Simțurile bebelușului la 4 luni
Dezvoltarea copilului este accelerată în această perioadă și deoarece acesta beneficiază de simțuri îmbunătățite va trece probabil prin primele stadii ale vorbirii și chiar puteți observa apariția primilor dinți.
Bebelușul va fi la vârsta de 4 luni fascinat de orice lucru care are o textură (șifonat, strălucitor, zgrunțuros sau blănos). Majoritatea obiectelor pe care le atinge, indiferent de cum se prezintă, ajung să fie degustate (din acest motiv este esențial să nu îi lăsați la îndemână lucruri de dimensiuni mici). Uneori chiar se pot lovi singuri cu o jucărie în față și plânge pentru a vă testa reacția.
În ceea ce privește vederea, cel mic poate poate parcurge cu ochii lungimea unei camere, deși va prefera să privească lucrurile de aproape. Deși poate percepe încă de la naștere diferite culori, se va descurca mult mai bine cu nuanțele, fiind capabil să le diferențieze (de exemplu, va face diferența între portocaliu și roșu). Vederea sa are o acuitate de aproximativ 20/40; prin urmare este momentul ideal să îi arătați jucării și cărți pline de culoare (culorile primare puternice și cele alb-negru sunt cele identificate în mod special). Puteți observa și o modificare a culorii ochilor bebelușului; copiii cu ochi deschiși la culoare trec prin mai multe nuanțe până se stabilește cea finală în jurul vârstei de 6 luni.
Aptitudinile motrice ale bebelușului la 4 luni
Dacă ascultați cu atenție la gângureala bebelușului, puteți observa pronunția vocalelor și a consoanelor (sunete cu p și b când sunt nefericiți și sunete guturale precum j și k când sunt fericiți). De asemenea, poate încerca să imite sunetele simple pe care le creați. Plânsul său este diferit în funcție de dispoziția resimțită (foame, durere, oboseală). De asemenea, bebelușul zâmbește spontan, în special la alte persoane, îi place să se joace cu alți oameni și plânge când joaca se oprește, copiază unele mișcări și expresii faciale (zâmbit și încruntat).
Sunt șanse mari să observați și faptul că se rostogolește. Deși primul moment în care bebelușul se rostogolește variază unii copii începând mai devreme - la 3 luni, alții întârzie până la 6-7 luni. Nu puteți forța această etapă, dar puteți încuraja bebelușul așezând una dintre jucăriile sale preferate alături de el pentru a urmări dacă se rostogolește până la ea. De asemenea, veți observa că în timp ce stă întins pe burtă, va fi capabil să își arcuiască spatele (un exercițiu bun care îl ajută să își dezvolte mușchii gâtului suplimentar, precum și pe cei de care are nevoie să se ridice și eventual să se târască, să stea drept și să meargă) și uneori se rostogolește de pe burtă pe spate (când stă pe burtă se impinge în coate). Își poate duce mâinile la gură.
Alte repere în dezvoltarea bebelușului de la 4 luni
Sunt șanse să observați acum apariția primilor dinți ai bebelușului (intervalul normal de apariție oscilează între 3 luni-1 an); la început își roade pumnul și își freacă gingiile pregătindu-se pentru alimente solide. Dacă apar pete roșii pe gingii și salivează din abundență veți ști că sunt șanse mari ca primul dinte (de obicei în față jos) să fie în curs de apariție.
Din punct de vedere cognitiv, copilul vă indică faptul că este vesel sau trist, răspunde la afecțiune, se întinde după o jucărie cu o mână, folosește mâinile și ochii împreună (vede o jucărie și se întinde după ea; de fapt va prinde orice din raza sa vizuală, inclusiv o jucărie de pluș, părul și orice obiect strălucitor), urmărește lucruri cu ochii dintr-o parte în alta precum și fețele oamenilor, recunoaște persoanele familiare și lucrurile aflate la distanță (începe să învețe cum să interpreteze emoțiile din vocea și expresiile tale faciale).
În ceea ce privește somnul, de acum ar trebui ca amândoi să vă bucurați de un somn profund noaptea (7-8 ore deodată și două sieste care să însumeze 14-16 ore de somn pe zi).
