Din ce cauză poți pierde laptele! Iată 12 motive de care nu ai știut

Din ce cauză poți pierde laptele! Iată 12 motive de care nu ai știut

Raluca Margean - Redactor

Majoritatea femeilor care alăptează produc suficient lapte pentru nevoile nutritive ale copilului lor. Cu toate acestea, unele mămici se confruntă cu lactația insuficientă sau chiar lipsa acesteia. Dacă te numeri și tu printre ele, află în continuare din ce cauză poți pierde laptele și ce este de făcut.

Semne că rămâi fără lapte

din-ce-cauza-poti-pierde-laptele-mama-ingrijorata-cu-bebe-care-plange

Îți poți da seama ușor dacă bebelușul tău nu primește suficient lapte, dacă urmărești atentă anumite semne. Iată care sunt acestea:

  • Bebelușul este iritat, plânge foarte mult, pare înfometat și nu ia în greutate așa cum ar trebui, ba mai mult, el începe să scadă în greutate. Atenție, însă, plânsul poate fi cauza mai multor probleme, nu neapărat insuficiența laptelui. Copilul poate plânge din cauza suprastimulării, colicilor, scutecului umed, unui anume disconfort, durere sau oboseală. Urmărește evoluția copilului, vezi dacă ia în greutate și vorbește cu un medic pentru a stabili corect cauza plânsului bebelușului. De la naștere până la vârsta de 3 luni, copilul trebuie să ia în greutate 150–200 g pe săptămână, apoi de la 3–6 luni aproximativ 100-150 g pe săptămână, iar de la 6-12 luni, câte 70–90 g pe săptămână.
  • Udă mai puțin de 6 scutece pe zi, urina este foarte închisă la culoare și are scaune rare, uscate, tari și închise la culoare.
  • Copilul are gura uscată, iar în timpul alăptării nu se aude copilul cum înghite.
  • Sânii nu sunt mai moi după alăptare.

Cauzele lactației insuficiente

Pot fi mai multe cauze a cantității scăzute de lapte matern produs, printre care cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Bebelușul nu suge suficient. 

Dacă cel mic nu se prinde bine la sân, el nu poate scoate foarte bine laptele, iar organismul mamei înțelege că nu este nevoie să mai producă lapte. Dacă nu ești sigură dacă bebe este corect atașat pentru alăptare, cel mai bine este să soliciți ajutorul unei asistente medicale sau medic care să te învețe tehnica corectă. De asemenea, în primele câteva săptămâni de la naștere, unii bebeluși pot fi mai somnoroși și din această cauză nu sug suficient lapte.

  • Alăptarea nu este suficient de frecventă (nu este la cerere). 

Majoritatea nou-născuților trebuie să fie alăptați la fiecare 2 până la 3 ore pe parcursul zilei și noaptea. Cu cât îți pui mai mult bebelușul la sân, cu atât îți vei stimula mai mult corpul pentru a produce mai mult lapte matern. Este important să alăptezi copilul la cerere, nu să-i faci un program strict de alăptare sau să-i dai suzeta atunci când el are nevoie de sânul mamei. Cel puțin în primele sătămâni de la naștere trebuie să-l hrănești de fiecare dată când cere pentru a-i asigura suficientă hrană, dar și pentru a-ți crește producția de lapte. 

Totodată, există puseuri de creștere, perioade în care copilul are nevoie de mai mult lapte decât de obicei. El poate părea în mod constant flămând și se poate să crezi în acele momente că ai un aport redus de lapte. Cu toate acestea, este doar o perioadă normală de creștere și, dacă îl pui pe bebeluș la sând de fiecare dată când cere, organismul tău se va obișnui, iar alimentația de lapte matern va crește în mod corespunzător, intrând într-o rutină normală.

  • Copilul primește lapte praf și nu este hrănit pe timpul nopții. 

Dacă îi dai lapte praf și nu-l ții suficient timp la sân ca să se hrănească singur, lactația nu mai este stimulată și vei avea din ce în ce mai puțin lapte. De fiecare dată când alăptezi, trebuie să ții nou-născutul aproximativ 10 minute la fiecare sân. Dacă este ținut mai puțin de 5 minute, el nu va putea obține suficient lapte matern pentru a crește într-un ritm sănătos. De asemenea, încearcă să-l hrănești și noaptea, dacă cel mic se trezește, altfel lactația ta va începe să scadă. 

