- De ce nou-nascutul nu poate distinge vizual toate formele?
- Cat de bine vede un nou-nascut?
- De ce bebelusul isi incruciseaza ochii?
- Cat de multe poate intelege un nou-nascut prin vizualizare?
- De ce nou-nascutul plange fara lacrimi?
- Ochii sugarului vor ramane de aceeasi culoare ca la nastere?
- Daca eu am probleme cu vederea, obligatoriu va avea probleme cu vederea si copilul meu?
De ce nou-nascutul nu poate distinge vizual toate formele?
Copilul tau abia a venit pe lume si tu iti doresti ca el sa aiba toate simturile dezvoltate, insa lucrurile nu stau chiar asa. Afla ca cel mai putin dezvoltat sistem senzorial la nastere este aparatul vizual.
Cum se explica acest fenomen? Componenta principala a aparatului vizual, retina care preia lumina si o transforma in stimuli nervosi pe care mai apoi ii trimite la creier, nu este complet dezvoltata la nou-nascuti. Celulele cu conuri, implicate in vederea diurna si celulele cu bastonase, implicate in vederea nocturna, sunt in numar mai mic, astfel ca distingerea culorilor si acuitatea vizuala sunt mult mai reduse.
Insa nou-nascutul vede din prima clipa, desi nu poate aprecia distanta, dimensiunile, formele sau culorile cu exactitate.
Cat de bine vede un nou-nascut?
Chiar daca din punct de vedere fizic ochii nou-nascutului sunt capabili sa vada perfect, el nu poate focaliza la mai mult de douazeci de centimetri distanta, adica la distanta dintre fata lui si a mamei in timpul alaptatului. Nou- nascutul nu stie deocamdata sa-si acomodeze privirea cu distanta.
Cand va reusi sa distinga fizic persoanele din jur? Nu va reusi sa distinga persoanele din jur inainte de trei luni de zile. Abia dupa trei luni bebelusul tau va reusi sa isi dea seama vizual ca esti mama lui.
Dar asta nu inseamna ca nou- nascutul nu isi cunoaste mama. Copilul tau te recunoaste prin celelalte simturi: auzul, atingerea, mirosul, simturi ce sunt foarte strans legate intre ele. In acest mod, bebelusul isi va da seama din primele zile care este mama lui.
Dar ochii copilului nou venit pe lume sunt foarte sensibili, nou-nascutul poate distinge ziua de noapte, intrucat el isi inchide ochii la lumina puternica si ii va redeschide in penumbra, de aceea este bine ca lumina sa nu fie foarte puternica sau prea apropiata.
In urmatoarele luni, vederea bebelusului se va imbunatati si copilul va fi atras de obiectele mai mari, cu diverse forme si culori puternice. De asemenea, copilul isi va petrece mult timp analizand lucrurile si spatiul ce-l inconjoara.
Cam la doua luni de zile, bebelusul va putea distinge unele detalii: diferentele dintre culori sau forma fetelor, diferentele dintre obiectele plane si cele voluminoase. O luna mai tarziu, copilul tau va sti sa deosebeasca forma concava de cea convexa si de asemenea, va putea sa vada la fel de bine ca tine.
Intre sase si noua luni, copilul va reusi sa vada pana la sase metri distanta, iar in doar cateva luni va reusi sa vada perfect.
Trebuie sa stii ca bebelusul tau este dotat inca din momentul venirii pe lume cu toate simturile, insa acestea nu sunt dezvoltate in totalitate. De asemenea, simturile bebelusului se dezvolta din pantecul mamei, lumea exterioara este un mediu nou, in care copilul tau trebuie sa invete sa se adapteze.
Cum invata noul- nascut sa perceapa lumea din jurul sau? Copilul tau va invata sa perceapa lumea din jurul sau prin receptarea si interpretarea informatiilor senzoriale - pozitia corpului, modalitatea in care corpul se misca si relatia acestuia cu gravitatea, vazul, auzul, atingerea, gustul si mirosul.
De ce bebelusul isi incruciseaza ochii?
