Bebelusul tau incepe sa depaseasca etapa de nou-nascut. In luna a-3-a, bebelusul intra intr-o noua etapa de coordonare: invata sa coordoneze miscarile ochilor cu auzul, miscandu-si in acelasi timp mainile si capul.
Mainile, si in mod secundar picioarele, sunt descoperite de copil si incep a fi cercetate si manipulate de acesta, ca si cum ar fi cea mai interesanta jucarie posibila. El isi va duce mainile si picioarele la gura, aceasta fiind locul cel mai important, deoarece cu gura copilul face cunostiinta cu lucrurile.
Eritemul fesier
Aceasta este denumirea petelor rosii care apar frecvent pe fesele bebelusilor. Ele sunt cauzate de fragilitatile pielii in contact cu umiditatea si aciditatea urinei si a materiilor fecale. Urina si scaunele produc amoniac, care arde pielea bebebusului, producandu-i acestuia dureri.
Cum pot evita durerea?
Schimba scutecele ori de cate ori este necesar. Nu lasa niciodata copilul cu un scutec murdar sau ud;
De fiecare data cand il schimbi, spala fesele bebelusului cu o bucata de vata imbibata in apa si sapun pentru bebelusi. Nu uita sa clatesti bine locul curatat si sa il usuci.
- Aplica o crema din farmacie recomandata de medic si lasa fesele copilului cat mai mult posibil la aer.
- Asigura-te ca nu este vorba despre o alergie la un detergent sau la un scutec anume.
- Cum diversific alimentatia bebelusului?
Varsta de trei luni este ideala pentru divrsificarea meniului. Poti incepe sa ii dai copilului primul adaos pe langa biberon, acesta constand intr-o pudra- „terci instant". Acesta este specific varstei. Se gaseste in farmacii sub forma de pulbere si se pune in biberon, peste cantitatea obisnuita de lapte. Acest supliment il va ajuta sa aiba un somn linistit fara a se trezi noaptea din cauza foamei. Cand alegi aceasta pulbere pentru terci, trebuie sa cumperi produsul corespunzator varstei de trei- sase luni, adica „pentru prima varsta". Fii atenta insa ca acesta sa nu contina gluten, sare, sau zahar. Pentru administrare se recomanda o lingurita adaugata in biberonul de seara.
Cum ma joc cu bebelusul?
Desi pare o varsta prea mica pentru a te juca cu copilul tau, sa stii ca te inseli. Inca din luna a treia cel mic incepe sa indrageasca jocurile si timpul petrecut cu parintii. Drept dovada sunt ganguritul, zambetele si privirea indreptata catre tine.
Invata copilul sa te recunoasca dupa miros. Daca folosesti parfum, nu il schimba. Vei debusola copilul. Stai in apropierea bebelusului, tine-l in brate pentru a se invata cu mirosul tau, iar cand nu esti langa el, lasa-i pe perna un fular - o esarfa, pe care ai purtat-o inainte. Copilul va simti mirosul tau langa el si va crede ca esti acolo.
Fa-l sa descopere mirosuri noi. Aseaza langa el o banana, o portocala taiata, un flacon de scortisoara sau de vanilie. Vorbeste- i despre ce reprezinta acele mirosuri ca si cum ai astepta de la el pareri.
Joaca- te cu jucarii pentru nou- nascuti, de perferat cu cele care au zurgalai. Vei remarca entuziasmul celui mic la clinchetul provocat. Lasa jucaria langa copil si vei vedea cum acesta o va atinge cu mana, pentru a provoca un sunet asemanator.
Cum aleg patutul pentru bebelus?
La varsta de trei luni, exista posibilitatea ca bebelusul sa nu mai incapa in leagan sau in cos, prin urmare trebuie sa ii alegi un patut. Este recomandat un pat cu gratii. Acesta te asigura ca cel mic nu va cadea din pat in timp ce doarme si ii va permite sa vada tot ce se intampla in camera.
Care sunt vaccinurile obligatorii pentru bebelus?
Trebuie sa stii ca primele vaccinuri sunt obligatorii si sunt cerute la orice inscriere a copilului in colectivitate. Rolul acestora este de a proteja copilul de unele boli ce ar putea fi grave, sau chiar mortale. Anumite vaccinuri au efecte secundare usoare, ca de exemplu un puseu de febra, care obliga la decalarea unei injectii. La varsta lui copilul va face trei vaccinuri:
B. C. G. - care este vaccinul contra tuberculozei. Este administrat o data, de regula intre nastere si trei luni.
TRIVACCIN DIFTERO- TETANO- PERTUSIS - care asociaza, intr-o singura injectie vaccinurile contra difteriei, tetanosului si tusei convulsive.
ENGERIX - vaccinul antihepatic (contra hepatitei B). Acesta se face prima data la nastere, apoi la doua luni si a treia oara la sase luni.