Cum sa faci baie nou-nascutului

Cum sa faci baie nou-nascutului

Roxana Cristea

Cum sa faci baie nou-nascutului este o intrebare care se afla pe buzele tuturor gravidutelor. Se gandesc cu teama la momentul in care vor imbaia un bebelus atat de mic, care mai este si umed si alunecos din cauza apei si a samponului. Toate viitoarele mamici, aflate la prima nastere nu stiu cum vor trece acest test. Gravidutele trebuie sa stie ca baita va deveni distractiva atat pentru bebelus cat si pentru mama. Cu putina practica si un pic de ajutor de la tata sau bunici, dupa cateva imbaieri, mama va fi experta in baia nou-nascutului.

Cat de des ii faci baie nou-nascutului?

Desi cele mai multe mamici insista ca bebelusul sa fie inbaiat in fiecare seara, specialistii in pediatrie spun ca nu este neaparat necesar ca baita sa fie facuta zilnic, ba chiar unii spun ca apa si sampoanele, chiar daca sunt dedicate bebelusilor, pot usca pielea nou-nascutului. Recomandat este sa cureti bine zona scutecului de fiecare data cand il schimbi si seara sa-i stergi cu un prosop moale si umed, fata si gatul.
Sfatul specialistilor este sa nu-l trezesti din somn pe copil, doar pentru ca este timpul pentru baita si nici sa renunti la o iesire in aer liber pentru ca se apropie ora de imbaiere. Nou-nascutul are mai mare nevoie de somn si aer curat decat de baita zilnica, mai ales ca nu se poate murdari si nici nu se poate atinge de vreo sursa de microbi.

bebelus la baie

Cand este bine sa-i faci baie nou-nascutului?

Tu alegi momentul din zi in care nou-nascutul sa fie spalat. Este bine sa nu fiti intrerupti si apoi copilul sa traga un pui de somn, pentru ca baita indulceste somnul. Asta nu inseamna ca baita se face numai seara. Nou-nascutul doarme foarte mult si ziua, daca este multumit si bine hranit.
De ce lucruri ai nevoie pentru baia nou-nascutului?
- Un prosop de bumbac (cele moi din finet sunt cele mai bune)
- Un prosop mare de plus
- Un burete special pentru bebelusi
- Un sapun sau un sampon fara parfum
- Betigase de urechi speciale pentru nou-nascuti
- O cadita de plastic speciala pentru bebelusi
- Un recipient cu apa pentru clatire
- Crema pentru masaj
- Crema pentru zona scutecului
- Un scutec
- Un schimb de haine curate
- Si o paturica moale daca-i place sa doarma infasat

Unde si cum ii facem baie nou-nascutului?

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca pana se vindeca zona cordonului ombilical, nou-nascutii sa fie spalati doar cu un buretel special coceput pentru pielea sensibila a bebelusului. Pentru asta nu ai nevoie decat de un burete, o camera calda, o suprafata plana si un prosop moale. Aseaza prosopul pe o suprafata plana si apoi dezbraca bebelusul si infasoara-l in prosop. Ia buretele umed si spala nou-nascutul, dezvelind doar zona pe care o speli. Intotdeauna trebuie sa ai o mana pe copilul tau, care poate deveni alunecos.