Copilul tau isi incruciseaza uneori ochii si tu te intrebi daca este ceva in neregula cu el? Este firesc. Sfatul meu este ca inainte de toate sa mergi la medicul specialist, cand bebelusul tau are aproape sase luni. Aceasta este varsta la care expertii recomanda controlul oftalmologic spre a inlatura orice grija. Pana la varsta de sase luni, ochii bebelusului tau nu lucreaza in mod sincronizat si tind sa para independenti unul de altul, de foarte multe ori.
In jurul varstei de doua luni, ochii bebelusului tau vor fi stabilizati si vor incepe sa lucreze impreuna, fiind capabili sa focalizeze cate obiecte la distante mari.
Cat de multe poate intelege un nou-nascut prin vizualizare?
Impreuna cu celelalte simturi:olfactiv, auditiv si tactil, simtul vizual coordoneaza miscarile bebelusului tau si raspunsurile lui la actiunile exterioare.
In acest fel, copilul invata sa gaseasca un anumit obiect, pipaind, descoperind astfel forma si marimea acestuia, ascultand-o adica distingandu-i sunetele si ulterior, prin vizualizare, sa o regaseasca mai usor.
Dupa varsta de patru luni, copilul va descoperi si simtul gustului si in acest mod va putea sa exploreze totul in jurul sau, cu usurinta de aceasta data.
Vederea copilului tau este centrala pana la varsta de sase luni, asadar este esential ca miscarile sa aiba loc in fata lui pentru a le sesiza. Stiai ca acuitatea vizuala la nastere este de 1/20? Acuitatea vizuala reprezinta capacitatea perceptiei vizuale sau gradul in care bebelusul tau poate distinge detaliile.
Iata care sunt semnele unei dezvoltari senzoriale normale la sugar:
- Pana la trei luni copilul tau intoarce capul spre culorile vii, respectiv lumina si voci.
- Bebelusul exploreaza jucariile punandu-le in gurita.
- Pana la sase luni copilul deschide gura sa manance din lingura si uneori imita actiunile parintilor.
- Dupa varsta de sase luni, bebelusul accepta alimente solide.
- Pana la douasprezece luni copilul imita actiunile si sunetele emise de parinti, incearca sa danseze daca aude muzica si urmareste obiectele care dispar din aria sa vizuala.
- Bebelusul poate fi atent la mai multi stimuli simultan, cum ar fi sa priveasca o jucarie si sa asculte un cantec.
De ce nou-nascutul plange fara lacrimi?
Nu te speria daca bebelusul tau plange fara lacrimi, nu este nimic in neregula cu ochii lui sau cu simtul vizual. Iata cauza: ochii bebelusului pot fi foarte umezi, insa lacrimile cauzate de emotii sunt rezultatul glandele lacrimale, glande ce nu vor intra in functiune inainte de sase luni. Asadar, pana la sase luni nu se poate vorbi despre lacrimi.
Ochii sugarului vor ramane de aceeasi culoare ca la nastere?
De obicei, copiii caucazieni au ochii albastri sau gri-albastrui cand vin pe lume, iar cei non-caucazieni, au ochii caprui.
De ce depinde culoarea permanenta a ochilor copiilor? Culoarea permanenta a ochilor unui copil depinde in primul rand de culoarea ochilor parintilor sai. Ea se fixeaza la sfarsitul primului an de viata.
In majoritatea cazurilor, conform studiilor efectuate de experti, un copil ai carui parinti nu au ochii albastri, va avea in cateva luni ochii caprui sau verzi. Daca genele pentru ochii albastri sunt recesive, adica aceasta culoare poate trece la caprui sau verde, trebuie sa stii ca celelalte culori niciodata nu vor trece in albastru.
Daca eu am probleme cu vederea, obligatoriu va avea probleme cu vederea si copilul meu?
Da, exista aceasta posibilitate, nu sunt doar superstitii sau vorbe furate din popor. Iata cum se explica fenomenul: totul este legat de forma retinei, prea lunga sau prea scurta, defect al vederii ce se poate transmite genetic de la parinti la copii. De asemenea, este bine de stiut ca in cazul in care ambii parinti poarta ochelari, sansele ca bebelusul sa poarte ochelari cresc tot mai mult.
Daca unul dintre parinti poarta ochelari de corectie, este de asemenea posibil ca in viitor copilul sa aiba si el nevoie sa-si corecteze vederea.