Recomandat este ca mama sa faca gimnastica alaturi de bebelus - sa execute cu sugarul diferite exercitii, avand grija insa ca toate categoriile de muschi sa fie solicitate in egala masura.
Gimnastica bebelusului se va incepe numai dupa ce acesta a implinit 3 luni. Aceasta se va face doar cu copii sanatosi si nascuti la termen. Pentru prematuri se va cere sfatul medicului, fiind lesne de inteles ca in cazul acestuia organismul este mai putin pregatit.
Cand poate face bebelusul gimnastica?
Momentul propice pentru gimnastica sugarului este inainte de baia zilnica sau inaintea unei mese. De regula camera in care sugarul face gimnastica trebuie sa fie bine incalzita, pentru ca celui mic sa ii faca placere sa se miste in voie. Daca este vara insa, poti face bebelusul poate face gimnastica afara.
Recomandat este ca exercitiile sa se execute pe o suprafata dura. Ele vor fi executate cu blandete deoarece ligamentele si musculatura copilului sunt inca fragile. Nu incerca sa invingi opozitia bebelusului cu brutalitate. Daca observi ca un exercitiu anume ii provoaca disconfort bebelusului, este recomandat sa nu il repeti pana nu ai posibilitatea de a consulta un medic.
Care este rolul gimnasticii pentru bebelusi?
Gimnastica la bebelusi urmareste sa favorizeze trecerea de la motricitatea necoordonata, caracteristica primelor luni de viata, la motricitatea voluntara, corespunzatoare maturarii treptate a sistemului nervos.
In general aceste exercitii de gimnastica pentru bebelusi sunt de prevenire a unor deficiente de crestere si postulare. Pentru copii cu probleme de la nastere, sau dobandite pe parcurs, gimnastica se va face in prezenta unui specialist.
Se recomanda ca inaintea inceperii gimnasticii cu bebelusul sa se ceara sfatul medicului sau a unui cadru calificat in aceasta privinta. Nu pentru toti bebelusii miscarea este benefica.
Exercitii recomandate pentru gimnastica bebelusului
- Miscarea de rotire a incheieturii mainii si a piciorului. Apuca cu o mana membrul si cu cealalta, palma sau laba piciorului si executa miscari de rotire in ambele sensuri;
- Flexarea si extinderea membrelor inferioare;
- Flexarea si extensia din articulatia soldului - exercitiu cunoscut si cu denumirea de lumanarea;
- Miscarea bratelor deasupra capului si pe langa corp;
In timp ce faci toate aceste exercitii cu copilul tau poti spune povesti, canta sau chiar vorbi cu acesta.
Un exercitiu trebuie sa dureze intre 1 si 3 minute, dupa care este recomandat sa se faca o pauza. Durata primei sedinte este de 3 minute, dupa care aceasta creste si poate ajunge pana la 15 minute. Vei putea observa ca prin stimularea placerii de miscare motricitatea spontana a copilului va creste.