Invata bebelusul lucruri noi
Chiar daca pare prea mic, copilul este capabil sa recepteze informatia si pe parcurs sa o si inteleaga. Arata-i copilului diferite obiecte cum ar fi cana, lingurita, biberonul, numeste-le si spune-i la ce foloseste. Chiar daca la inceput bebelusul pare sa nu inteleaga, peste cateva luni, daca repeti aceasta activitate, copilul va reusi sa iti arate lucrurile pe care tu i le indici.
Nu lovi si nu certa bebelusul
De cele mai multe ori, cu cat bebelusii cresc, cu atat posibilitatea ca acestia sa te enerveze creste. Chiar daca copilul tau pare ca a crescut, nu inseamna ca acesta stie sa faca prea multe. Nu stie de ce este certat cand arunca farfuria si cana pe jos. Desi uneori simti ca nu te mai poti abtine, nu ridica tonul la bebelusi si, in nici un caz nu ii bate. Ei nu vor intelege de ce recurgi la aceste gesturi. Tonul tau ridicat si durerea provocata de o palma ii va soca pe acestia si ii va mahni enorm. Incerca sa te linistesti luand aer curat sau vorbind cu cineva.
Cum aleg jucariile copilului?
La sapte luni curiozitatea copilului este bine dezvoltata. In plus acesta nu mai intampina probleme in a prinde un obiect, a-l ridica si a-l studia. Prin urmare are nevoie de jucarii. Pentru a alege o jucarie trebuie sa tii cont de cateva aspecte:
- Siguranta - jucaria nu trebuie sa prezinte nici un pericol pentru bebelus. Nu trebuie sa aiba colturi ascutite, piese care se descompun sau care risca sa se desprinda de corpul acesteia. De asemenea jucaria tebuie sa fie suficient de mare pentru ca bebelusul sa nu o poata baga in gura, nas sau urechi.
- Creativitate - jucaria trebuie sa ii stimuleze copilului creativitatea.
- Atractivitatea - o jucarie care sa incante un copil de sapte luni trebuie sa fie viu colorata, sa scoata pe cat posibil sunete noi si sa aiba o structura aparte la atingere. Noutatea ii fascineaza pe cei mici.
Nu trebuie sa uiti insa ca cea mai minunata jucarie pentru copil este aceea cu care se poate juca alaturi de tine. Este mult mai fascinant sa fii in preajma lui, sa ii vorbesti, sa ii animezi jucarioara.
Cum aleg patutul bebelusului?
La varsta aceasta copilul invata sa se ridice singur ajutandu-se de lucrurile din jurul lui. Acest lucru este foarte periculos pentru el. De fiecare data cand va vrea sa se ridice va fi tentat sa se prinda de orice lucru, pentru a inlocui ajutorul tau. In acel moment copilul ar putea trage peste el diferite obiecte care l-ar putea rani. In concluzie, copilul nu mai poate ramane nesupravegheat in camera. Vei avea nevoie de un pat cu zabrele. Ori de cate ori va fi nevoie de tine in alta camera, vei pune copului in acest patut, iar cel mic nu va iesi de acolo. Un alt avantaj al acestui patut este ca ii ofera copilului posibilitatea de a se ridica si de a face primii pasi tinandu-se de zabrelele acestuia.
Copilul se descopera in oglinda
Testul oglinzii starneste multe controverse. Dar oare de la ce varsta copilul se recunoaste atunci cand are posibilitatea sa se vada intr-o oglinda? Inca din luna a patra bebelusul tau a inceput cunoasterea lumii inconjuratoare cu ajutorul gurii si a manutelor. Tot ce poate el prinde in mana si duce eventual la gura exista. Pe la sfarsitul lunii a saptea se considera ca bebelusul este suficient de experimentat, pentru a intelege, cu putin ajutor, ca atunci cand este pus in fata unei oglinzi se poate vedea. Pentru a ajuta copilul sa inteleaga ca oglinda ofera doar o imagine repetata, aseaza copilul cat mai des in fata acesteia si arata-i: „ acolo este mana", „acolo este copilul", indicand catre imaginile din oglinda.
Pentru a testa daca copilul a inteles ca oglinda arata doar o imagine, aseza-l pe bebelus in fata unei oglinzi si lasa-l singur cateva minute. El va avea timp sa observe ca tot ce face el, face si persoana din oglinda. Dupa cateva minute revino in camera cu oglinda, fara a face zgomot. Incearca pe cat posibil sa te faci vazuta doar in oglinda. Daca bebelusul va intoarce capul in spate sa te vada, dupa ce ti-a surprins imaginea in oglinda, inseamna ca a inteles ca mama sa este in spate si ca oglinda arata doar o reflexie.