La 11 luni se imbunatatesc abilitatile motrice
Fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare, insa la 11 luni orice copil ar trebui sa poata sa stea in picioare sprinjinindu-se. Cei care incep sa mearga de-a busilea, isi vor perfectiona acest mod de deplasare. Cei care prefera sa se ridice direct in picioare, vor incepe sa se miste tinandu-se de mobila sau de pereti. Unii mai aventurosi vor incepe sa se cocoate pe mobila. Asa ca este bine sa indepartezi din calea lui orice l-ar putea impulsiona in acest sens. Asigura-te ca nu exista posibilitatea ca el sa ajunga la sertare cu cosmetice, produse de curatenie, obiecte ascutite sau aparatura electrica. Va incepe sa isi imbunatateasca coordonarea ochi-mana, si va fi incantat sa aranjeze cuburi pe culori, pe forme sau dimensiuni.
Ce si cum mananca un bebelus de 11 luni
Deja, de la 11 luni, micutul tau trebuie sa fie in stare sa manance singur cu ajutorul degetelor, iar tu trebuie sa il impulsionezi in acest sens. Prepara-i supe si mancarurile preferat, dar pune-i si lui in fata alimente pe care sa le apuce singur: bucatele de cascaval, de branza, de fructe, cereale, fructe uscate, bucati mici de peste sau carne, legume, felii de tarte, etc. Incearca o varietate cat mai mare de preparate. Cateodata, un copil trebuie expus unui preparat de 8-12 ori pana cand il va accepta. In acelasi timp nu forta copilul sa manance, pentru ca cercetarile au demonstrat ca micutii fortati sa curete tot ce este in farfurie vor deveni mai tarziuu adulti cu probleme de alimentatie.
Cum comunica un bebelus de 11 luni
Cu cat se apropie varsta de 1 an, micutul tau incepe sa devina constient de persoana lui, sa isi dea seama ca este unic. Capata simtul proprietatii, dar si cel al manipularii. Acum este momentul sa ii arati ca nu obtine totul daca plange sau tipa. Se prea poate ca sa fi descoperit deja si cuvantul „NU" pe care il vei auzi destul de des. Deja cel mic poate raspunde la intrebarile tale prin gesturi, sunete sau prin schimbarea expresiei faciale. Cand il intrebi unde este cainele familiei, bunica, tata, va sti sa iti arate. Va incepe sa fie mai rabdator si sa se concentreze asupra unui joc mai mult de 30 de secunde.
Trucuri pentru cresterea bebelusului de 11 luni:
- Acum ca cel mic a invatat sa se deplaseze, tarandu-se , de-a busilea sau tinandu-se de mobile, lasa-l sa exploreze diferite texture, de la covor, la iarba sau parchet.
- Citeste impreuna cu bebelusul tau, lasa-l se se uite pe carti, povesteste-i imaginile, numeste personajele si lasa-l pe el sa tina cartea, sau sa intoarca paginile.
- Lauda-l cand face ceva bine, si corecteaza-l de fiecare data cand face ceva gresit, vorbind ferm, calm si explincandu-i de ce este gresit ceea ce face.
- Incurajeaza-l pe cel mic sa fie cat mai independent, atat la masa, cat si cand il imbraci, cand il speli sau cand se joaca.
- Daca bebelusul a inceput sa se ridice in picioare, lasa-l in picioarele goale in casa, pana ce invata cu adevarat sa mearga, iar afara foloseste incaltaminte cat mai confortabila.