Dacă respecți toate sfaturile de mai sus, dar tot ți se pare că ai o lactație insuficientă, s-ar putea să existe la bază o cauză medicală, iar aceasta trebuie investigată de către un medic. De cele mai multe ori, aportul scăzut de lapte matern se poate trata, însă există rar și cazuri în care bebelușul tău are nevoie de supliment.

Iată care sunt potențialele cauze medicale pentru aportul scăzut de lapte matern:

  • Intervenții chirurgicale la nivelul sânilor care au afectat țesutul glandular
  • Tulburări și dezechilibre hormonale (sindromul ovarului polichistic, afecțiuni tiroidiene, modificări hormonale datorate unei nașteri dificile sau traumatizante, un travaliu foarte lung etc)
  • Diabet gestațional sau zaharat
  • Naștere prematură sau vârstă înaintată a mamei
  • Medicamente hormonale, contraceptive orale și dispozitive intrauterine
  • Obezitate
  • Hipoplazie mamară (glandă mamară mică)
  • Retenție placentară (o parte din placentă rămâne atașată pe uter)
  • Stresul extrem și oboseala puternică a mamei

Dacă am sânii moi, mai am lapte?

din-ce-cauza-poti-pierde-laptele-femeie-cu-mana-la san

Dacă ai sânii moi, nu înseamnă neapărat că nu mai ai lapte. Sânii produc lapte în funcție de nevoile copilului, așadar este important să-ți alăptezi copilul la cerere, de fiecare dată când acesta are nevoie, inclusiv noaptea. Nu se poate stabili cantitatea de lapte după senzația de plenitudine a sânilor pe care o simte mama. În mod obișnuit, la 3 săptămâni după naștere, sânul revine aproape la dimensiunea dinainte de naștere, lactația se stabilizează și
trece senzația de angorjare a sânilor din primele săptămâni. Așadar poți avea o lactație normală chiar dacă sânii sunt moi sau nu apar scurgeri de lapte pe mamelon. Atâta timp cât bebelușul ia în greutate și se simte bine, înseamnă că primește o cantitate suficientă de lapte. 

Este important de știut că tot timpul ai lapte disponibil pentru a-ți alăpta bebelușul și nu este nevoie să aștepți până când îți simți sânii grei și tari pentru a-l hrăni. Chiar dacă a trecut puțin timp de la ultima sesiune de alăptat și sânii sunt încă moi, tot vei produce suficient lapte pentru a hrăni bebelușul imediat ce îl pui la sân și acesta începe să sugă. De asemenea, ține cont de faptul că, chiar dacă ai sânii mici, poți produce suficient lapte pentru copilul tău. Cantitatea necesară de lapte se produce în funcție de ”cerere și ofertă”, nu de dimensiunea sânilor.

În cât timp se reface laptele matern?

Laptele matern este produs după necesitățile copilului. Atâta timp cât mămica îl pune pe bebeluș la sân de fiecare dată când acesta cere, ea va avea suficient lapte pentru a-l hrăni. Organismul este stimulat să producă lapte în funcție de cât de repede se elimină acesta din sâni. Laptele poate înceta să mai curgă dacă mama este stresată, obosită, dar imediat ce se va relaxa și odihni suficient, iar bebelușul suge în continuare, laptele va începe să curgă din nou. 

Ce să faci ca să ai lapte la sân: 7 trucuri care funcționează

din-ce-cauza-poti-pierde-laptele-mama-care-alapteaza

Iată ce trebuie să faci ca să ai suficient lapte pentru a-ți hrăni bebelușul:

  1. Alăptează cât mai des. Doar așa se va stimula lactația cel mai bine. Pomparea laptelui cu pompa de sân poate să fie uneori eficientă, însă cel mai bun mod de a stimula lactația rămâne alăptarea la cerere a bebelușului. 
  2. Alăptează bebelușul la ambii sâni la fiecare masă și lasă-l să golească sânii complet. Copilul trebuie să stea cel puțin 10 minute la fiecare sân.
  3. Evită, pe cât posibil, folosirea biberonului sau a suzetei.
  4. Consumă suficiente lichide. Trebuie să te hidratezi corespunzător și poți încerca inclusiv ceaiuri pentru stimularea lactației (chimen, anason, urzică vie, frunze de melisă sau cimbrișor).
  5. Evită să bei alcool și nu fuma pe perioada alăptării. Afirmația conform căreia berea poate stimula lactația este doar un mit.
  6. Masează blând sânii înainte și după alăptare. Poți opta pentru masarea lor sub jetul de apă caldă sau aplicarea de comprese calde, înainte de alăptare. Totodată, încearcă să masezi ușor sânul în timp ce copilul suge.
  7. Odihnește-te suficient și evită pe cât posibil să te stresezi.

