Mit sau adevar: poti alapta imediat dupa cezariana?

Mit sau adevar: poti alapta imediat dupa cezariana?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Alaptarea dupa cezariana este la fel de posibila ca si in cazul nasterii naturale, exceptand situatia cand lactatia lipseste complet. Iata ce anume poate ingreuna uneori aparitia laptelui si cateva sfaturi pentru o alaptare confortabila dupa cezariana.

Alaptarea dupa cezariana- aspecte importante

S-a constatat faptul ca metoda de nastere prezinta un impact minim asupra abilitatii de alaptare a copilului, iar lactatia va aparea la momentul potrivit pentru fiecare femeie in parte. Un rol important in aparitia lactatiei il are pozitionarea copilului la san imediat dupa nastere (in decurs de 1 ora - maximum 3 ore), daca este posibil, in acest mod stimuland si sporind secretia de lapte. "OMS recomanda ca alaptarea sa inceapa in prima ora dupa nastere, ori de cate ori copilul doreste (alaptare „la cerere") si sa fie exclusiva pana la 6 luni, putand continua si dupa introducerea alimentatiei diversificate pana la varsta de 2 ani."
 
Intarzieri in aparitia laptelui se ivesc in cazul nasterii prin cezariana in principal datorita faptului ca mamele necesita o perioda de recuperare mai lunga, in special cele care au beneficiat de anestezie generala (si nu cezarianaepidurala) insa si acestora le sunt recomandate aspectele mentionate anterior. Daca bebelusul este amplasat intr-o alta incapere decat mama, este indicat ca alaptarea sa se faca la un anumit interval de timp sau ca mama sa utilizeze o pompa de san (electrica sau manuala) pentru stimularea lactatiei.

Tot in ce priveste perceptia conform careia laptele intarzie sa apara dupa aceasta interventie, aflati ca exista o perioada de "intrerupere" a lactatiei cauzata de fapt de indepartarea placentei. Aceasta conduce la o modificare in echilibrul hormonilor aflati in sistemul circulator si in acest sens studiile au demonstrat faptul ca unii copii nascuti astfel necesita o perioada putin mai indelungata pentru a redobandi greutatea de la nastere, in comparatie cu alti copii; acest aspect este lipsit de importanta si nu prezinta efecte pe termen lung.

Alaptarea dupa cezariana - probleme

Majoritatea medicamentelor administrate femeilor care au nascut in acest mod nu afecteaza considerabil copilul. In cazul in care este folosita anestezia locala (cel mai probabil), aceasta poate cauza o usoara sedare a bebelusului, prin urmare este observabil un supt mai putin activ. Cu toate acestea, nu s-au remarcat efecte pe termen lung in acest sens. Apoi, in general, sunt administrate in cazul cezarienelor si medicamente impotriva durerii, initial intravenos si ulterior pe cale orala si acestea pot avea un usor efect sedativ asupra copilului (prin alaptare).

Durerea interfereaza cu secretia de oxitocina, un hormon care ajuta laptele sa curga prin canalele galactofore (dar si ajuta la contractia uterului), prin urmare se impune un control adecvat al acesteia. De obicei, sunt administrate proaspetelor mame dupa nastere si antibiotice (pentru a preintampina eventuale infectii post operatorii) care pot conduce la o supraproliferare a candidei. Astfel, pe langa aparitia unei infectii vaginale cu candida, va puteti confrunta si cu o infectie la nivelul gurii sau de scutec cauzata de aceasta, si chiar pe mameloane, de aceea este important sa urmaritia daca apare vreun simptom neobisnuit in aceste zone pentru a putea interveni prompt.

O alta problema care apare in privinta alaptarii dupa cezariana este legata de disconfortul pe care il prezinta pozitia de alaptare. Prin urmare, este necesar sa ajustati pozitia astfel incat sa nu intampinati durere din cauza inciziei abdominale. Puteti utiliza in acest sens una sau doua perne suplimentare pentru a sustine bebelusul in poala si pentru a proteja incizia, intinzandu-va pe lateralul corpului cu bebelusul in fata voastra (puteti folosi si mai multe perne pentru a ridica capul sugarului la nivelul sanului, pozitia mingii de fotbal). Aceasta pozitie poate fi realizata si cu ajutorul unor prosoape pe care le puteti amplasa chiar sub genunchii bebelusului pentru a reduce tensiunea musculaturii stomacale si pentru a-i sustine spatele. Puteti afla sfaturi utile sau chiar le puteti cere asistentelor maternale ori medicului neonatolog/obstetrician si in ceea ce priveste modul corect de pozitionare a copilului la san, igiena sanilor inainte/dupa alaptare si idei de reducere a disconfortului cauzat de acesta (inclusiv de lezarea mameloanelor cauzata de un supt incorect).

