Intrebari si raspunsuri despre mancarea pentru bebelusi la borcanele

Intrebari si raspunsuri despre mancarea pentru bebelusi la borcanele

Louise Tanase - Contributor

Mancarea pentru bebelusi la borcanele constituie una dintre cele mai sigure si comode variante de hranire a bebelusilor dupa inceperea diversificarii alimentatiei. Desi, probabil, nu este singurul tip de mancare pe care bebelusul tau il primeste, este firesc sa iti pui anumite intrebari in legatura cu acest fel de produse. Qbebe raspunde la cele mai frecvente intrebari adresate de mamici.

Atunci cand bebelusul tau incepe diversificarea alimentatiei, poate fi dificil sa ii alegi meniul fiecarei zile si sa il pregatesti in timp util, avand siguranta ca fiecare fel de mancare contine absolut toate ingredientele si substantele nutritive de care bebelusul tau are nevoie. Iar dificultatea acestei indeletniciri zilnice creste in anumite situatii si esti nevoita sa apelezi la mancarea pentru bebelusi gata preparata. In cazul in care inca esti nedumerita in legatura cu mancarea pentru bebelusi la borcanele, Qbebe iti raspunde la cateva intrebari pe care, cu siguranta, ti le-ai pus si tu.

1. Ce trebuie sa contina si ce nu un borcanas cu mancare pentru bebelusi?

  Evident ca mancarea pentru bebelusi in borcanele trebuie sa contina strict legumele, fructele sau carnea specificate pe eticheta. Avand in vedere faptul ca aceste produse sunt destinate bebelusilor este foarte important ca ingredientele folosite sa fie de inalta calitate, atent selectionate, in ceea ce priveste legumele si fructele de la cultivare si pana la prelucrare, iar in ceea ce priveste produsele de origine animala sa provina din ferme ecologice, exact asa cum prevede Regulamentul UE privind alimentele si agricultura ecologica. In ceea ce priveste restul ingredientelor, aceste produse nu ar trebui sa contina coloranti, conservanti sau arome artificiale si sa fie sarace in sodiu.

2. Ce trebuie sa scrie pe eticheta unui borcanas cu mancare pentru bebelusi?

  Stii deja ca atunci cand cumperi produse alimentare pentru bebelus (si nu numai) trebuie sa fii foarte atenta la eticheta acestora. In primul rand, pe eticheta trebuie sa apara inscris termenul de garantie al produsului si numarul lotului din care face parte (pentru a putea fi identificat de producator la nevoie).
In plus, eticheta trebuie sa specifice toate ingredientele care se regasesc in componenta produsului respectiv, precizand cantitatea (sau procentajul) fiecarui ingredient in parte.

3. Cand si de ce sa aleg mancarea la borcanas in loc de mancare facuta de mine?

Desi majoritatea mamicilor nu par sa aiba nevoie de motive speciale pentru a oferi copilului lor mancarea speciala pentru bebelusi, exista mamici care se mai intreaba inca de ce sau cand este util acest produs. Raspunsul este destul de simplu: in toate situatiile in care, din diverse motive, nu ii poti oferi micutului tau mancarica proaspata sau preparata in casa. De exemplu:

Atunci cand faci o calatorie impreuna cu bebelusul tau este imposibil sa gasesti alta varianta de mancare sigura si sanatoasa pentru el in afara borcanaselor speciale. Niciun fel de mancare preparat in casa nu va rezista unei calatorii mai lungi de 30 de minute fara sa stea la rece. Te gandesti ca ai o geanta frigorifica si vei transporta mancarea facuta de tine in aceasta? Ar putea fi o solutie, dar cat timp va tine mancarea rece si unde vei incalzi mancarea pentru bebelus? Te gandesti ca ii poti oferi micutului ceva de mancare in orice restaurant? Nimeni nu iti garanteaza prospetimea produselor folosite in restaurante sau faptul ca personalul va fi dispus sa paseze mancarea bebelusului.

• De asemenea, mancarea pentru bebelusi din borcanase poate fi folositoare si atunci cand mergi in vizita si, fie nu vrei sa deranjezi gazdele cu meniu special pentru bebelus, fie nu ai incredere in modul in care ar putea pregati ceva pentru cel mic.

  • In perioada diversificarii, atunci cand vrei sa introduci un aliment nou, cum ar fi pestele in alimentatia copilului. Este foarte greu sa afli provenienta pestelui pe care il cumperi din piata sau supermarket si sa ai incredere in termenul sau de garantie. Insa cel din borcanele trece multe etape de verificare si aprobare inainte de a ajunge in farfuria micutului tau.

• Inca un motiv sa apelezi la borcanelele cu mancare pentru bebelusi este momentul bine cunoscut de mamicile care au trecut deja prin aceasta etapa in care vrei sa introduci un fruct in alimentatia celui mic care nu poate fi gasit proaspat in perioada respectiva, cum ar fi dovleacul primavara, prunele sau afinele in extrasezon, etc.

