Deoarece multe din sistemele lor biologice nu sunt suficient dezvoltate, majoritatea nou-nascutilor prematuri au nevoie de ingrijire in sectia de terapie intensiva dupa nastere. Pe toata durata spitalizarii este esential ca parintii sa fie cat mai des alaturi de bebelus, apropierea precoce dintre parinti si bebelus fiind benefica pentru toti 3.
Importanta contactului timpuriu cu parintii
Parintii nu trebuie sa faca comparatii cu un bebelus nascut la termen, ci mai degraba sa urmareasca evolutia individuala a bebelusului lor, pentru ca in fond, fiecare bebelus se dezvolta in felul lui.
Studiile au demonstrat ca un factor extrem de important pentru dezvoltarea bebelusului prematur este comportamentul parintilor. Parintii care au un contact vizual permanent cu copilul lor, care vorbesc cu acesta in timpul alaptarii, care il tin in brate si il leagana des, vor fi recompensati prin dezvoltarea armonioasa a bebelusului lor.
In momentul in care doctorii isi dau acordul pentru ca bebelusul sa fie luat acasa, parintii se confrunta cu noi temeri. De exemplu, nou-nascutii prematur au nevoie de mai multa atentie si de mese mai dese dar mai mici cantitativ. Mai mult decat atat, au nevoie de o temperatura constanta, atat frigul cat si temperaturile ridicate fiind un stres in plus pentru organismul lor firav. |
Studiile despre bebelusii nascuti prematur arata ca acestia sunt mai firavi, mai sensibili la stimulii exteriori si ai tendinta de a plange mai des decat copiii nascuti la termen. Pentru majoritatea acestor bebelusi, contactul cu parintii, dar mai ales cu mama, este foarte eficient. Pentru bebelusul prematur, ca si pentru orice bebelus, tinutul in brate, leganatul sau cantatul mamei este o sursa de siguranta si liniste.
Alimentatia nou-nascutului prematur
Alimentatia unui bebelus nascut prematur este putin mai complicata, deoarece tine de greutatea lui la nastere si de existenta sau nu, a unor afectiuni. De cele mai multe ori, organismul micutului nu este suficient adaptat la mediu si de aceea este extrem de important ca alimentatia lui sa fie atent aleasa, pentru a ajuta organismul in lupta cu adaptarea.
Copiii prematuri sunt deseori insuficient dezvoltati pentru a suge la san, astfel ca vor fi hraniti intravenos in primele zile de viata. Este extrem de important sa fie alaptati cat mai repede cu putinta, chiar daca cel mic poate sa para ca nu are putere nici pentru suptul din biberon. Laptele matern il va ajuta pe cel mic datorita anticorpilor pe care ii contine si il va proteja astfel impotriva infectiilor, in conditiile in care organismul micutului este extrem de sensibil.
In cazul in care bebelusul nu poate sa suga, putand fi nascut inainte de 34 de saptamani, laptele va fi extras manual sau cu ajutorul unei pompe de san si va fi dat micutului intr-un biberon cu o tetina conform varstei. Trebuie sa il alaptezi in liniste, sa ii vorbesti si sa il mangai. Chiar daca pare dificil, nu este deloc imposibil. Dragostea pe care o porti pruncului tau te va ajuta in toate! |
|
Este normal pentru orice bebelus sa se dezvolte rapid in primele 12 luni de viata, insa acest proces este chiar accelerat in cazul prematurilor. Greutatea unui copil prematur va creste de 10 ori in primul an de viata, fata de greutatea lui la nastere, spre deosebire de greutatea unui copil nascut la termen care va fi multiplicata de doar 3 ori.
Pentru ca bebelusul sa se dezvolte normal, nu trebuie sa astepti mereu sa i se faca foame. In functie de greutatea lui, va avea nevoie de 10-14 alaptari pe zi. Dezvoltarea prematurilor care sunt alaptati este mult mai rapida si eficace decat a celor care nu primesc laptele matern.
Trebuie stiut ca laptele mamicii cu bebelus nascut prematur nu are aceeasi compozitie ca si cel al unei mamici cu un bebelus nascut la timp. Astfel, laptele primeia contine mai multa albumina necesara pentru crestere, calciu si sodiu, mai multa lactoferina si substante care cresc imunitatea, dar are in acelasi timp un nivel mai scazut de lactoza. In orice situatie, indiferent de dezvoltarea bebelusului, laptele matern satisface cerintele unui nou nascut mai bine decat orice alta hrana. |
Se poate ca, pe langa laptele matern, medicul sa recomande un supliment de lapte praf cu formula speciala. Acest lapte praf are scopul de a mari ritmul de crestere. In general, aceste formule de lapte nu mai sunt necesare dupa varsta de un an in cazul copiilor nascuti la timp, insa prematurii pot primi lapte praf si dupa aceasta perioada.
Formulele din soia nu sunt indicate, deoarece contin substante care impiedica absorbtia fosforului. Fosforul este esential pentru dezvoltarea sistemului osos al copiilor.
Nu trebuie sa uiti niciodata ca o alimentatie corecta si echilibrata inca de la nastere isi va dovedi beneficiile chiar si in adolescenta !