Alăptarea este un proces foarte important în dezvoltarea bebelușului, fiind principala modalitate de hrănire a micuțului. Laptele matern este considerat "alimentul minune", ce aduce aportul de nutrimente, vitamine și minerale de care nou-născutul are nevoie pentru a crește și pentru a-și dezvolta sistemul imunitar. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și dacă se poate, continuată până la 2 ani. Cu toate acestea, te poți confrunta cu situația în care nu produci suficient lapte pentru a satisface nevoia bebelușului, astfel încât devine necesară suplimentarea cu o formulă de lapte. Urmează să descoperi cum trebuie să procedezi în această situație!
Cum îți dai seama că este nevoie de o suplimentare cu lapte praf?
Toate proaspetele mămici s-au întrebat cel puțin o dată dacă al lor bebeluș mănâncă suficient. Poate te numeri și tu printre acestea și cea mai bună soluție, pentru a scăpa de dubii, este să ceri sfatul medicului pediatru. Acesta este la curent cu stadiul de dezvoltare al copilului și-ți poate spune exact dacă alăptarea are nevoie de un mic ajutor din partea unei formule de lapte. Totuși, îți prezentăm câteva situații ce pot semnala nevoia suplimentării:
- bebelușul produce mai puțin de 6 scutece umede în 24 de ore, în prima lună de viață (numărul normal trebuie să fie de 6-8 scutece umede).
- copilul este agitat și lipsit de energie în majoritatea timpului.
- bebelușul pierde în greutate (se întâmplă de regulă în primele 5 zile de la naștere, când greutatea copilului scade cu aproximativ 10%, urmând ca aceasta să revină la normal peste încă o săptămână. Dacă cel mic pierde în continuare în greutate, poate fi un semn că nu este hrănit suficient).
Cum introduci formula de lapte?
Trebuie să știi că prima întâlnire cu laptele praf poate fi un eșec total, ori, la pol opus, să decurgă de minune. Există cazuri de bebeluși ce acceptă cu greu noua textură și sunt și aceia prea înfometați pentru a sesiza diferența. Dacă vei avea de-a face cu prima ipostază, te sfătuim să nu renunți după prima încercare, ci să aștepți ca micuțul tău să se familiarizeze cu gustul formulei. De asemenea, de reținut este faptul că nu este indicat să amesteci formula cu laptele praf într-un biberon și nici să ai mai mult de două mese pe zi cu lapte praf. Suplimentează doar atunci când este nevoie și când bebelușul este încă destul de agitat, deși tu îți simți sânii complet goliți.
După ce ai introdus laptele praf trebuie să verifici o vreme comportamentul micuțului, pentru a te asigura că formula aleasă nu provoacă alergie sau probleme de tranzit intestinal. De asemenea, este recomandat să respecți întocmai indicațiile de preparare a formulei inscripționate de regulă pe cutie, cât și cantitatea recomandată pentru fiecare vârstă. Prin urmare, avem următoarele stadii:
- 0 - 3 săptămâni (8-12 mese/zi) = 30-90 ml la interval de 2, 3 ore;
- 3 săptămâni - 3 luni (6-8 mese) = 90-120 ml;
- 3 - 6 luni (4-6 mese) = 120-240 ml;
- 6 - 9 luni (6 mese) = 180-240 ml;
- 9 - 12 luni (3-5 mese) = 210-240 ml;
- +12 luni = 120 ml.
Când suplimentezi cu formula de lapte?
Este cunoscut deja faptul că laptele matern este cel mai bun pentru bebeluș datorită compoziției nutritive, tocmai de aceea trebuie să te orientezi spre o formulă cât mai apropiată de el, cum este cea oferită de Humana. Necesitatea suplimentării poate apărea din primele luni de viață, însă cel mai des se manifestă în jurul vârstei de 6 luni, când este nevoie de o formulă de continuare.
Humana 2 este ideal pentru copiii cu vârsta de peste 6 luni, fiind o rețetă atent selecționată pentru a satisface nevoiele nutriționale ale micuțului. Formula conține Acidul Alfa Linolenic (acid gras Omega-3 esențial pentru dezvoltarea creierului și celulelor nervoase), Vitamina A si C (importante pentru sistemul imunitar), Vitamina D (susţine absorbţia de calciu pentru oase puternice).
Pe măsură ce copilul se dezvoltă, nevoile sale nutriționale cresc, ceea ce înseamnă că trebuie să alegi o formulă ce-i va satisface necesitățile. După vârsta de 10 luni poți încerca formula de lapte Humana 3. Conține fibre prebiotice prezente și în laptele matern care contribuie la stimularea dezvoltării unei flore intestinale sănătoase, Vitamina D, vitamina E, vitamina A, vitamina B1, vitamina B6, vitaminaB2, vitamina B12, acid folic, Vitamina K1 și acizi Omega-3.
Alăptarea este recomandată până la vârsta de 2 ani, însă sunt șanse ca producția ta de lapte să nu mai fie direct proporțională cu cererea copilului în jurul vârstei de 1 an. Atunci este nevoie de formula de creștere Humana Junior Milk 1+ . Conține acizi grasi Omega 3, Iod, carbonat de calciu, citrat de sodiu, citrat de potasiu, hidrogenotartrat de colina, vitamine (vitamina C, niacina, acid pantotenic, vitamina E, vitamina A, tiamina, vitamina B6, riboflavina, acid folic, vitamina K1, vitamina D3, biotina, vitamina B12).
Nu uita că alegerile tale trebuie făcute cu responsabilitate, pentru că sănătatea bebelușului tău depinde de tine. De aceea este recomandat să soliciți sfatul pediatrului de fiecare dată când dorești să schimbi ceva în rutina alimentară a celui mic, mai ales în primul an de viață.
Surse: babycenter.com, breastfeeding.support, todaysparent.com, mom365.com.