Prima baita pentru bebelus
Pentru prima baita, ai nevoie de un prosop mare si pufos de baie, un prosop pentru bebelus, o cada cu apa calduta, vata, sapun pentru bebelusi, servetele umede si ulei de corp pentru bebelusi.Acum, la inceput, bebelusul tau va avea nevoie foarte putin de buretele pentru baie, din moment ce corpul lui inca nu se murdareste. Zona care are nevoie de multa atentie si trebuie tot timpul pastrata curata este zona genitala, care trebuie curatata la fiecare baita, schimbare de scutec si defecare.
De fiecare data cand ii faci baita, camera trebuie sa fie bine incalzita si protejata de aer rece sau curent.
Dezbraca bebelusul si pune-l pe prosopul de baie, tinandu-ti mana pe el tot timpul. Mai intai, spala-i fata, stergandu-i ochii dinspre inauntru spre inafara cu vata umezita. Foloseste un servetel umed si moale pentru a-i spala capul, apoi sterege-l cu un prosop uscat.
Pune sapun special pentru bebelusi pe un servetel umed si spala-i gatul, corpul, mainile si picioarele. Nu uita degetele de la maini si picioare! Spala cu atentie zona genitala! Daca ai un baietel care a fost circumcis atunci foloseste doar apa pe zona genitala pana in momentul in care circumcizia se vindeca complet.
Baita la 3 saptamani – E vremea pentru putina joaca!
Bebelusul are 3 saptamani si cordonul ombilical trebuie sa se fi desprins deja de tot, asa ca acum e timpul pentru prima lui baie adevarata.S-ar putea sa auzi pareri impartite despre frecventa baitelor la aceasta varsta. Unele mame spun ca de 2-3 ori pe saptamana, iar altele cred ca e nevoie de o baie zilnica. Daca ai intrebari in legatura cu baia bebelusului, cel mai bine este sa consulti pediatrul.
Pentru a incepe ritualul baii, aduna tot “echipamentul” inainte de a incepe sa speli bebelusul. O data ce bebelusul este in cada, nu trebuie nicio secunda sa fii atenta in alta parte!
Umple o vana sau o cada pentru bebelusi cu cativa centimetri de apa calda. Este foarte important sa fii sigura ca apa nu e fierbinte si ca sa testezi, trebuie sa iti pui interiorul antebratului in apa. Poti sa pui un prosop mare pe fundul cazii pentru ca bebelusul sa nu alunece cu cadita lui mica.
Dezbraca copilul, pune-ti mana stanga sub umerii lui si degetele sub subsuoara lui stanga, sprijinindu-l cu mana dreapta. Lasa-l usor si treptat in apa.
Incepi prin a-i spala fata, continuand in jos de-a lungul corpului. Nu uita sa speli zona genitala din fata spre spate pentru a preveni infectiile. Aminteste-ti sa ii freci si sa ii masezi usor corpul in mod constant cu apa calda in timp ce il speli.
Dupa ce i-ai spalat corpul, este timpul pentru putin sampon special pentru cei mici. Trebuie sa ii speli parul doar o data sau de doua ori pe saptamana. Cand termini cu samponul si trebuie sa il speli cu apa curata, ridica-i putin capul, ca sa nu ii intre sampon sau spuma in ochisori. Chiar daca formula samponului este una “fara lacrimi”, copilul tot se va speria cand va simti ca ii intra ceva deranjant in ochi.
Dupa ce ai terminat, il scoti din apa si il invelesti intr-un prosop mare si pufos. Tamponeaza-l si maseaza-l foarte usor pe corp si pe cap cu prosopul pentru a-l usca, pentru ca aceasta metoda este mai blanda decat frecarea.
Curatarea urechilor
Urechile bebelusului produc ceara de ureche ca si urechile unui o matur, pentru ca acesta este un proces natural. De obicei, ceara de ureche cade afara, asa ca nu trebuie sa introduci ceva in ureche pentru a o curata! Poti curata partea exterioara cu un servetel umed insa nu incerca sub nicio forma sa cureti in interior!Baita la 5 saptamani – Sa facem cunostinta cu cada mare!
Multor parinti le place sa isi imparta cada cu bebelusul lor, odata ce acesta este mai bine dezvoltat si mai familiarizat cu ritualul baii, asa ca si tu ai putea face acelasi lucru! Va fi cu siguranta mai distractiv pentru amandoi si va intari legatura dintre voi doi!Daca vrei sa ii faci cunostinta bebelusului cu “cada mare” atunci trebuie sa ai in vedere anumite masuri pentru siguranta micutului tau.
Fii atenta la temperatura apei si verific-o mereu!
Cand il pui pe micut in cada, fa in asa fel incat piciorusele sa atinga primele apa. Daca protesteaza, scoate-l imediat! Este posibil ca apa sa i se para prea calda sau prea rece!
Pe fundul cazii pune un covoras de cauciuc, pentru ca bebelusul sa nu alunece si tot pentru a evita alunecarea, din mainile tale, ai putea folosi niste manusi de bumbac.
Tine aproape de tine sau de mana ta, tot ce iti trebuie pentru baita celui mic, mai ales samponul si sapunul.
Sprijina-i capul in timp ce il speli si nu stati prea mult timp in apa!
Niciodata nu il lasa nesupravegheat si nu iti concentra atentia in alta parte nici macar cateva secunde!
Cand il scoti din cada, pe el il scoti primul, bine infasat in prosop si il pui in bratele taticului, apoi iesi si tu!
Distractie placuta!