Copilul meu nu vrea sa manance!

Copilul meu nu vrea sa manance!

Raluca Cristea

    Probabil ca nu de putine ori ti s-a intamplat ca micutul tau sa refuze mancarea. E normal sa iti pui intrebari: o fi bolnav, o fi prea rasfatat, nu am pregatit mancarea bine, nu e gustos?

   Cand vezi ca a devenit o obisnuinta sa refuze mancarea, in ciuda eforturilor tale de a-i face pe plac, este de preferat sa te adresezi unui specialist. Pana sa ajungi acolo, verifica daca iti cunosti foarte bine micutul sau doar exagerezi...

   Prea mult bine este de fapt rau

    Orice copil se naste cu simtul de a se hrani pentru a supravietui. Asa ca, nu trebuie sa te temi ca micutul tau este infometat atunci cand refuza mancarea. Te-ai gandit vreodata ca poate ii oferi mai mult decat simte el nevoia? E foarte posibil ca, din dorinta de a fi o mama perfecta, sa-i oferi o gama atat de variata de alimente incat el sa isi poata permite sa faca nazuri la anumite feluri de mancare.

    Il vezi ca refuza mancarea sau mananca mai putin decat crezi tu ca ar trebui insa se dezvolta normal si chiar ia in greutate? La ce bun sa te alarmezi? Inseamna ca micutul tau se hraneste exact atat cat simte ca ii trebuie.

    Si inca ceva: incearca sa il lasi sa i se faca foame, fara sa ii oferi “recompense” dulci. Daca nu este bolnav, e imposibil sa nu ceara de mancare la un moment dat.

   Rontaitul intre mese

    Crezi ca nu mananca bine din cauza faptului ca prefera gustarile repetate in timpul zilei in locul meselor principale?

    Atat timp cat cel mic mananca cu placere alimente bogate in elemente nutritive, lasa-l sa manance ce si cand doreste. Incearca totusi sa reduci consumul dulciurilor in favoarea fructelor, chiar daca acest lucru va parea imposibil pentru inceput. Totusi, daca nu vrea si nu vrea, nu incerca sa il obligi, pentru ca va ajunge sa urasca alimentele pe care vrei sa i le introduci obligatoriu.

    Pe de alta parte, o solutie cu rezultate testate este aceea de a-i sugera copilului ca pentru familie, este frumos si bine sa stea impreuna la masa, chiar si atunci cand vrea sa rontaie ceva. De exemplu, daca urmeaza sa luati masa peste o ora si copilul cere ceva bun, ofera-i o mica gustare si explica-i ca veti lua masa in curand. Daca totusi nu vrea sa astepte masa cu familia, nu il obliga. Lasa-i la indemana fructe, legume sau cereale.

   Poate rezista cineva ispitelor gustoase?

    Si totusi, te-ai saturat sa ii tot faci pe plac. Cum sa il determini sa manance? Ispiteste-l cu alimente gustoase, aranjate intr-o maniera cat mai apetisanta si ai grija sa nu cazi in capcana de a-l obliga sa manance tot din farfurie. Obligat, va manca fortat de tine si exista riscul de a i se face rau la scurt timp dupa ce mananca.

    Pe de alta parte, daca refuza ceva ce stii sigur ca ii place foarte mult, fie se simte neglijat si incearca sa atraga atentia, fie nu se simte bine sau a mancat prea mult mai devreme.

    Nu uita! Chiar daca esti nevoita sa gatesti separat pentru copil, pentru ca lui nu ii place felul de mancare pregatit pentru toata familia, nu-i refuza dorinta!

   Fructe si legume neaparat!

    Este de asteptat ca pe langa o prajiturica aratoasa sau o bucata de ciocolata, fructele si legumele sa nu mai faca nici doi bani pentru un copil. Totusi, este obligatoriu sa ii incluzi in alimentatie legumele si fructele, pentru ca proaspete, sunt un izvor de sanatate. In plus, fructele sunt satioase si scad pofta de dulciuri, care, desi gustoase si ispititoare, consumate in exces pot provoca dereglari ale metabolismului si pot cauza obezitatea.

    Este foarte bine sa il inveti de mic cu piureurile de fructe si legume, salatele de fructe si supele crema de legume. Tine cont si de faptul ca, pentru el, poti fi un model in alimentatie si daca te vede pe tine mancand frcute si legume, cu siguranta te va copia.

   Varietate inainte de toate!

    Varietatea este litera de lege! Si aspectul trebuie luat in considerare. Taie fructele in diverse forme si de diverse culori, pentru a arata cat mai bine in farfurie. Din cate se stie, pana acum cele mai tentante sunt tonurile de portocaliu si rosu. Asadar, portocalele, caisele, morcovii, rosiile, nu trebuie sa lipseasca din meniu.

   Poti fi si tu un specialist!

    Iti vine sa crezi sau nu, nu trebuie sa alergi la medic pentru orice, atat timp cat poti si tu sa rezolvi problema! Cine sa ii cunoasca mai bine tabieturile micutului, daca nu chiar tu? Iata cateva idei care, o data puse in practica, te vor transforma intr-un specialist!

