O poză de pe Instagram a dezvăluit cum arată laptele matern în timpul unei infecții cu noul coronavirus
O tânără mamă a postat pe o rețea de socializare o fotografie din care se poate vedea diferența dintre culoarea normală a laptelui matern și cea pe care acesta o poate avea în cazul în care mama care alăptează este infectată cu noul coronavirus. Astfel, când aceasta este infectată, laptele ei dobândește o nuanță verzuie.
Sursă poză: instagram.com/tinyheartseducation/
Fotografia ce arată că laptele matern ar putea proteja bebelușul de o infecție cu SARS-CoV-2 a fost furnizată de utilizatorul de Instagram @ashmiry_, care a povestit, potrivit „7news.com.au”, că a putut sesiza transformarea laptelui matern din perioada în care a fost infectată:
„Am avut nevoie de câteva zile pentru a înțelege ce s-a întâmplat în ultima săptămână. 3 din cei 4 membri ai familiei mele au fost testați pozitiv pentru COVID-19, Jesse, Rubi și eu (Mia probabil că trecuse deja prin boală, întrucât nu a prezentat simptome și a avut rezultate negative la test). Mi-am dorit foarte mult să arăt această fotografie cu laptele meu matern! Prin intermediul ei am putut să-mi dau seama că s-a petrecut ceva în corpul meu și cu copiii mei. Cât de uimitor este laptele matern, este magic și sunt atât de recunoscătoare că l-am putut produce mai ales în această perioadă ! Schimbarea culorii sale a demonstrat că organismul meu a putut produce exact ceea ce a avut Rubi nevoie! Anticorpi, un plus de grăsime și tot ceea ce este mai bun.”
Conform experților, alăptarea nu trebuie oprită în cazul în care mama este infectată cu noul coronavirus, până în prezent nu au fost aduse dovezi care să arate că virusul este prezent în laptele matern. Cu toate acestea, specialiștii susțin că mamele care alăptează trebuie să respecte anumite reguli pentru ca alăptarea să fie cât mai sigură pentru bebeluș într-o asemenea perioadă, ca de exemplu:
- Mama se va spăla foarte bine pe mâini înainte și după ce își va atinge bebelușul (este preferabil să se spele cu apă și săpun, dar nu este greșit nici dacă se va apela la un dezinfectant care să conțină și alcool)
- În timpul alăptării mama va purta mască de protecție
- Suprafețele pe care le mama le atinge trebuie să fie dezinfectate permanent
- Este indicat ca de bebeluș să se ocupe mai ales o persoană care nu este infectată cu virusul
Studiile au arătat că în laptele matern se pot afla și anticorpi împotriva noului coronavirus
Un studiu publicat online în „JAMA Pediatrics” în luna noiembrie a anului trecut a adus în atenție următorul aspect: mamele care au imunitate împotriva COVID-19- rezultată fie în urma trecerii prin boală, fie prin vaccinarea cu un vaccin pe bază de ARN mesager- le oferă bebelușilor lapte care conține anticorpi activi împotriva SARS-CoV-2.
Studiul a fost realizat prin colaborarea dintre „University of Rochester Medical Center” și „Universitatea New York” și s-a bazat pe colectarea de mostre de lapte matern provenit de la 77 de mame ce alăptează: 47 dintre ele proveneau din grupul celor care dobândiseră imunitate întrucât trecuseră prin infecția cu noul coronavirus, iar 30 dintre ele fuseseră vaccinate. Scopul a fost să se identifice nivelul de anticorpi prezenți în laptele matern. Concluziile specialiștilor au fost următoarele:
- Laptele matern al mamelor ce trecuseră prin boală prezenta cantități ridicate de imunoglobulină A (IgA), iar în cel al mamelor ce fuseseră vaccinate se afla imunoglobulină G (IgG)
- Ambele tipuri de lapte matern (de la mamele trecute prin boală și de la cele care fuseseră vaccinate) le dăruiau bebelușilor anticorpi activi
- Anticorpii persistă, în medie, timp de 3 luni, atât în cazul trecerii prin boală a mamelor, cât și dacă este vorba despre vaccinare (în acest caz, la 3 luni de la vaccinare s-a putut observa un declin modest al anticorpilor)
Cercetări anterioare au dezvăluit că există anticorpi în laptele mamelor ce trecuseră printr-o infecție cu noul coronavirus.
Coordonatorii studiului menționat au venit însă cu următoarea precizare: nu se poate spune dacă anticorpii prezenți în laptele matern îi pot feri pe copii de noul coronavirus, nu se poate susține că acești anticorpi înlocuiesc o posibilă vaccinare a acestora.
Intenția este ca studiul să aibă noi faze, prin care să se dovedească dacă este nevoie atât de o imunitate dobândită prin trecerea prin boală, cât și de cea dobândită cu ajutorul vaccinării, pentru ca un copil să poată fi protejat și în fața altor variante de coronavirusuri sezoniere.
Surse: cdc.gov, health.qld.gov.au, jamanetwork.com, 7news.com.au, urmc.rochester.edu
Sursă poză principală: instagram.com/tinyheartseducation/
Surse foto: instagram.com, istockphoto.com