Cum adormim bebelusul?
Pregatirile din fiecare seara inainte de somn ajuta copilul sa se rupa de toate activitatile de peste zi. Bebelusul va intelege repede care este ordinea fireasca a activitatilor: cina, baia, etc. Toate acestea il va duce in mod obisnuit cu gandul ca trebuie sa se apropie si ora de culcare. Daca la varsta de zece luni, cand copilul este inca mic, aceste obiceiuri nu il ajuta decat sa se destinda, mai tarziu aceaste ritualuri ale somnului vor deveni obligatorii. Nu invata copilul cu obiceiuri pe care nu le vei putea respecta luni sau chiar ani de acum inainte.
Trucuri pentru a adormi bebelusul mai usor:
- Spala bebelusul in fiecare seara si schimba-i hainele
- Culca si jucaria lui preferata, spunandu-i ca si aceasta va dormi pe tot parcursul noptii.
- Rasfoiti impreuna o carte cu povestioare scurte si simple si arata- i diferite imagini pentru ca bebelusului sa ii ramana in memorie imagini din poveste.
- Canta- i cantece de leagan.
Ce mananca bebelusul la zece luni?
Cand bebelusul a implinit zece luni, se considera justificat ca mama sa scoata din meniul acestuia alimentele macinate sau amestecate cu supe de legume. Copilul va incepe sa simta placerea piureurilor facute dintr-o singura leguma: spanac, fasole verde, conopida, morcov, cartof, mazare.
Meniul se diversifica, iar cantitatea de carne sau de peste poate ajunge pana la 30 g in fiecare zi. De azi bebelusul va manca singur: cereale, paine prajita, piscoturi, biscuiti, morcovi sau cartofi copti, mazare, bucatele de omleta, carne sau peste in bucatele mici.
Chiar daca esti reticenta, trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca bebelusul tau va manca singur de acum inainte. Daca il vei impiedica sa faca acest lucru, placerea lui va disparea. Din momentul in care bebelusul a inceput sa se hraneasca singur, nu va dura mult si va invata sa manance si fara sa se murdareasca.
Ce fac daca bebelusul se trezeste mai devreme decat mine?
Copilul tau se poate trezi la o ora foarte matinala, dat fiind ca activitatile acestuia din ziua precedenta nu l-au extenuat prea tare, prin urmare copilul doarme noaptea atat cat are nevoie. Daca si micutul tau face la fel, poti apela negresit la cateva trucuri pentru a-i da micutului de "treaba" atunci cand se trezeste:
- Aseaza langa patutul lui o oglinda in care sa se poata vedea. Cand se va trezi, va petrece ceva timp jucandu-se cu imaginea lui.
- Aseaza langa patut o punguta cu cereale sau biscuiti. Daca la trezire ii va fi foame, primul lucru pe care il va face va fi sa se duca la ei si sa rontaie.
- Ai grija ca bebelusul sa aiba la indemana jucaria preferata.
- Nu te duce la el la prima chemare. Nu il ignora, insa da-i timp sa invete ce poate face si singur.
Primul "nu ai voie" de la zece luni
Copilul incepe sa fie receptiv si la ce i se zice. Din acest moment se poate incepe sa i se puna interdictii. Acestea pot fi: la prize, la cabluri, la cuptor, la lucrurile de pe masuta din bucatarie, etc.
Trebuie sa tii cont de un lucru: ce este interzis azi, va fi interzis si maine. Nu da inapoi atunci cand ii explici copilului un lucru. Daca vei ceda, ii vei transmite acestuia nesiguranta, iar bebelusul va face exact ceea ce tu i-ai interzis.
Nu ii pune prea multe interdictii. S-ar putea ca acesta sa le uite. Aminteste-i in fiecare zi ce are voie sa faca si ce nu. Daca copilul tau este tentat sa incerce ceva din ceea ce tu i-ai zis ca nu are voie, fi calma si reia explicatiile. Cu nervi nu vei face nimic!