Alimentația bebelușului la 4 luni
În primele câteva luni mesele aveau loc mai frecvent decât la vârsta de 4 luni datorită faptului că stomacul copilului se mărește, ceea ce înseamnă că acum poate ingera cantități mai mari de lapte/alimente la fiecare hrănire. Poate deveni și distras de la masă deoarece este încântat de ceea ce se petrece în jurul său; puteți încerca să îl hrăniți într-un mediu liniștit. Numărul de mese poate fi redus la 4-5 pe zi (continuă să crească în greutate).
Citește și: Etapele diversificarii: alimentatia bebelusului intre 4 si 12 luni
Diversificarea reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea copilului care poate fi privită și drept interesantă și distractivă; de obicei are loc în preajma vârstei de 6 luni, însă vă puteți pregăti de acum (pentru bebelușii hrăniți cu lapte praf poate începe chiar din această lună, însă este esențial ca cel mic să aibă un control bun al capului și al gâtului). Începeți să luați în considerare variante de alimente care considerați că vor fi agreate de către cel mic. Pentru primele 6 luni este important de reținut că bebelușul obține toate nutrimentele din laptele matern sau din formulă și este de preferat ca diversificarea să fie întârziată până la această vârstă deoarece există șanse mai mici să preia o infecție din alimente (sistemul său digestiv este mai matur) sau să aibă o reacție adversă la un aliment (sistemul imunitar este mai puternic). De asemenea, abia la 6 luni este fizic pregătit să înghită și să digere alimente solide, va putea să stea drept fără a fi susținut, să își susțină capul și să miște mâncarea prin gură (în concluzie va putea mânca în siguranță).
Sfaturi pentru a ajuta dezvoltarea copilului
- Puteți stimula simțurile bebelușului apelând la o varietate de materiale pentru timpul de joacă. Încercați de exemplu blană, pânza, fetru, catifea și plușul sau căutați cărți care încurajează experiențele senzoriale
- Bebelușul devine mai jucăuș, prin urmare trebuie încurajat să exploreze și să se joace cu mai multe obiecte. O cârpă curată din muselină îi va menține captată atenția timp de câteva minute; veți observa cum o suge, cum o ține și cum o pipăie. Dacă are la îndemână o zornăitoare, veți remarca cât de încântat este de sunetul pe care îl produce
- Introduceți muzica în rutina sa zilnică; s-a demonstrat că aceasta poate dispune de beneficii pozitive pentru dezvoltarea intelectuală și socială a copilului. Introduceți și jucării care cântă/scot diverse sunete, precum un xilofon sau o tobă
- Îl puteți ajuta să își folosească brațele și picioarele așezându-l pe burtică; în acest fel își va foloosi brațele și picioarele ca să se împingă singur. Își poate ridica capul și umerii, folosindu-se de brațe pentru sprijin. Aceste exerciții îl ajută să-și fortifice mușchii. Poate plânge când îl așezați din nou pe burtică pentru că nu este obișnuit.
- Pentru a încuraja rostogolitul, așezați o jucărie lângă el de care ar putea fi interesat. Aplaudați-l când reușește să ajungă la ea, deoarece are nevoie de încurajări constante în noile încercări din viața sa
Puteți încuraja bebelușul să răspundă la interacțiunea cu voi imitându-vă expresia facială și sunetele. Dacă reacționați când produce sunete și încearcă să spună ceva, va învăța importanța limbajului și va începe să înțeleagă cauza și efectul. Va începe să realizeze că ceea ce spune prezintă importanță.
Când trebuie să apelați la medic
În primul rând, medicul pediatru va realiza o examinare completă în jurul acestei vârste și va lua în considerare următorii parametri în dezvoltare: greutate și înălțime, atingerea unor repere standard, vaccinuri, auz și văz, alimentație, somn.
Dacă observați că bebelușul nu privește lucrurile aflate în mișcare, nu zâmbește la oameni, nu își ține capul drept, nu gângurește/ nu produce niciun sunet, nu duce obiecte la gură, nu împinge cu picioarele când tălpile se află pe o suprafață dură, întâmpină probleme cu mișcarea unui ochi/a ambilor în diverse direcții apelați la medic de urgență. Pentru copiii născuți prematur există două vârste: una cronologică și una corectată, prin urmare dezvoltarea copilului poate fi mai lentă în comparație cu copiii născuți la termen.
Surse:
www.cdc.gov; www.bounty.com; www.babycentre.co.uk; www.webmd.com
|