Laptele de vaca reprezinta mostenirea noastra emotionala si culturala. Fiecare dintre noi am crescut cu lapte de vaca. Bunicii ni-l dadeau pentru "oase puternice si dinti sanatosi", iar in zilele noastre elevii primesc "lapte si corn" la scoala. Odata cu diversificarea alimentatiei, mamicile inlocuiesc automat laptele matern cu cel de vaca.
Iti prezentam in cele ce urmeaza cateva motive serioase care sa te faca sa reconsideri introducerea laptelui de vaca in alimentatia bebeluslui, cel putin pana la implinirea varstei de un an, si chiar si dupa, pana la varsta de doi ani. Specialistii atentioneaza ca laptele de vaca este foarte greu digerabil de stomacelul unui bebelus si are efecte nocive din cauza concentratiei mari de nutrimente si hormoni.
De ce trebuie sa evitam hranirea bebelusilor cu lapte de vaca
Din datele furnizate de Departamentul de Agricultura al SUA, stim ca laptele de vaca este bogat in proteine si minerale, in special potasiu, fosfor si sodiu. Dar sistemul digestiv si sistemul excretor al bebelusului nu sunt dezvoltate suficient ca sa poata procesa tot acest aport de proteine. Prin urmare, continutul ridicat de sodiu si potasiu suprasolicita functiile renale si provoaca deshidratare, iar excesul de proteine, grasimi saturate si colesterol, care se absorb greu, favorizeaza aparitia bolilor de inima si a obezitatii inca de la varste fragede. Laptele de vaca nu contine vitaminele si mineralele esentiale pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a unui copil in primul an de viata. Medicii sunt de parere ca nu asigura nici macar jumatate din necesarul zilnic de vitamina D, E, zinc si fier.
Laptele de vaca este sarac in vitamina C, substanta esentiala pentru asimilarea fierului, are foarte mult calciu si fosfor care, de asemenea, inhiba absorbtia fierului si contine cantitati infime de vitamina D, necesara asimilarii calciului in oase. Mai mult decat atat, organismul uman asimileaza maximum 20% din calciul continut in laptele de vaca, iar proteinele si fosforul aflate in cantitati mari in acest produs fac ca organismul sa piarda mai mult calciu decat castiga.
Studiile arata ca tarile care consuma cel mai mult lapte de vaca au si cele mai mari frecvente ale fracturilor si cea mai proasta sanatate a oaselor. Cercetatorii au explicat ca proteinele de origine animala, spre deosebire de cele din plante, sporesc cantitatea de acid din corp. Iar acest exces produce o acidifiere a sangelui si a tesuturilor. Organismului nu ii place mediul acid si lupta impotriva lui. Pentru a neutraliza acidul, organismul foloseste calciul, care este extras din oase. Pierderea de calciu slabeste oasele, expunandu-le unui risc mai mare de fracturi.
Cazeina, principala proteina din lapte (prezenta in proportie de 87%), solicita organismului sa secrete mai mult acid hidrocloric in asa fel incat ph-ul stomacului sa ajute la digestia ei. Pe langa incapacitatea de a digera cazeina, organismul fragil si nedezvoltat al bebelusului nu poate descompune nici lactoza (zaharul, principalul carbohidrat din lapte), ceea ce produce intoleranta la lactoza. Deficitul de lactaza se manifesta prin balonare si diaree, dar simptomele pot fi prevenite daca in lapte se adauga picaturi de lactaza (enzima care ajuta la digerarea zaharului din lapte).
Incapacitatea de a descompune laptele are ca rezultat intensificarea producerii de mucus in organism si, implicit, dezvoltarea unor probleme inflamatorii, alergii si infectii. Astfel, laptele devine un aliment puternic iritant pentru tractul gastrointestinal.
Alergia la lapte sau intoleranta la proteinele laptelui de vaca (diferita de intoleranta la lactoza) este o alergie alimentara rara care afecteaza 2-3% dintre copii, iar cei mai multi dintre cei care sufera de acest tip de alergie (95%) o depasesc pana la varsta de 3 ani. Alergia la lapte are doua cauze cunoscute: prima este genetica si se explica prin aparitia alergiilor alimentare la membrii familiei, iar cea de-a doua o constituie contactul timpuriu al copilului cu proteina din laptele de vaca (fie inainte de nastere prin dieta mamei, fie in primele luni de viata).
De asemenea, laptele de vaca are in componenta sa hormoni de crestere (vacile sunt injectate pentru a stimula productia de lapte) care produc dezechilibre hormonale si favorizeaza aparitia cancerului.
