Cum cel mai important aspect al îngrijirii bebelușului este, fără îndoială, igiena, îți oferim câteva sfaturi generale despre igiena pielii, părului și ochilor micuțului. Iată care sunt acestea!
Igiena pielii bebelușului
În primele luni de viață, băița bebelușului trebuie să se facă zilnic, cu produse special destinate pielii acestuia. Să nu uităm faptul că straturile epidermei sunt slab dezvoltate, iar bariera împotriva agenților patogeni este aproape inexistentă. Este foarte important ca temperatura apei să fie potrivită, nici prea caldă dar nici prea rece. Pielea adulților se poate adapta foarte repede temperaturii mai mari sau mici, însă când vine vorba despre pielea bebelușilor, lucrurile sunt diferite. Cei mici au pielea sensibilă iar factorul natural de adaptare este slab dezvoltat.
Temperatura apei pentru băița bebelușului nu trebuie să depășească 37-38 de grade Celsius. Te poți folosi de un termomentru special pentu baie, sau de părțile corpului tău. Deși pare incredibil, pielea de pe cot este aproximativ la fel de sensibilă ca cea a bebelușului, la fel și cea de la încheieturi. Prin urmare, poți măsura temperatura apei după ce ai umplut cada, dar și înainte de a pune bebelușul în apă. Este de preferat să verifici întotdeauna de două ori pentru a evita orice posibilă problemă. |
Dacă ai rezolvat problema apei, a venit rândul produselor de igienă. Johnson's Baby Top-to-Toe® este ceea ce ai nevoie. Motivul? Este conceput special pentru pielea subțire a micuților, curățând în profunzime fără să usuce sau să irite pielea.
Trebuie să mai știi că igiena pielii bebelușului nu se oprește la băiță. Urmează etapa de hidratare și masaj. Astfel, după baie, pielea micuților este curată, porii find deschiși și pregătiți să-și primească doza de hidratare. Folosește creme și uleiuri destinate bebelușilor și citește cu atenție instrucțiunile de folosire. Aplică loțiunile cu mișcări blânde pe toată suprafața corpului și transformă această etapă într-un moment de răsfăț pentru cel mic.
Igiena părului bebelușilor
Bebelușul se naște cu păr, însă acesta va cădea în totalitate în primii ani de viață, lăsând loc părului matur și definitiv. De fapt, părul pe care micuții îl dezvoltă încă din pântec poartă numele de lagunos și de cele mai multe ori se găsește pe toată suprafața corpului. Este foarte fin, moale și deschis la culoare și va cadea de la sine în primele luni de viață, după ce copilul se obișnuiește cu noul mediu (lagunos îl ajută să-și regleze temperatura corpului).
Igiena părului bebelușilor este foarte importantă și trebuie făcută cu ajutorul unui șampon delicat cu pielea sensibilă a scalpului. Șamponul Johnson's Baby® este produsul de care ai nevoie, nefiind dur cu foliculii de păr slab dezvoltați ai piticului. Este esențial să acorzi atenție scalpului, pe care trebuie să-l cureți fără să-l usuci foarte tare sau să-l agresezi prin mișcări dure.
Este de preferat să folosești șampon de 2 - 3 ori pe săptămână, pentru a hidrata scalpul și a evita apariția cojițelor. De asemenea, după băiță poți încerca să-și piepteni micuțul cu o perie cu dinți moi, care va acționa asupra scalpului ca un masaj relaxant. Desigur, trebuie să faci acest lucru fără să pui presiune asupra firelor de păr moi și doar cât micuțul se simte confortabil cu această etapă.
Igiena ochilor bebelușului
Băița bebelușului trebuie să includă igiena întregului corp al bebelușului, prin urmare trebuie să acorzi atenție și ochilor. După naștere aceștia sunt slab dezvoltați din punct de vedere vizual dar și al reflexelor. Bebelușul clipește foarte rar, putând sta cu ochii deschiși chiar 23 de minute într-o oră și nu pot lacrima. Ceea ce crezi că sunt lacrimi, la câteva zile după naștere, sunt de fapt rezultatul unui reflex lacrimal ce protejează ochiul.
Igiena ochilor este foarte importantă pentru a ține infecțiile la distranță. La fel de importantă este și folosirea produse de îngrijire care odată intrate în contact cu ochii nu îi irită. De aceea șamponul Johnson's Baby® este cea mai bună alegere, fiind prietenos și cu ochii micuțului, având în componența ingrediente special concepute pentru „băițe fără lacrimi".
Poți executa igiena ochilor imediat după baie. Este indicat să nu folosești acceași apă din cădița bebelușului, ci apă fiartă și răcită. Începi prin a înmuia un tampon de bumbac în apă și îl storci până ce acesta rămâne umed. Apoi, începi curățarea ochiului din colțul interior spre cel exterior, într-o singură mișcare blândă, fără presiune. Repeți mișcarea de câteva ori și poți trece la celălalt ochi, folosind un alt tampon moale din bumbac.