Doamna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru - seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti www.ingrijireacopilului.ro ne informeaza:

"Cezariana nu influenteaza alaptarea daca cel este pus in prima jumatate de ora la san si lasat langa mama. La operatia de cezariana, mama are nevoie de sprijinul celor din jur in primele 2-3 zile dupa nastere."

Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru al Asociatiei Romane de Nutritie si Dietetica ne mentioneaza: 

"O nastere prin cezariana intarzie inceputul lactatiei. Tipul de anestezie conteaza foarte mult. De exemplu, nu e tot una o mamica care a trecut printr-o anestezie totala sau una epidurala."

Alaptarea dupa cezariana - beneficii

Desi cunoasteti deja multe dintre beneficiile alaptarii, atat pentru mama cat si pentru copil, aflati ca lichidul gros usor galbui (poate fi subtire si apos in unele cazuri) care apare in primele zile dupa nastere ce poarta denumirea de colostru este extrem de benefic pentru cel mic, reprezentand un sprijin important al sistemului imunitar in dezvoltare, are o compozitie de proteine concentrate si factori imunitari. Acesta actioneaza asemenea unui laxativ natural pentru meconiu (primul scaun al bebelusului) si detine multe proprietati protectoare, inclusiv antibacteriene care nu pot fi identificate in niciun alt lapte. In cazul in care intampinati dificultati cu deplasarea dupa nastere (daca micutul nu se afla in aceeasi incapere), folositi la interval de 2-3 ore pompa de san pentru a nu pierde beneficiile oferite de acest "superlapte". In timp, cantitatea de lapte produsa va creste, raspunzand astfel cerintelor copilului (este determinata de stimularea primita).

In concluzie, indiferent de modalitatea de nastere aleasa sau impusa, daca lactatia nu lipseste complet, puteti alapta bebelusul fara probleme, ajutandu-l sa-si cladeasca sistemul imunitar, iar pe voi sa va recuperati mai repede. Pe langa acea legatura speciala creata in timpul alaptarii, laptele ajuta la cresterea si dezvoltarea bebelusului (si la reglarea temperaturii si a pulsului), reprezentand o sursa unica de nutrimente. Daca in decurs de 72 ore dupa nastere laptele nu apare, trebuie sa consultati medicul.

Multumim doamnei doctor Ana Culcer si Alexandra Bulboaca pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Sursa poza: www.bestforbabes.org

Surse: www.desteptarea.ro; www.breastfeedingbasics.com; www.healthychildren.org; www.breastfeeding.asn.au; http://kidshealth.org

Articolul urmator
Mi s-a spus că nu îmi voi putea alăpta copilul cu sindromul Down. Instictul meu de mamă nu a ascultat gurile rele
Mi s-a spus că nu îmi voi putea alăpta copilul cu sindromul Down. Instictul meu de mamă nu a ascultat gurile rele

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr
    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr

    Încercând să dea semnificații obiectelor, fenomenelor, unor evenimente din viața de zi cu zi, oamenii construiesc diverse mituri, printre care și cele care fac referire la...

    Cristela Georgescu a recunoscut că a născut de două ori prin cezariană, după ce soțul ei a spus că cezariana înseamnă „întreruperea harului divin"
    Cristela Georgescu a recunoscut că a născut de două ori prin cezariană, după ce soțul ei a spus că cezariana înseamnă „întreruperea harului divin"

    Soția candidatului independent la alegerile prezidențiale 2024, Călin Georgescu, pe numele ei, Cristela Georgescu, a făcut recent clarificări pe tema declarațiilor controversate...

    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!
    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!

    Probabil și tu ai auzit măcar o dată avertizarea „Nu ieși afară cu părul ud!”. Te-ai întrebat vreodată dacă chiar este adevărată? Dacă da, îți spunem noi.

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?
    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?

    Fetele se dezvoltă mai repede decât băieții, comunică mai devreme, sunt mai precoce, folosesc mai repede olița. Toate aceste mituri sunt bine cunoscute în societatea...

    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament
    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament

    Operația de cezariană poate fi o experiență dificilă și, uneori, picioarele umflate pot adăuga la disconfortul postoperator. Hai să înțelegem de ce se întâmplă...

    O mamă a aflat că bebelușul din pântece nu este al ei și a fost nevoită să îl dea imediat după naștere
    O mamă a aflat că bebelușul din pântece nu este al ei și a fost nevoită să îl dea imediat după naștere

    Dorința de a avea mulți copii este atât de mare pentru unele cupluri, încât sunt dispuse să încerce orice pentru a-și îndeplini acest vis. Așa s-a...

    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o
    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o

    Se vorbește des despre așa-numitul instinct matern. Credeți că este mit, sau realitate? Poate reușim să răspundem prin povestea unei femei care și-a pierdut memoria, dar nu și...

    © 2025 Qbebe