    Tine un jurnal! Este vorba de cateva notite zilnice in legatura cu ce a mancat si a baut micutul. Astfel vei descoperi, spre mirarea ta, ca puiul tau mananca mai mult decat credeai.

    Nu-i da ce nu-i place! Daca refuza doar anumite feluri de mancare sau alimente, nu i le mai oferi. Pentru a profita insa de beneficiile nutritionale, ascunde-le in mancarea lui preferata.

    Fara prea multe lichide! Un stomacel mic ca al lui se va umple repede asa ca nu este nevoie sa bea mai mult de un litru de lichide pe zi. O cantitate mai mare ii va scadea drastic pofta de mancare!

   Exista si pericole reale!

    Totusi, lipsa poftei de mancare poate fi si una din simptomele anumitor afectiuni, una mai grava ca cealalta! Asa ca trebuie sa iei in considerare si aceste ipoteze!

    Lipsa poftei de mancare la copii poate fi cauzata de parazitoze intestinale, rinofaringite (rosu in gat), stomatita aftoasa ( afte ce apar in toata gura si pe limba) sau de afectiuni grave, cum sunt pneumonia sau chiar leucemia.

    In general, toate bolile sunt urmate de inapetenta (lipsa poftei de mancare). Cand inapetenta apare alaturi de alte semne ( febra, dureri de burtica si cap, varsaturi), trebuie imediat sa iei legatura cu medicul de familie sau cu un specialist.

    Alta cauza a refuzului mancarii poate fi anorexia psihogena la copii, ceea ce inseamna ca ei refuza mancarea cand sunt dusi pentru prima data in colectivitate, ca o reactie psihica la schimbarea de mediu.

    In cazul celor foarte mici, pofta de mancare scade considerabil in perioada in care le ies dintisorii.

Articolul urmator
Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului
    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului

    Când mama refuză să își ia partenerul și copiii vitregi într-o călătorie la Disneyland pe care doar ea o plătește este dovadă de egoism sau nu? O alegere dificilă...

    M-am despărțit de soțul meu pentru că nu vrea copii. Am început o relație cu un coleg de serviciu și acum soțul meu mă vrea înapoi
    M-am despărțit de soțul meu pentru că nu vrea copii. Am început o relație cu un coleg de serviciu și acum soțul meu mă vrea înapoi

    O femeie a divorțat de soțul său după ce acesta i-a spus că nu vrea copii și că oricum, dacă ar vrea, nu e ea partenera potrivită. Acum femeia se află în altă relație, dar,...

    Sora iubitului meu nu mă vrea pe lângă copilul ei, așa că el m-a părăsit
    Sora iubitului meu nu mă vrea pe lângă copilul ei, așa că el m-a părăsit

    O femeie de peste Ocean povestește, în cadrul rubricii de psihologie a publicației The Sun, că iubitul ei a părăsit-o la scurt timp după ce sora lui a rămas însărcinată....

    Sora mea vrea laptele meu matern ca să facă săpun pentru copilul ei nenăscut
    Sora mea vrea laptele meu matern ca să facă săpun pentru copilul ei nenăscut

    Laptele matern este foarte apreciat nu doar pentru că asigură o dezvoltare armonioasă a copilului, ci și pentru că poate fi valorificat în mai multe moduri. Ai auzit până...

    Copilul meu de 5 ani vrea să stea doar cu tatăl lui. Înseamnă că nu mă iubește?
    Copilul meu de 5 ani vrea să stea doar cu tatăl lui. Înseamnă că nu mă iubește?

    Fie că este vorba despre fetițe, fie că este vorba despre băieței, anumiți copii preferă în special compania taților. În aceste condiții, mamele ajung, uneori, să se...

    După 10 ani de lipsă totală, acum fostul meu este „tatăl cool” și copilul vrea să petreacă tot timpul cu el. Ce să fac?
    După 10 ani de lipsă totală, acum fostul meu este „tatăl cool” și copilul vrea să petreacă tot timpul cu el. Ce să fac?

    O mămică povestește, într-o postare pe Reddit, că de când fostul ei soț a revenit în viața ei și a fetiței lor de 10 ani, cea mică vrea să petreacă mai tot...

    Am renunțat la drepturile părintești pentru copilul meu în urmă cu 17 ani, dar acum aș vrea să-mi cunosc fiica
    Am renunțat la drepturile părintești pentru copilul meu în urmă cu 17 ani, dar acum aș vrea să-mi cunosc fiica

    O femeie și-a găsit recent fiica pe rețelele sociale, 17 ani mai târziu după ce a renunțat la drepturile sale parentale. Acum vrea să o cunoască, dar tatăl fetei e...

    Pizza la tigaie! Gata în 10 minute. Copilul meu nu mai vrea altceva
    Pizza la tigaie! Gata în 10 minute. Copilul meu nu mai vrea altceva

    Pizza la tigaie? Da, se poate! Și încă se poate foarte repede. Prin urmare, iată rețeta pe care orice mamă trebuie să o aibă în arsenalul de ași sub mânecă din...

    © 2024 Qbebe