s-a întărit în câteva secunde și a început să crape"
Povestea fetiței care s-a născut cu boala "solzilor de pește". "Pielea ei s-a întărit în câteva secunde și a început să crape"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit
    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit

    Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C şi antioxidanţi cu rol în menţinerea sănătăţii. Contribuie la întărirea sistemului imunitar, previn constiparea,...

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă
    Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă

    Copilul tău are pete maronii pe piele, dar nu știi ce reprezintă? Petele maronii de pe pielea copiilor pot avea diverse cauze și sunt, de obicei, diferite de petele maronii pe care le...

    Această mamă a scandalizat internetul cu alegerea stilului gothic pentru camera bebelușilor ei
    Această mamă a scandalizat internetul cu alegerea stilului gothic pentru camera bebelușilor ei

    Un cuplu din Orlando, Florida a pus internetul pe jar pentru alegerea stilului gothic pentru camera bebelușilor. Micuții își petrec zilele într-o cameră cu pereți gri...

    Un bărbat a lăsat 5 femei însărcinate în același timp! Au organizat împreună, în aceeași zi, petrecerea pentru întâmpinarea bebelușilor
    Un bărbat a lăsat 5 femei însărcinate în același timp! Au organizat împreună, în aceeași zi, petrecerea pentru întâmpinarea bebelușilor

    Petrecerile pentru întâmpinarea bebelușilor au devenit tot mai populare în ultimii ani și se organizează în cele mai diverse moduri. De pildă, dacă este vorba...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban
    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban

    Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în...

    © 2024 Qbebe