Masa bebelusului la 5 luni
Deoarece copilul este pe zi ce trece mai curios de ceea ce se intampla in jurul lui, bucataria ii poate parea un loc de joaca. El va incerca sa arunce si sa traga tot ce va gasi pe masa, acestea din urma atragandu-i atentia de la mancare. Daca copilul tau este prea energic si a sarit peste masa de pranz, nu te nelinisti. Atunci cand ii va fi foame iti vei da cu siguranta seama, deoarece acesta va incepe sa scanceasca. Acorda-i copilului tau ocazia de a cunoaste casa in care locuieste si membrii familiei. Du-l in bucatarie atunci cand familia serveste masa. Pentru el va fi fascinant sa vada atatea lucruri adunate la un loc si sa simta atatea mirosuri noi.
Bebelusul este mai puternic
La cinci luni copilul tau „descopera forte noi". Isi tine bine capul, sta asezat si isi tine spatele drept. Cade ce-i drept uneori si nu mai reuseste sa se ridice, dar daca este asezat pe un scaun cu spatar se tine bine.
Bebelusul se alinta sau vrea sa transmita ceva?
Majoritatea persoanelor considera ca bebelusii nu trebuie luati in brate si ca nu este neaparat ca atunci cand plang parintii sa mearga repede la ei." Va plange cat va plange si dupa se va opri". Moft si rasfat - aceste cuvinte sunt necunoscute bebelusului. Singurul mod prin care bebelusii pot atrage atentia este plansul. Cum altfel iti poate spune ca il doare ceva, ca ii este foame sau ca vrea apa? Nu iti lasa copilul sa planga in speranta ca va inceta singur. Fi alaturi de el atunci cand sufera, ia-l in brate si mangaie-l. Vorbeste-i cu dragoste deoarece ei simt trairile tale.
Bebelusul gangureste
Bebelusul tau vorbeste. Nu in limba pe care o cunosti, ci in alta, insa cel mai important este ca a gasit o cale prin care el simte ca poate comunica cu cei din jur. Nu de putine ori iti vei auzi copilul gangurind. Acestea sunete pe care bebelusul incepe sa le produca il amuza atat de mult, incat el va „vorbi" pentru el, dar si pentru o jucarie draga lui. Daca vrei ca bebelusul tau sa nu se simta singur, aseza- i pe peretele de langa patut o oglinda. Noul prieten al copilului- reflexia, va fi de o varsta cu el si la fel de vorbaret.
Bebelusul are diaree
Diareea este o afectiune frecventa la aceasta varsta. Ea poate fi cauzata de o digestie proasta, de o raceala sau de aparitia dintilor. Acasta poate aparea si sub forme mai grave, cum ar fi gastroenteria. Daca diareea este lichida si este insotita si de varsaturi, consulta cat mai repede cu putinta un medic. Aceasta ii poate produce copilului pierderi in greutate si deshidratare.
Cum tratez diareea bebelusului?
Scoate imediat din alimentatia copilului:
- Laptele
- Branza topita, iaurtul
- Fructele si legumele crude, cat si sucurile naturale
Le veti inlocui cu:
- Apa in care a fiert orezul sau faina de orez
- Banane coapte
- Supe de morcovi
Reintroducerea alimentelor scoase din meniu din cauza diareei se face treptat, in decursul unei saptamani.