Consumul de lapte de vaca la copiii intre 0-14 ani studiati in douasprezece tari se coreleaza perfect cu diabetul zaharat insulino-dependent. Cu cat este mai mare consumul de lapte de vaca, cu atat este mai mare raspandirea diabetului de tip 1. Spre exemplu, in Finlanda, unde se bea foarte mult lapte de vaca, diabetul de tip 1 este de 36 de ori mai mare decat in Japonia, unde se consuma cantitati foarte mici.
Daca nu este sterilizat si pasteurizat, laptele de vaca este un mediu propice dezvoltarii bacteriilor. Prin procesul de pasteurizare, se distrug microoorganismele daunatoare si produsul poate fi consumat in siguranta de oricine. Totodata, insa, prin preparare termica, se pierd proteine si vitamine. Din acest motiv, pediatrii recomanda sa-i oferi intotdeauna copilului lapte pasteurizat, si nu din piata, de unde nu ai siguranta sursei si a conditiilor de depozitare la o temperatura adecvata.
Deficiente nutritionale care apar la bebelusi din cauza laptelui de vaca
Deficienta de fier
Este vital ca in primele luni de viata, sugarul sa primeasca suficient fier pentru o dezvoltare corespunzatoare a creierului. Fierul este componentul principal al homoglobinei si mioglobinei - proteinele din globulele rosii - care transporta oxigenul din plamani catre restul organelor. Laptele de vaca nu acopera necesarul zilnic de fier. Lipsa acestui nutriment din alimentatia copilului reprezinta factorul declansator al anemiei, care va slabi organismul si va favoriza aparitia infectiilor. Anemia este raspunzatoare pentru incetinirea cresterii in greutate, intarzierea procesului de dezvoltare, devierile de comportament si pentru dezvoltarea intelectuala per ansamblu. Pediatrii si nutritionistii atentioneaza ca hranirea copiilor mici (0-24 luni) cu lapte de vaca este cea mai intalnita cauza a deficientei de fier. Chiar si in cantitate infima, fierul din laptele de vaca se absorbe mai greu decat fierul din laptele matern, putand cauza chiar si sangerari la nivelul intestinelor. Din acest motiv, medicii recomanda sa alaptati copilul pana la 2 ani sau, daca nu este posibil, sa-i dati lapte cu supliment de fier. In niciun caz, lapte de vaca. Spre exemplu, in China, cand o mamica ramane fara lapte matern, cauta o doica sa-i poata hrani copilul de la san.
Deficienta de vitamina D
Vitamina D joaca un rol esential in sanatatea oaselor si in absorbtia calciului. De aceea, este foarte importanta in copilaria timpurie, atunci cand se modeleaza oasele. Daca bebelusul are deficit de vitamina D, este expus riscului de a dezvolta rahitism, care se traduce prin oase fragile si deformate, o intarziere a dezvoltarii psihice, intelectuale si motorii. Uneori, pot aparea pneumonii si convulsii.
Deficienta de vitamina E
Vitamina E este un antioxidant care sustine sanatatea organismului si imbunatateste functia sistemului imunitar. Copiii care nu primesc vitamina E in doze suficiente sunt supusi riscului de anemie, tulburari ale sistemului nervos central, probleme oftalmologice sau boli ale inimii.
Deficienta de acizi grasi esentiali
Acizii grasi esentiali sunt compusi lipidici care participa in mod esential la formarea celulelor, elasticitatea si frumusetea pielii, imunitate, furnizeaza energie si au actiune antiinflamatorie. Ei nu pot fi produsi de organismul uman si, ca atare, trebuie preluati din alimentatie. Cei mai importanti sunt acidul linoleic (omega-6-AL) si acidul alfa-linoleic (omega-3p-ALA) - acizi grasi polinesaturati. Copiii hraniti cu lapte de vaca (cu continut sarac de acid linoleic) pot prezenta intarzieri de crestere, boli ale pielii, deficit de atentie sau hiperactivitate (ADHD).
Recomandarile specialistilor
Chiar daca pare o optiune practica si economica, laptele de vaca nu este indicat pentru copiii pana intr-un an din cauza numeroaselor efecte secundare pe care le poate avea asupra sanatatii lor. Asa cum am amintit, cele mai des intalnite manifestari clinice includ simptome gastrointestinale, respiratorii, cutanate si anafilactice.