In Romania, bebelusii sunt spalati in cadite sau la chiuveta inca din maternitate. Dupa ce ai nascut, poti ruga o asistenta sa-ti arate cum se spala nou-nascutul (asista la o baita facuta copilului tau de catre asistenta care-l ingrijeste).
Acasa ti-ai procurat din timp o cadita conceputa special pentru bebelusi in care pui foarte putina apa la inceput. Apoi cu o carpita moale sau un burete fin poti aplica samponul (in cantitati reduse) pe pielea bebelusului. Trebuie sa fii foarte atenta la buricul nou-nascutului pana cade cordonul ombilical si se vindeca zona respectiva.
Inainte de a pregati copilul de baie, asigura-te ca ai la indemana tot ce-ti trebuie pentru imbaiere (sampon, burete, apa curata pentru clatire si un prosop) dar si cremele pentru masaj, pudra, un scutec si schimburi curate pentru bebelus. Si asta pentru ca vei avea doar o mana mobila, cealalta fiind in permanenta pe bebelus (ii sustine capul).
Cantitatea ideala de apa pentru imbaierea nou-nascutului este cuprinsa intre 5-8 cm.
Nu uita sa verifici temperatura apei (care nu trebuie sa depaseasca 35 de grade) inainte de a baga copilul la baie. Daca nu ai un termometru special pentru apa, baga cotul sau incheietura mainii in apa. De asemenea, daca bebelusul plange la baita poti incerca sa mai racesti apa sau din contra sa o mai incalzesti putin.
La baita,insista la cutele de sub brate, in spatele urechilor, in jurul gatului si in zona scutecului. De asemenea, spala bine intre degetele de la maini si de la picioare.
Nu uita ca toate memebrele nou-nascutului sunt extrem de fragile si sensibile si ca orice miscare brusca ii poate face rau.
Aminteste-ti ca siguranta este cel mai important aspect. Nu lasa niciodata copilul singur in apa, chiar daca ai pus foarte putin lichid in cadita. Este bine ca in primele luni tatal sa asiste si sa o ajute pe mama la imbaierea copilului. Daca nu poate el, roaga o bunica sau o prietena sa te ajute.
Dupa ce ai spalat bebelusul, clateste cu grija pielea frumoasa a nou-nascutului insistand tot la cutulite, in zona genitala si sub barbie. Apoi infasoara-l intr-un prosop moale (cele de finet sunt cele mai bune) si sterge-l usor. Dupa aceea poti incepe rasfatul cu un masaj special si o masa la sanul mamei.
Chiar daca baia nou-nascutului ti se pare complicata la inceput, in foarte scurt timp va intra in rutina si va deveni chiar distractiva.

Surse: mayoclinic.com; whattoexpect.com; babycentre.co.uk

Articolul urmator
Nu mi-am alăptat nou-născutul și nu ar trebui să dau explicații pentru asta
Nu mi-am alăptat nou-născutul și nu ar trebui să dau explicații pentru asta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani
    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani

    Femeile din anumite categorii sociale care aduc pe lume copilași pot beneficia de un ajutor unic de 2000 de lei, trusoul noului-născut, care se acordă sub forma de tichete electronice și...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    „Încă fac baie cu copilul meu de 7 ani. Mi se pare normal să știe cum arată un corp de adult”
    „Încă fac baie cu copilul meu de 7 ani. Mi se pare normal să știe cum arată un corp de adult”

    O mamă își expune decizia controversată de a face baie cu copiii ei, inclusiv cu băiețelul în vârstă de 7 ani. Deși este aspru criticată în mediul online,...

    De ce podeaua din baie devine sanctuarul mamelor?
    De ce podeaua din baie devine sanctuarul mamelor?

    Fiecare dintre noi avem propriul sanctuar. Unii dintre noi îl găsim în natură, alții în brațele unui prieten, iar această mamă îl găsește pe podeaua din baie....

    „Copiii fac baie doar joia și duminica și se joaca pe computer doar marțea și joia”. Cum își educa o mamă cei 6 copii
    „Copiii fac baie doar joia și duminica și se joaca pe computer doar marțea și joia”. Cum își educa o mamă cei 6 copii

    Într-o casă cu șase copii, și baia trebuie programată. O mamă deja celebră pe TikTok își expune public programul zilnic al copiilor săi, atribuțiile acestora și...

    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?
    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

    Spre deosebire de adulți, nou născuții nu au o imunitate pe deplin formată. Sistemul imunitar înseamnă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții...

    O mamă este acuzată că-și abuzează intim copilul de 2 ani pentru că fac baie împreună
    O mamă este acuzată că-și abuzează intim copilul de 2 ani pentru că fac baie împreună

    Pentru multe mame, baia alături de copilul lor e ceva normal, natural, având în vedere că relația mamă-copil e una atât de intimă. Totuși, nu multe persoane...

    Până la ce vârstă e în regulă ca cei mici să facă baie împreună?
    Până la ce vârstă e în regulă ca cei mici să facă baie împreună?

    Nimic nu e mai drăguț decât frații care se bălăcesc și fac baie împreună, înainte de culcare. Există o limită de vârstă după care părinții trebuie să se...

    © 2024 Qbebe