4. Ce detalii trebuie sa urmaresc cand cumpar mancare pentru bebelusi la borcanele?

Atunci cand achizitionezi produse alimentare pentru bebelus este firesc sa fii preocupata de mult aspecte in ceea ce priveste calitatea acestora. Iata care sunt cele mai importante detalii carora trebuie sa le acorzi atentie:
• Recipientele de sticla (borcanelele) trebuie sa fie inchise ermetic, fara urme de produs scurs pe langa capac.

• Capacul produsului nu trebuie sa prezinte centrul bombat pe care sa poti apasa astfel incat sa se aplatizeze.

• Eticheta borcanelului trebuie sa fie intacta, iar termenul de garantie sa fie vizibil si corect.

• Eticheta trebuie sa contina recomandarea de varsta: de la ce varsta acel produs poate fi introdus in alimentatia bebelusului.

• Eticheta trebuie sa faca precizari in ceea ce priveste continutul de gluten sau lactoza - la acest aspect trebuie sa fii indeosebi atenta mai ales daca bebelusul tau sufera de vreo intoleranta alimentara.

• Trebuie sa fii atenta la intreaga lista de ingrediente tiparita pe eticheta; incearca sa nu hranesti bebelusul cu mancare la borcanele care sa contina mai mult de un ingredient nou pentru diversificarea alimentatiei. Daca vrei, de exemplu, sa introduci in alimentatia celui mic para, nu alege un borcanel care contine amestec de para cu mango daca cel mic nu a mancat pana acum mango.

5. Cum imi dau seama daca un brand de mancare pentru bebelusi este de incredere?

Atunci cand vine vorba despre produse care se adreseaza copiilor si, cu atat mai mult, de produse alimentare pentru bebelusi, fiecare parinte incearca sa afle daca un anumit brand este de incredere sau nu. Evident ca, atunci cand incerci sa stabilesti acest lucru, trebuie sa iei in considerare mai multi factori. Noi credem ca urmatoarele aspecte trebuie verificate:

Vechimea brandului: Probabil ca un brand nou poate avea foarte multe calitati, insa ca parinte iti doresti ca altii sa fi testat produsele respectivului brand inainte de a le oferi tu micutului tau, nu-i asa?

Calitatea materiei prime: Indiferent de tipul produselor alimentare pe care le alegi pentru copilul tau (pe baza de legume, fructe, carne ori peste) ai vrea sa stii ca materia prima este de calitate, iar marile branduri garanteaza in acest sens.

Cantitatea de aditivi alimentari: Ideal este ca in mancarea pentru bebelusi aditivii alimentari sa fie prezenti in cantitate cat mai mica. Mancarea pentru bebelusi in borcanele de la cele mai cunoscute branduri nu contine coloranti, conservanti si arome sintetice, iar cantitatea de sodiu trebuie sa fie in conformitate cu normele U.E.


Articolul urmator
Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție
Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cantină ca-n filme la un liceu din Timișoara! Mâncarea este făcută cu ajutorul nutriționistului
    Cantină ca-n filme la un liceu din Timișoara! Mâncarea este făcută cu ajutorul nutriționistului

    Nu, nu sunt imagini dintr-o cafenea deschisă recent, ci din cantina unui liceu de stat, în care elevii și cadrele didactice servesc, de luni până vineri, prânzul.

    Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar
    Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar

    Dacă ai de gând să organizezi un grătar sau un picnic la iarbă verde, asigură-te că știi cât timp poate fi lăsată mâncarea afară fără să se altereze! Vara...

    Momentul când fiul meu s-a înecat cu mâncarea și ambulanța nu mai venea
    Momentul când fiul meu s-a înecat cu mâncarea și ambulanța nu mai venea

    Să-ți supraveghezi permanent copilul când mănâncă, în primii ani de viață, este absolut necesar pentru a preveni înecul cu mâncarea. Uneori însă,...

    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!
    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!

    Din ce în ce mai multe persoane au o relație nesănătoasă cu mâncarea, iar bazele acestei relații sunt puse în copilărie. Tocmai de aceea, specialiștii în...

    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?
    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?

    Problemele sau tulburările alimentare erau mai puțin prezente în rândul copiilor acum câșiva ani, însă din păcate cazurile se tot înmulțesc. Citește...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Iubitului meu nu-i plac legumele, așa că le pun pe ascuns în mâncarea pe care o gătesc. Sunt o iubită rea?
    Iubitului meu nu-i plac legumele, așa că le pun pe ascuns în mâncarea pe care o gătesc. Sunt o iubită rea?

    Ca părinte, știi foarte bine cât de greu poate fi să îți convingi copilul să mănânce legume. Uneori parcă nici nu știi ce combinații culinare ingenioase să mai...

    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

    Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

    © 2025 Qbebe