Iată și câteva sfaturi despre cum să extragi laptele matern fără folosirea unei pompe de sân:

Atunci când aceste trucuri nu funcționează, medicul îți poate recomanda anumite medicamente care cresc nivelurile de prolactină.

Citește și: Stimularea lactației după nașterea prin cezariană

Alimente care scad lactația

Mai multe mămici care alăptează au observat o scădere a producției de lapte după ce beau ceaiuri care conțin plante în cantități mari, dar și când mănâncă bomboane de mentă sau consumă sirop mentolat pentru tuse. Salvia, de exemplu, este cunoscută pentru faptul că reduce producția de lapte, fiind folosită în special de mămicile care vor să înțarce bebelușul. Pe lângă această plantă, există și altele care ar trebui să nu fie consumate în cantități mari în timpul alăptării, iar acestea sunt: năpraznic, roiniță, oregano, pătrunjel, nuc negru, mentă, cimbru, măcriș, merișor sau coada șoricelului.

Vreau să pierd laptele

În cazurile în care vrei să-ți înțarci bebelușul sau există o situație nefericită care te obligă să oprești alăptarea, poți încerca, sub supravegherea medicului, anumite pastile pentru suprimarea lactației. De asemenea, atunci când încetezi să mai alăptezi, nu alăptezi la cerere, organismul nu va mai fi stimulat să producă lapte. 

Înainte de a decide că nu vrei să-ți alăptezi copilul, gândește-te mai întâi cât de important este laptele matern pentru acesta. El conține celule vii, factori imunoprotectivi, acizi grași necesari dezvoltării creierului, enzime care
facilitează digestia și absorbția etc. Alăptarea copilului pe o perioadă cât mai îndelungată duce la creșterea imunității și reduce riscul infecțiilor acute, așadar cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru cel mic este să-l alăptezi.

Citește și: Laptele matern este magic, spune știința

Surse: verywellfamily.com

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli
Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea
    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

    Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? „Dar de ce aș păstra-o?”, probabil te întrebi acum. Ei bine, există o mulțime...

    O femeie nu a știut că naște. Pompierii i-au salvat bebelușul din hazna
    O femeie nu a știut că naște. Pompierii i-au salvat bebelușul din hazna

    Caz șocant într-o localitate din Constanța! O femeie a născut în toaleta din curtea gospodăriei sale și a scăpat bebelușul nou-născut în hazna. Potrivit...

    Atenție, părinți! O fetiță de 2 ani din Botoșani a fost la un pas de moarte din cauza căciuliței pe care o purta
    Atenție, părinți! O fetiță de 2 ani din Botoșani a fost la un pas de moarte din cauza căciuliței pe care o purta

    O fetiță de doar 2 ani, din Botoșani, a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost la un pas de a sugruma din cauza căciuliței pe care o purta! Potrivit...

    Această mamă s-a îmbogățit din laptele matern! Îl vinde culturiștilor!
    Această mamă s-a îmbogățit din laptele matern! Îl vinde culturiștilor!

    Cum faci bani în plus ca proaspătă mămică? Îți vinzi laptele matern! Cel puțin așa a procedat o femeie de peste granițe, care spune că a câștigat 13.522 de dolari...

    Caz rar în lume! Un băiețel de 2 ani din Nevada a murit din cauza unei infecții care „i-a mâncat creierul”
    Caz rar în lume! Un băiețel de 2 ani din Nevada a murit din cauza unei infecții care „i-a mâncat creierul”

    Un băiețel de 2 ani din Nevada, SUA, a murit în această săptămână din cauza unei infecții provocate de Naegleria fowleri, numită „amiba care mănâncă...

    Apelul disperat al unei mame care și-a pierdut copilul: „Nu am știut că s-a chinuit atât de mult”
    Apelul disperat al unei mame care și-a pierdut copilul: „Nu am știut că s-a chinuit atât de mult”

    O mamă din Marea Britanie rămasă fără copil avertizează părinții să fie atenți la starea mentală a copilului lor și să o ia în serios, pentru că din păcate, mulți...

    Cele 4 zodii care vor avea de suferit din cauza lui Mercur în retrograd din 13 decembrie
    Cele 4 zodii care vor avea de suferit din cauza lui Mercur în retrograd din 13 decembrie

    Mercur retrograd vine cu multe provocări în domenul comunicării, dar și cu productivitate, revizuirea trecutului și găsirea unui nou sens al vieții. Așadar, să vedem ce zodii...

    © 2025 Qbebe