Pentru a-i oferi cea mai buna dieta si nutritie copilului, pediatrii recomanda sa continuati, pe cat posibil, alaptarea pana la varsta de doi ani. Ar trebui sa-i dati doar lapte matern sau lapte cu supliment de fier in primul an, si nu lapte de vaca. Incepand cu varsta de sase luni, puteti adauga treptat hrana solida in regimul alimentar al bebelusului. Abia dupa varsta de doi ani, specialistii recomanda laptele de vaca in alimentatia copilului. "Laptele de vaca poate fi oferit ca atare dupa varsta de 2 ani!", ne confima prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru la IOMC. "Laptele de vaca de la tara se poate da unui copil de peste doi ani, numai daca este fiert si niciodata crud! Vaca poate sa aiba, destul de frecvent, o infectie tuberculoasa nedepistata, iar consumul, mai ales la copii (au permeabilitatea digestiva mare), poate creste sansele unei tuberculoze digestive.", mai adauga doamna doctor.
Humana Junior Drink este un lapte de crestere pentru copiii de peste 1 an.
Comparativ cu laptele de vaca:
- Asigura toate vitaminele (inclusiv B2, B6, K, D, E si C) si mineralele necesare dezvoltarii osoase si cresterii armonioase.
- Contine de 20 ori mai mult fier - previne anemia
- Are de 3 ori mai mult iod, favorizand dezvoltarea tiroidei
- Este de 5 ori mai bogat in acizii grasi esentiali implicati in maturizarea sistemului nervos
- Nu suprasolicita ficatul si rinichii deoarece contine proteine si grasimi in cantitate mai mica
- De asemenea, este la fel de usor de administrat, fiind deja preparat - se toarna cantitatea dorita intr-un recipient si poate fi servita rece sau calda.
- Compozitia sa este adaptata procesului rapid de crestere a copilului.
Compozitia Humana Junior Milch a fost astfel conceputa incat sa satisfaca nevoile nutritive, ale copiilor pana la 3 ani. Pentru copiii mici nutritia pe baza de lapte este foarte importanta, Humana Junior Milch fiind special conceput pentru varsta de 1 - 3 ani si pentru inlocuirea laptelui de vaca.
Humana Junior Milch este o formula de lapte cu componenta modificata, ce contine elemente nutritive valoroase si minerale importante pentru cresterea in bune conditii a oaselor si dintilor.
Humana Junior Milch contine: fier, calciu, iod, Omega - 3 si Omega -6 acizi grasi esentiali, vitamine si alte elemente nutritive.
Cea mai potrivita metoda de prevenire a carentelor de vitamine si minerale dupa intarcare (inclusiv fier pentru prevenirea anemiei), conform concluziilor aferente studiilor prezentate, este reprezentata de laptele praf formula, adaptat necesitatilor copiilor in functie de varsta, de asemenea si cantitatea de lapte praf trebuie adaptata si ea varstei copiilor, dupa un an ar trebui sa bea 400-500 ml. Acesta poate fi administrat in siguranta (respecta standarde nutritionale si de calitate) incepand cu varsta de 12 luni, este usor de preparat, dar si de digerat de copii (nu suprasolicita organismul si nici nu-l expune carentelor cand este administrat/preparat corect) si poate fi particularizat chiar in functie de sensibilitatile specifice (intolerante, alergii etc.). Medicul pediatru/neonatolog va poate oferi variantele potrivite celui mic tinand cont de varsta, dezvoltarea sa staturo-ponderala si eventualele probleme medicale asociate.
Specialistii precizeaza ca laptele din alimentatia copiilor trebuie adaptat nevoilor nutritionale ale acestora pe etape de dezvoltare, astfel incat sa beneficieze de toate elementele nutritive necesare pentru o crestere si dezvoltare sanatoase: fier, proteine, acizi grasi esentiali, vitamine, minerale si fibre digestive.
Surse: dr. Colin Campbell, "Studiul China"
http://www.milkfacts.info/Nutrition%20Facts/Nutrient%20Content.htm
http://milk.procon.org/view.resource.php?resourceID=000656
http://blogs.babycenter.com/mom_stories/8-1-2011-milk-and-other-foods-too-salty-for-babies/
http://www.childrenshealthnetwork.org/CRS/CRS/pa_milk_hhg.htm
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002448.htm
http://www.parentingscience.com/benefits-of-milk.html
http://www.healthguidance.org/entry/15033/1/Cows-Milk-for-Babies.html
http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0021-75572005000600004&script=sci_arttext&tlng=en
http://www.2minutemedicine.com/cows-milk-consumption-linked-to-increased-vitamin-d-and-decreased-iron-stores-in-early-childhood/