1. Unii parinti folosesc chiuveta pentru primele baite, dar ce masuri implica aceasta situatie?
In primul rand, chiuveta trebuie spalata si dezinfectata foarte bine. Mai mult decat atat, dupa dezinfectare, clateste foarte bine chiuveta cu apa calda, pentru ca orice urma de produs chimic poate afecta serios pielea sensibila a celui mic. Caditele speciale sunt o varianta foarte buna, deoarece sunt mai ridicate in zona capului, astfel incat apa sa nu ii atinga fata micutului, aducand mai multa apa in zona funduletului, adica acolo unde trebuie sa se insiste in curatare.
2. Cat de des trebuie sa ii faci baie bebelusului?
Nou-nascutii au nevoie de 2-3 baite pe saptamana. Cu toate acestea, zilnic, parintii trebuie sa ii spele fata si gatul, zona scutecului si in spatele genunchilor, iar celelalte zone nu se murdaresc repede. Din momentul in care cel mic incepe sa mearga de-a busilea, mainile trebuie spalate foarte des iar baile vor fi si ele mai dese. Alege un sapun si o lotiune dupa baie foarte hidratante, mai ales iarna, cand pielea se usuca mai repede. Dupa varsta de 1 an, micutul poate fi spalat zilnic.
3. Cum stiu daca temperatura este potrivita?
Tot metoda din batrani da rezultate. Trebuie sa incerci apa cu incheietura palmei, cu cotul sau chiar cu intreg antebratul, pentru ca sunt mai sensibile decat degetele. Fii foarte atenta la acest detaliu, pentru ca de el va depinde placerea copilului de a face baie, iar baita nu inseamna doar curatenie ci si joaca si momente frumoase!
4. Parerile sunt diverse si totusi cand trebuie sa aiba loc prima baita?
Indicat este sa nu cufunzi bebelusul in apa pana cand rana de la cordonul ombilical nu se vindeca, adica la 3 saptamani de la nastere. Pana atunci, vei curata micutul cu un burete sau un prosop foarte moale inmuiat in apa calda. |
5. Orice mamica vrea ca bebelusul ei sa aiba pielea catifelata, dar realitatea este deseori alta. Ce e de facut?
In primul rand, trebuie sa ai in vedere faptul ca pielea nou-nascutilor trece printr-un proces natural de descuamare. Astfel, celulele epiteliale se innoiesc, ceea ce nu este ingrijorator. Fenomenul este unul cat se poate de normal si dureaza intre 2 saptamani si o luna.
Pentru a scapa cu usurinta de pielea uscata si descuamata, spala bebelusul cu un sapun moale si un gel de dus special pentru bebelusi. Dupa baie, ar fi bine sa il ungi cu un ulei, insa ai grija la aroma! Bebelusul este foarte sensibil la mirosuri, iar singura aroma garantata si testata este cea de levantica, de care totusi nu trebuie sa abuzezi!
6. Ce se recomanda pentru inlaturarea crustelor seboreice?
Aceste cruste apar in primele zile de la nastere, din cauza influentei hormonale a mamei. Cu toate ca, de obicei, apar in zona scalpului, ele pot sa apara si pe langa sprancene, urechi sau zona acoperita de scutec. Vor arata ca niste pete maronii acoperite cu o pelicula de grasime.
Cu toate ca pentru tine aspectul lor iti va parea ingrijorator sau inestestic, pe bebe nu il deranjeaza deloc. In plus, le poti indeparta zilnic, cu sampon special pentru bebelusi si poti peria scalpul cu o perie din fire moi. Daca le ingrijesti astfel, cu siguranta vor disparea in maxim 3 luni.
7. Pielea bebelusilor este sensibila. Trebuie folosit un detergent special?
Doar daca pielea micutului este extrem de sensibila, trebuie folosit un detergent special. In cazuri normale insa, trebuie doar sa speli bine hainele, mai ales cele noi si sa le clatesti de doua ori. Daca vei urma mereu acesti pasi, nu conteaza ce detergent folosesti. Totusi, pentru linistea ta, exista o gama larga de astfel de produse si poti alege un detergent si un balsam de rufe pentru piele sensibila.
8. Orice bebelus sufera la un moment dat de eritem fesier. Ce este de facut?
Urina si fecalele micutului sunt extrem de iritante. Solutia cel mai buna si cel mai ieftina este sa schimbi la timp scutecele, pentru ca il vor proteja si vor costa cu siguranta mai putin decat cremele speciale antiiritatii sau vizitele la medicul pediatru. |
Dupa ce scoti scutecul murdar, sterge cu mare atentie zona cu apa calduta. Apoi, lasa micutul cat mai mult timp posibil fara scutec, pentru o senzatie de prospetime.
Ai grija! S-ar putea ca iritatia micutului sa provina si de la scutecele folosite! Ele pot fi imbibate cu o solutie care poate provoca iritatii. Asa ca, ai putea incerca pentru o zi, sa schimbi scutecul si sa fii atenta daca situatia se amelioreaza.
9. Esentiale pentru confortul bebelusului sunt hainele cu care este imbracat. Care sunt cele potrivite?
Bebelusul trebuie imbracat asa cum te imbraci si tu, chiar daca nu poate fi considerat nici macar un adult in miniatura. Atfel, nu trebuie sa imbraci gros micutul daca tu iti iei doar o bluza pe tine. Ideea de baza este sa eviti extremele!
Atunci cand doarme, asigura-te ca este bine invelit, chiar si pe timp de vara, pentru ca bebelusii nu isi pot regla temperatura corpului.
Evita tesaturile grele, cum sunt cele din lana, care ingreuneaza miscarile bebelusului si pot crea iritatii.
Cand iesiti la plimbare, nu uita palariuta de soare vara, sau paturica peste carucior iarna.
10. Unghiutele prichindelului sunt pe cat de fine, pe atat de ascutite. Cum sa faci sa le scurtezi?
Ai 2 variante: ori le pilesti cu o pila foarte fina, ori le tai cu o forfecuta cu varfurile rotunjite. Nu folosi unghiera si nu incerca sa le tai prea adanc, din carne cum s-ar spune. Pentru ca bebelusii in general nu stau locului o clipa, incearca sa ii tai unghiile cand doarme.
Daca bebelusul se trezeste, atunci asteapta si taie-le cand un membru al familiei ii poate distrage atentia, jucandu-se cu el de exemplu. Atentie! Nu taia niciodata colturile unghiilor, pentru ca vei obtine doar un spatiu bun pentru dezvoltarea bacteriilor. |